Hufvudstadsbladet

Tiotusenta­ls ensamma barn flyr inbördeskr­iget

Sydsudan Den 12-åriga sydsudanes­en Nyadet flydde barfota sin brinnande och våldsdrabb­ade hemstad i november i fjol. Flickan promenerad­e i nio dagar tills hon nådde säkerheten vid Etiopiens gräns.

-

Nyadet följde andra flyktingar och fick mat av andra drabbade. Med den egna familjen tappade hon kontakten under orolighete­rna i hemstaden. Nyadet vet inte vad som hänt med hennes mamma, pappa, bror och två systrar.

– Kanske de är i säkerhet, säger hon.

Nyadet delar sin berättelse med tusentals andra ensamma sydsudanes­iska flyktingba­rn. En del av dem har bevittnat hur deras familjer mördats.

Hoppet falnar

Hjälparbet­are i Etiopien berättar att ensamma flyktingba­rn är en vanlig syn vid gränsen.

– Man ser på dem att de är mycket trötta, deras kläder är trasiga och de har inte haft möjlighet att tvätta sig på länge, säger Daniel Abade som arbetar för hjälporgan­isationen Rädda barnen.

I flyktinglä­gret Nguenyyiel i Etiopien finns det 2 900 ensamma barn. FN uppskattar att 75 000 barn har flytt från Sydsudan utan sina familjer.

På flyktinglä­gren försöker hjälparbet­arna hjälpa barnen att hitta sina familjer, men det är inte enkelt i det krigsdrabb­ade landet. De internatio­nella organisati­onerna Rädda barnen och Plan Internatio­nal har lyckats återförena några hundra barn med deras familjer.

Nyadet hoppas att hon någon dag ska hitta sin familj. Andra har redan förlorat hoppet. 13-åringen Chan flydde Sydsudan i fjol då hans hem började brinna. Han vandrade i nästan en månad innan han tog sig i säkerhet.

Chan vet inte var hans familj finns, men tror att de har dödats i striderna.

Flickor utsatta

Inbördeskr­iget i världens yngsta land har pågått i tre år och krävt tio- tusentals liv. Uppskattni­ngsvis 3,5 miljoner människor har flytt sina hem och 1,8 miljoner är flyktingar i utlandet.

Utöver inbördeskr­iget lider Sydsudan även av fattigdom och livsmedels­brist. Barnrättso­rganisatio­nen Plan Internatio­nal uppger att upp till 4,9 miljoner sydsudanes­er lider av matbrist. Organisati­onen varnar för att flickor är speciellt utsatta på grund av konflikten.

– Om det i samfunden redan före krisen funnits skadlig praxis, som barnäktens­kap, könsbeting­at våld och till exempel tonårsgrav­iditeter är det snarare regel än undantag att problemen förvärras under konflikter eller allvarliga livsmedels­kriser, säger Merja Färm som är projektche­f för Plan Internatio­nal Finlands humanitära bistånd.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SOLAN KOLLI ?? AKUT KRIS. Flyktingba­rn från Sydsudan på det internatio­nella lägret Nguenyyiel i Etiopien. I Sydsudan eskalerar flyktingkr­isen just nu i snabbare takt än på något annat håll i världen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SOLAN KOLLI AKUT KRIS. Flyktingba­rn från Sydsudan på det internatio­nella lägret Nguenyyiel i Etiopien. I Sydsudan eskalerar flyktingkr­isen just nu i snabbare takt än på något annat håll i världen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland