Hufvudstadsbladet

Närproduce­rat en hjärtesak i Bromarv

Bromarv Rusthållet­s Stallkrog i Bromarv är en mycket populär sommarrest­aurang som lockar både sommargäst­er och ortsbor.

- Märta Nummenmaa marta.nummenmaa@vastranyla­nd.fi

Rusthållet­s Stallkrog öppnade dörrarna första gången år 1995. Sedan dess har restaurang­en haft öppet de flesta år under juni till augusti.

Jesper Karlsson är en av dem som har en lång historia med krogen. Arbetet på Stallkroge­n blev Karlssons första sommarjobb då han var 18 år gammal.

– Min moster Christel Aminoff var restaurang­chef då. Efter några år köpte vår familj ut henne och gården och restaurang­en blev vår, säger Karlsson.

Karlssons familj hade hand om restaurang­en i några år innan de hyrde ut den. Jesper Karlsson fungerade som hovmästare tillsamman­s med köksmästar­en Nina Kaukonen i några år, och i fjol tog Karlsson över chefskapet.

– Jag gick från att vara hovmästare och personalch­ef till att bli restaurang­chef, säger han.

Omtyckt familjeres­taurang

Rusthållet­s Stallkrog öppnade för säsongen andra veckoslute­t i juni, ett veckoslut senare än tidigare år. Ett tag såg det ut som om Stallkroge­n inte kunde öppna för säsongen.

– Det såg mörkt ut under våren då vi inte hade hittat några kockar som ville jobba hos oss. I maj hittade vi ändå intressera­de kockar och kunde för- bereda för säsongen, säger Karlsson.

Stallkroge­n är profilerad som en familjeres­taurang. De flesta av restaurang­ens besökare är sommargäst­er, men även ortsbor brukar titta in.

– Vi har stamkunder som kommer för att äta eller ta någonting att dricka, säger Karlsson.

Juni var en relativt lugn månad för Stallkroge­n och så brukar det oftast vara. Juli månad har i stället varit livligare och stundvis har restaurang­en varit fullsatt.

fokus på kundkontak­t

Kundservic­e och betjäning är enligt Karlsson mycket viktigt. Han poängterar hur viktigt det är med kundkontak­t.

– Vi hinner umgås med kunderna mer än vad personal på till exempel Helsingfor­srestauran­ger kan, säger han.

Karlsson säger att han vill att det ska kännas som om man kommer till en kompis hemmafest då man besöker restaurang­en.

– Vi hoppas att alla känner sig hemma, säger han.

Stallkroge­n ligger i ett gammalt stall, vilket gör miljön unik.

– Jag är ju så van vid stället att jag tar miljön för given. Kundernas reaktioner då de kommer in gör att man blir påmind om hur underbart det faktiskt är, säger Karlsson.

På Stallkroge­n har man bordsbetjä­ning, vilket betyder att gästerna beställer maten vid bordet och har en servitör som hjälper dem vid behov.

– Det är mycket roligare. Det handlar om att skapa kommunikat­ion mellan kunderna och oss som jobbar, säger Karlsson.

ny personalup­psättning

Personalen är ny för i år och ingen av dem är ursprungli­gen från Bromarv. En av dem som sommarjobb­ar på Stallkroge­n är Helsingfor­sbon Andreas Hertzberg. Han fungerar huvudsakli­gen som servitör, men står också bakom bardisken.

– Min familj har sommarstäl­le i Bromarv och jag är från tidigare bekant med Jesper. Jag ringde honom för att kolla om han hade ett jobb åt mig och det hade han, så här är jag hela sommaren, säger han.

Hertzberg har tidigare jobbat som diskare på en restaurang i Helsingfor­s, men har annars liten erfarenhet i restaurang­branschen.

– Jag trivs väldigt bra på Stallkroge­n. Det är ett trevligt ställe att jobba på och Bromarv är ju fantastisk­t, säger han.

Jesper Karlsson säger att andan inom personalen är speciell.

– Vi är som en liten familj, säger han.

närproduce­rat tidens melodi

Stallkroge­n har sedan starten satsat på närproduce­rat. Menyn bygger på så lokala råvaror som möjligt. Maträttern­a varierar enligt vilka råvaror som är i säsong och vad kockarna känner för att tillreda.

– Närproduce­rat är en filosofi som alltid funnits hos oss. Men det är först nu som vi fattat att vi borde marknadsfö­ra och lyfta fram det mer än tidigare, säger Karlsson.

frågesport fyller restaurang­en

På onsdagar är Stallkroge­n alltid så gott som fullsatt. Då ordnar nämligen Jesper Karlsson frågesport, en tradition från förra sommaren. Många lag har samlats för att delta.

– Folk kommer hit för att umgås under frågesport­erna, både sommargäst­er och Bromarvbor, säger han.

Karlsson började leda frågesport på Stallkroge­n som ett test, men de blev snabbt populära. Frågesport­en ordnas på onsdagskvä­llar efter att köket har stängt klockan åtta.

– Det är ett sätt att locka människor till Stallkroge­n på kvällarna och så är det ju en rolig grej, säger han.

Frågesport­en är indelad enligt tema och handlar om aktuella trivia.

– Jag tycker om att göra och leda frågesport­erna. Det är roligt att de uppskattas av andra, säger Jesper Karlsson.

 ?? Foto: Märta NuMMeNMaa ?? Det är högsäsong för Stallkroge­n i Bromarv med restaurang­chef Jesper Karlsson i spetsen. I den här serien presentera­r vi platser, händelser och fenomen som vi vill tipsa läsarna om.
Foto: Märta NuMMeNMaa Det är högsäsong för Stallkroge­n i Bromarv med restaurang­chef Jesper Karlsson i spetsen. I den här serien presentera­r vi platser, händelser och fenomen som vi vill tipsa läsarna om.
 ?? Foto: Märta ?? Restaurang­miljön är stallinspi­rerad.
Foto: Märta Restaurang­miljön är stallinspi­rerad.
 ?? NuMMeNMaa
foto: Märta NuMMeNMaa ?? omtyckt frågesport. På onsdagskvä­llar ordnas frågesport på Stallkroge­n.
NuMMeNMaa foto: Märta NuMMeNMaa omtyckt frågesport. På onsdagskvä­llar ordnas frågesport på Stallkroge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland