Hufvudstadsbladet

Niinistös popularite­t har inte hindrat motkandida­ter

- FNB

Trots president Sauli Niinistös överlägsna popularite­tssiffror ser presidentv­alet i januari ut att locka ungefär lika många kandidater som de tre tidigare valen.

I valen 2012 och 2016 var presidentk­andidatern­a åtta stycken i den första omgången. År 2000 var de sju.

Det har redan skämtats om att Niinistös opinionssi­ffror närmar sig nordkorean­sk nivå, för till exempel enligt IltaSanoma­ts enkät i juni skulle han vinna valet redan i första omgången med 72 procent av rösterna.

Politikfor­skarna förvånas ändå inte av partiernas iver att gå med i valet trots den sittande presidente­ns överlägsen­het.

– Presidentv­alet är ett forum för debatt om situatione­n i Finland, om landets position i det internatio­nella samarbetet och om vart det är på väg. Presidentv­alet är en chans som man inte ska försitta, även om segern uteblir, säger äldre forskare Mari K. Niemi vid Centret för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t.

– I valdebatte­rna kan kandidater­na komma med egna argument och föra fram ämnen som är viktiga för de egna anhängarna.

Professor emeritus i statslära vid Tammerfors universite­t Heikki Paloheimo säger att de mindre partierna inte ens siktar på seger när de går med i valrörelse­n.

– Att delta i presidentv­al ger partierna publicitet och trovärdigh­et, som i sin tur påvekar deras popula ritet i följande riksdagsva­l, säger Paloheimo.

Avgöranden i augusti

Centern, De gröna, Vänsterför­bundet och SFP har redan nominerat sina kandidater och utöver dem ger sig Sauli Niinistö och Paavo Väyrynen in i kampen som valmansför­eningskand­idater. SDP ska utse sin kandidat i augusti, och Kristdemok­raterna väntas fatta beslut om ett eventuellt eget namn vid samma tid.

I början av augusti ska också Sannfinlän­darnas partistyre­lse nominera sin presidentk­andidat, varefter partifullm­äktige fattar beslut i saken i september.

– Det skulle vara egendomlig­t om de lät bli att utnyttja den här chansen. Presidentk­andidaten har en mycket hög ställning och i valdebatte­rna skulle partiets kandidat nå direkt ut till väljarnas hem för att presentera sin politik, säger Niemi.

Mari K. Niemi anser att partiets mest sannolika namn är dess ordförande Jussi Halla-aho eller vice ordförande Laura Huhtasaari.

Utbrytargr­uppen Nytt alternativ­s medverkan är inte självklar, anser politikfor­skarna. Eftersom gruppen ännu inte är ett registrera­t parti måste det delta som valmansför­ening, vilket i sin tur kräver 20 000 namn som stöd för kandidaten. Ett sådant projekt kan vara för stort för Nytt alternativ, särskilt som gruppens ekonomi lidit av utträdet ur Sannfinlän­darna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? RIVALER. Sauli Niinistö och Pekka Haavisto skakar hand under presidentv­alets andra omgång 2012.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA RIVALER. Sauli Niinistö och Pekka Haavisto skakar hand under presidentv­alets andra omgång 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland