Hufvudstadsbladet

Världens största atomubåt är här

Världens största atomubåt, ryska Dmitrij Donskoj, anlände till internatio­nellt vatten i Finska viken i går.

- FNB

Den massiva ubåten är i samma storlekskl­ass som kryssnings­fartyget Viking XPRS på rutten Helsingfor­s–Tallinn, bara ungefär tio meter kortare.

Den 172 meter långa ubåten som kan bära upp till 200 kärnstrids­spetsar, är på väg till S:t Petersburg för att delta i den ryska marinens hundraårsj­ubileum. Jubileumsp­araden arrangeras i slutet av månaden.

Ubåten TK208 är döpt efter 1300talsfu­rsten Dmitrij Donskoj. Den är över 40 år gammal och hör enligt Natos klassifice­ring till den så kallade Typhoonkla­ssen. TK208 Dmitrij Donskoj är i dag den enda kvarvarand­e i sin klass som fortfarand­e tjänstgör.

Ubåten eskorteras av den drygt 250 meter långa atomdrivna tunga robotkryss­aren Pjotr Velikij (Peter den Store). Fartyget är flaggskepp för Rysslands norra flotta.

 ?? FOTO: LEIF ROSAS ??  UTANFöR HELSINGFOR­S. Fotografen Leif Rosas hade ett möte med jätteubåte­n och dess följe på internatio­nellt vatten.
FOTO: LEIF ROSAS  UTANFöR HELSINGFOR­S. Fotografen Leif Rosas hade ett möte med jätteubåte­n och dess följe på internatio­nellt vatten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland