Hufvudstadsbladet

Drömmar och politiskt engagemang

Yle Fem 22.00

- YLE-HBL

Fyra ungdomar från olika partier förbereder sig för årets höjdpunkt: skolvalet i Norge. Då slår terrorn till. Massakern på Utøya den 22 juli 2011 förändrar allt.

Dokumentär­en Till ungdomen (Til ungdommen, Norge 2012) följer SanaEl Morabit från Sosialisti­sk venstre, HenrikWang­berg från Fremskritt­spartiet, Haakon Vedum från Høyre och Johanne Butenschøn Lindheim från Arbeiderpa­rtiet före och efter katastrofe­n.

Det är fyra ungdomar som vill förändra världen, som har åsikter om det samhälle vi lever i och som vågar säga vad de tycker.

Regissören Kari Anne Moe började filma redan 2009 och ville göra en film om drömmar, visioner och politiskt engagemang hos ungdomarna. Hon hade ingen aning om att hon skulle hamna mitt i det som efteråt har kallats för det värsta angreppet mot Norge sedan andra världskrig­et.

22 juli följer filmteamet Johanne på Utøya, och reser därefter tillbaka till Oslo för att möta Sana i centrum på eftermidda­gen. Då smäller det.

I dokumentär­en ses också politiker som Jens Stoltenber­g och Jonas Gahr Støre.

Till ungdomen är mer en film om människorn­a än om själva händelsen på Utøya. Om skolval, den första debatten, skratten och tårarna. Om sorgen, chocken och mardrömmar­na efteråt.

Dokumentär­en är en repris från 2013.

 ?? FOTO: YLE ?? före massaKern. Filmteamet följer med Johanne ut till Utøya.
FOTO: YLE före massaKern. Filmteamet följer med Johanne ut till Utøya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland