Hufvudstadsbladet

King levererar klassiker

- martina.moliis-mellberg @ksfmedia.fi MARTINA MOLIIS-MELLBERG

■ Låtskrivar­en och sångaren Carole King gjorde ett namn för sig tillsamman­s med sin dåvarande man Gerry Goffin under 60talet då de försåg andra artister med hitlåtar. Många av dem har blivit riktiga klassiker, som The LocoMotion (Little Eva, som var parets barnvakt), I’m into Something Good (Earl-Jean och senare Herman’s Hermits), One Fine Day (The Chiffons) och (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (Aretha Franklin).

Men från 70talet framåt har King också varit en framgångsr­ik soloartist. Den största framgången kom nästan direkt, med legendaris­ka Tapestry (1971), en succé som fortfarand­e hör till de mest sålda skivorna någonsin.

Sommaren 2016 spelade King hela Tapestry live för första gången, i Hyde Park i London inför en publik på tiotusenta­ls människor. Konserten filmades och resultatet är Yle Live: Carole King och Tapestry.

Det hela inleds med en smått onödig kavalkad av kända ansikten (Tom Hanks och Elton John med flera) som berättar vad King och Tapestry betytt för dem och för världen. Men så kommer Carole King ut på scenen, nu 74 år gammal, sätter sig vid pianot och river av I Feel the Earth Move. Och det känns alldeles självklart. Även om hennes röst har blivit raspigare med åren och hon inte helt når alla höga toner så är hon lika närvarande och investerad som för 45 år sedan.

Bland skivans kändaste låtar hittas It’s Too Late som King skrev tillsamman­s med Toni Stern och You’ve Got a Friend som även vännen James Taylor spelade in (samma år och med samma musiker) och fick en listetta med.

Carole King säger inte mycket förrän det är dags för Where You Lead, en sång som på Tapestry handlar om en kärleksrel­ation mellan en man och en kvinna men som genom den amerikansk­a tvserien Gilmore Girls blev ledmoti vet för relationen mellan en mor och en dotter. För serien spelade King in en uppdaterad version tillsamman­s med sin dotter Louise Goffin, och passande nog bjuder hon in Goffin på scen för att sjunga låten tillsamman­s med henne.

King sitter stadigt vid sitt piano förutom när det är dags för Smackwater Jack. Då byter hon ut pianot mot gitarren och öser på. ”So this is what 74 looks like” säger hon sedan.

(You Make Me Feel Like) A Natural Woman, skivans avslutande låt som numera är nästintill synonym med Aretha Franklin, inleds med ett klipp av en ung Carole King som sjunger. King sjunger några rader tillsamman­s med sitt yngre jag innan hon tar över.

Avslutning­svis återvänder King till You’ve Got a Friend, nu med ett inbakat tack till Londonpubl­iken som fick precis vad de hade blivit lovade: Carole King och Tapestry. Det är en lika bra kombinatio­n 2016 som 1971. Yle Teema 22.50

 ?? FOTO: YLE ?? HYDE PARK. Carole King spelar hela Tapestry från 1971.
FOTO: YLE HYDE PARK. Carole King spelar hela Tapestry från 1971.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland