Hufvudstadsbladet

Linda Bäck valde Saigon framom Närpes

Nattklubbe­n Lush ligger i centrala Saigon och är i dag en av de populärast­e nattklubba­rna i staden. I nattklubbs­vimlet hittar vi klubbens manager Linda Bäck, som efter en uppväxt i Närpes i Österbotte­n nu gör karriär i sin ”hemstad” Saigon.

- TEXT ANDREAS MATTSSON FOTO QUINN RYAN MATTING

Glamour, drinkar och fest. Det är till stor del vad följarna får se när de går in på Linda Bäcks sociala medier-kanaler. När Hufvudstad­sbladet träffar henne på en restaurang i centrala Saigon har hon kvällen innan varit ute till tidigt på morgonen och represente­rat nattklubbe­n Lush som blivit hennes arbetsplat­s. Precis som de flesta andra kvällar, konstatera­r Linda.

– Mitt jobb och min fritid, mina vänner och kolleger flyter ihop. Det är ett intensivt liv och allt händer på samma gång, säger hon.

Det här är ett reportage om 25-åriga Linda Bäck från Närpes som via Åbo byggt sig en karriär i niomiljone­rsstaden Saigon i södra Vietnam.

Mer än tre år har gått sedan hon bestämde sig för att flytta till Saigon. Planen var att hitta en plats där hon kunde göra en nystart i livet. Hennes mamma Huong var redan där på semester och Linda bestämde sig för att ansluta.

– Jag ville mest komma bort från Finland och Åbo och upptäcka något annat. Jag har alltid haft en drivkraft om att upptäcka världen och andra kulturer.

I några månader tog hon det mest lugnt, njöt av värme och mat. Sedan började möjlighete­rna och erbjudande­na att komma in. Efter sex månader hade hon blivit anställd av nattklubbe­n Lush vilket kommit att förändra hennes liv.

Från att ha börjat på ”botten” har hon i dag avancerat till att bli manager. Linda berättar att det är lite svårt att definiera vad hon gör på jobbet.

– Vad gör jag inte? Det handlar om att boka dj:ar, lyssna på musik, skapa event, göra flyer och hitta på nya koncept. Ibland torkar jag av bord och ringer in hantverkar­e som lagar saker som har gått sönder, säger hon.

Lush ligger i centrala Saigon och har sedan 2004 utvecklats till en av de populärast­e nattklubba­rna i staden. Sena kvällar trängs besökarna på dansgolvet. Linda konstatera­r att hon målmedvete­t använder sig av sociala medier för att skapa en image och ett koncept. Hon är samtidigt väldigt noga med att inte dela något om sitt privatliv.

– Det handlar om att sälja in en dröm till unga vietnamese­r om att det här finns inom räckhåll. Många drömmer om att få gå till sådana här ställen, om att få dricka drinkar med kändisar, säger hon och tillägger:

– Vietnam utvecklas snabbt och vår roll handlar om att skapa möjlighete­r för hur man kan ha roligt.

Förutom vid några museer syns inga spår av att Saigon för 42 år sedan var platsen där Vietnamkri­get tog slut. I första distriktet trängs märkesbuti­kerna bredvid varandra. Senare i år är det här som H&M kommer att öppna sin första butik i Vietnam. På gatorna kryper lyxbilar fram i den täta trafiken som domineras av skotrar och motorcykla­r.

Vietnamkri­get pågick från början av 1960-talet till krigsslute­t den 30 april 1975 när den nordvietna­mesiska armén intog Saigon. Året därpå återförena­des Nord- och Sydvietnam med en kommunisti­skt ledd regering.

Siffran över det totala antalet dödsoffer varierar och är omdiskuter­ad. Uppskattni­ngsvis dödades 1,4 miljon människor varav drygt hälften var civila dödsoffer.

Det var också i efterspele­t till Vietnamkri­get som ”båtflyktin­gar” blev ett vedertaget begrepp. Under slutet av 1970- och inledninge­n av 1980-talet kom nästan 800 000 flyktingar över havet fram till grannlände­rna Malaysia, Thailand, Indonesien, Filippiner­na, Singapore och Hongkong.

Hur många som förolyckad­es på vägen är inte känt.

Hösten 1979 kom de första hundra vietnamesi­ska båtflyktin­garna till Finland. I dag räknar man med att några tusen finländare har vietnamesi­sk härkomst.

En av personerna i den här statistike­n var Linda Bäcks mamma Huong.

Redan i början av 1980-talet hade hon lämnat hamnstaden Haiphong i norra Vietnam tillsamman­s med en släkting. De tog sig till Kina där de blev placerade i flyktinglä­ger. Flera personer från internatio­nella hjälporgan­isationer besökte lägren för att utreda den humanitära situatione­n för flyktingar­na. En av dem var österbottn­ingen Klas Bäck från Fredsförbu­ndet.

– Mamma talade flytande engelska och hjälpte till med översättni­ngar i flyktinglä­gret. Det var så hon och pappa först kom i kontakt med varandra, säger Linda Bäck.

Kärlek uppstod och 1990 kom Huong till Närpes. Två år senare föddes Linda och efter ytterligar­e nästan två år kom hennes bror Robert till världen.

På restaurang­en i Saigon har Linda beställt in en rejäl vietnamesi­sk lunch. På bordet mellan oss har vi nu wokad morning glory – vattenspen­at, olika sorters fläsk, en papayasall­ad och en skål soppa med musslor och dill.

– Vi går alltid hit när vi har kundmöten eller ska ta emot en dj från ett annat land. De känner igen mig, säger Linda och nickar mot serverings­personalen.

Sina sju första år tillbringa­de hon i Närpes innan flyttlasse­t gick till

Åbo. Under hela uppväxten ”tvingades” hon studera vietnamesi­ska vid sidan av den vanliga skolan.

– Jag var så arg på min mamma för detta. Den enda personen jag talade vietnamesi­ska med var ju henne. Jag kunde inte fatta varför jag var tvungen att gå på de här lektionern­a.

Fram till att hon började på högstadiet studerade hon nio timmar vietnamesi­ska varje vecka. Sex av dem tillbringa­de hon på lördagar med andra barn vars föräldrar kom från Vietnam.

Precis som på alla andra språk skiljer sig dialektern­a inom vietnamesi­skan från varandra. Hur orden uttalas, och även vilka ord man använder, avslöjar var du kommer ifrån.

– Alla andra var från Sydvietnam och hade två föräldrar från Vietnam. De talade alla finska och sydvietnam­esisk dialekt och så fort jag sade något med min nordvietna­mesiska dialekt skrattade de.

I den vanliga skolan råkade hon ut för en hel del glåpord och blev kallad för ”kines” och andra öknamn på grund av sitt utseende.

– Jag har blivit kallad för allt möjligt och var knappast särskilt populär som tonåring, säger hon.

Hon visste att hon ville bort, men inte exakt vart. När hon besökte ”Aussie Bar” i Åbo kom hon i kontakt med en ny värld.

– Jag tyckte att de som jobbade där var så himla exotiska och spännande. Nu inser jag ju att det finns betydligt många fler australier och fler nationalit­eter än de som jobbar där, säger hon och skrattar.

I Vietnam har Lindas utseende spelat en stor roll. Här spelar hennes vita hy och längd in och gör så att dörrarna öppnar sig för henne.

– Folk tror inte att jag är vietnames utan snarare att jag kommer från något land i Centralasi­en eller Sydkorea, säger hon.

Eftersom hon har fått sin pappas hud kan hon inte bli solbränd.

– Många frågar mig om jag har opererat mig eller gjort ingrepp för att få min vita hy.

På hennes cv står flera modelljobb för framför allt underkläde­r och badkläder.

– De vill ha kvinnor som ser ut som jag, som är ljusa men ändå med asiatiska drag.

Linda vet också vad det innebär att bli uttittad på gatan och att folk kommer fram för att ta bilder på henne. Ibland säger hon att hon känner sig ”som ett djur på zoo”.

– Det är en väldigt utseendefi­xerad värld. Jag har vant mig vid busvisslan­det nu, men i början tyckte jag att det var obehagligt. Det var skitjobbig­t.

I dag är hon tacksam över att hennes mamma tvingade henne att lära sig vietnamesi­ska. Men många blir fortfarand­e överraskad­e över att hon talar med sin nordvietna­mesiska dialekt från staden Haiphong som bland vietnamese­r är ökänd för sin maffia.

– Det händer faktiskt att folk nästan blir lite rädda för mig. Jag är medveten om att folk tycker att dialekten är rå, ibland utnyttjar jag det för att få mer respekt, säger hon och skrattar.

Linda konstatera­r att livet som manager på nattklubbe­n i Saigon är hårt och krävande. Det är mycket festande och hon poängterar att det är viktigt att sätta sina egna gränser och våga säga nej. Hon har en agent som hjälper henne att sortera erbjudande­n om andra jobb och uppdrag. Det finns konkreta erbjudande om att bli skådespele­rska och vara med i tv-program.

– Hon har frågat mig om hur känd jag vill bli. För mig spelar det inte så stor roll, däremot är jag noga med att inte göra något som inte känns som mig. Jag vill aldrig låtsas att vara någon annan än den jag är.

När hon tittar in i framtiden finns Finland inte med i bilden.

– Jag tror allt att jag blir kvar här ett bra tag till, säger Linda Bäck.

 ??  ?? ARBETSPLAT­SEN. Här på nattklubbe­n Lush i Saigon har Linda Bäck skapat sig sin karriär. ”Jag började på golvet och har arbetat mig uppåt. Jag brukar säga att jag gjort allt här inne”, säger hon.
ARBETSPLAT­SEN. Här på nattklubbe­n Lush i Saigon har Linda Bäck skapat sig sin karriär. ”Jag började på golvet och har arbetat mig uppåt. Jag brukar säga att jag gjort allt här inne”, säger hon.
 ??  ?? SPRåKET. Som barn hatade hon att bli tvungen att lära sig vietnamesi­ska. Nu är språket nyckeln till Linda Bäcks snabba karriär.
SPRåKET. Som barn hatade hon att bli tvungen att lära sig vietnamesi­ska. Nu är språket nyckeln till Linda Bäcks snabba karriär.
 ?? FOTO: QUINN RYAN MATTINGLY ?? NYSTART. Semestern 2014 blev till nystarten i hennes liv. Sedan dess har hon hunnit besöka Finland bara en gång. ”Saigon har blivit mitt nya hem och mina vänner och kollegor är min familj här”, säger hon.
FOTO: QUINN RYAN MATTINGLY NYSTART. Semestern 2014 blev till nystarten i hennes liv. Sedan dess har hon hunnit besöka Finland bara en gång. ”Saigon har blivit mitt nya hem och mina vänner och kollegor är min familj här”, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland