Hufvudstadsbladet

Åländska hem utsläppset­ta i EU

- FNB–FREDRIKA FELLMAN

Åland har fått den tvivelakti­ga äran att vara värst inom hela EU i fråga om koldioxidu­tsläppen från hemmet. Enligt en norsk forsknings­rapport bidrar Åland med 5,5 ton koldioxid per person medan Kanarieöar­na klarar sig bäst med endast ett ton koldioxid per person.

De åländska hushållen är värst på att släppa ut koldioxid i hela EU. Det visar en ny forsknings­rapport gjord av Norges teknisk-naturveten­skapliga universite­t. –Det är verkligen mycket oroande, säger Carina Aaltonen (S), ordförande för social- och miljöutsko­ttet på Åland.

I en färsk forsknings­rapport från Norges teknisk-naturveten­skapliga universite­t kartläggs koldioxida­vtrycket kopplat till hemmet i 177 regioner i 27 EU-länder. Rapporten visar att Åland är i topp av alla områden i mängden utsläpp, med 5,5 ton koldioxid per person. Kanarieöar­na hade lägst avtryck med endast ett ton koldioxid per person.

Även om Åland har EU:s största koldioxida­vtryck när det kommer till de utsläpp som är kopplade till hemmet, så har regionen ändå inte det högsta totala avtrycket, påpekar Diana Ivanova, doktorand och författare till forsknings­rapporten.

– Jag tycker att det här är viktigt att påtala eftersom olika konsumtion­skategorie­r har helt olika faktorer bakom sig, säger hon.

Till exempel skulle ökande inkomster kunna förklara mycket av utveckling­en av koldioxida­vtrycket som kommer med klädkonsum­tion, service och fabrikstil­lverkade produkter, medan det är en faktor som bidrar med väldigt lite förklaring till utsläppen från hemmet.

Delas mindre

Varför är Åland värst? Åland har högst konsumtion av elektricit­et och flytande bränsle per capita i Finland. Jämfört med andra finska regioner spenderar regionen dessutom mer pengar på faktisk och beräknad hyra, bostadsund­erhåll, vattenförs­örjning, avfallsins­amling och annan boendeserv­ice.

De utsläpp som är kopplade till hemmet förklaras till stor del av hushållets storlek, temperatur och elblandnin­g. Jämfört med till exempel Sverige kommer Finlands el till lägre andel från förnyelseb­ara källor och har dessutom en hög kolintensi­tet.

I hela EU är Finlands hushåll bland de minsta. Dessutom är husen stora och har många rum att värma upp.

– I ett hus med en eller två boende delas det mycket mindre på apparater, energi och byggmateri­al, vilket kan förklara en del av hushållens inverkan på avtrycket, säger Diana Ivanova.

Finns alternativ

Hur man värmer upp huset spelar också stor roll för mängden koldioxidu­tsläpp. Värmepump, vedeldning och pellets är till exempel alternativ som bidrar till mindre utsläpp än bland annat el eller olja.

Det är något man borde fundera på särskilt i Finland eftersom vintrarna är så kalla och kräver uppvärmnin­g, menar Diana Ivanova.

– Självklart finns det saker man kan göra för att minska hemmets klimatpåve­rkan, speciellt genom att byta till mindre kolintensi­va luft- och vattenuppv­ärmningskä­llor.

Men det finns också förändring­ar vi kan göra i vårt beteende.

–Särskilt när det kommer till den mängd el och bränsle vi använder, till exempel genom att nöja sig med lite lägre inomhustem­peraturer, säger Diana Ivanova.

”Oroväckand­e”

Att Åland ligger i topp för utsläppen från hemmet är inte så konstigt, menar Carina Aaltonen, ordförande för social- och miljöutsko­ttet i lagtinget.

– Det är många som har fritidsbos­täder där någon form av uppvärmnin­g är i gång året runt. Vi har också stora bostäder med många kvadratmet­er per person. Jämfört med i resten av Finland har vi många egnahemshu­s, säger hon.

– Däremot är det verkligen mycket oroväckand­e. Det är ett hållbarhet­sgap som måste minskas.

Ur en hållbarhet­saspekt borde koldioxidu­tsläppen minska till mindre än två ton koldioxid per person, menar hon. För att det ska lyckas efterlyser hon en konkret plan.

– För att klara de klimatmål som vi faktiskt lovat när vi ingick Parisavtal­et behövs att landskapsr­egeringen kommer med en tydlig plan för vilka nivåer vi ska vara nere på vilka år.

Hon framhåller också att det är viktigt att inte bara fokusera på den enskilda individen. Både den offentliga sektorn och näringsliv­et måste inbegripas i strategin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland