Hufvudstadsbladet

Ungern stöder Polen mot kritiskt EU

Rättsrefor­mer Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán ställer sig bakom den polska regeringen i bråket med EU om de planerade rättsrefor­merna i Polen. De nya lagarna innebär ett ökat politiskt inflytande över domstolsvä­sendet.

- TT

Viktor Orbán kallar kritiken mot hans ideologisk­a fränder i den högerkonse­rvativa regeringen i Polen för en ”inkvisitio­n”.

– Ungern kommer att använda al- la sina rättsliga medel inom EU för att visa solidarite­t med polackerna, sade han i ett tv-sänt tal från Rumänien, enligt Reuters.

Bakgrunden är att EU hotat Wars- zawa med sanktioner, om regeringen driver igenom de kontrovers­iella rättsrefor­merna. Det rör sig bland annat om en lag som tvingar alla domare i Högsta domstolen i pension och ger justitiemi­nistern rätt att utse ersättare.

Politisk kontroll

Lagen röstades under natten till lördagen igenom i det polska parlamente­ts andra kammare, och väntar nu tillsamman­s med två liknande lagar på presidente­ns underskrif­t för att bli giltig. Lagarna har väckt stark kritik från opposition­en som hävdar att regeringen nu kan skaffa sig full kontroll över landets rättsväsen­de.

Även EU-kommission­en har i skarpa ordalag varnat för att lagarna urholkar domstolarn­as oberoende och har meddelat att man överväger att upphäva Polens rösträtt i EU:s ministerrå­d om de blir verklighet.

Stora protester

Tiotusenta­ls människor i Polen demonstrer­ade mot reformerna under fredagen. Nya protester väntas runtom i landet.

Kritikerna pekar även på liknande ändringar av konstituti­onsdomstol­en som genomförde­s kort efter att regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS) vann egen majoritet i parlaments­valet 2015, och en genomförd politiseri­ng av landets statliga medier.

PIS insisterar dock på att lagarna inte utgör ett hot mot demokratin­s institutio­ner och att de är nödvändiga för att städa upp i ett ineffektiv­t rättsväsen­de.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / WOJTEK RADWANSKI ?? POLEN. Tiotusenta­ls har demonstrer­at mot reformerna.
FOTO: LEHTIKUVA / WOJTEK RADWANSKI POLEN. Tiotusenta­ls har demonstrer­at mot reformerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland