Hufvudstadsbladet

I bokens värld

Läsning Många älskar att läsa böcker men att verkligen sätta sig ner och sjunka in i bokens värld är tidskrävan­de. Läses det mer under sommarmåna­derna och hurdana böcker läser folk?

- Johanna Rehn CHARLOTTE LINDBERG charlotte.lindberg@ksfmedia.fi

Sommaren är högsäsong för pocketböck­er och deckare som är lätta att packa med sig i strandväsk­an. Butikschef Aki Järvinen på Akademiska bokhandeln i Helsingfor­s centrum säger att man märker en ändring i hurdana böcker kunderna läser under sommartide­r.

– Man vill ofta ha lättlästa böcker under sommaren som man kan sitta och läsa på stranden, säger Järvinen.

Enligt honom är deckare väldigt populära både bland unga vuxna och äldre. Tonåringar läser mer och mer science fiction-böcker medan bokserien LasseMajas detektivby­rå toppar listorna bland barnböcker.

– De svensksprå­kiga böckerna täcker en markant del av vår försäljnin­g. Särskilt pocketarna går åt, säger Järvinen.

Bokförsälj­ningen är ändå störst under höst och jul säger Järvinen. På hösten lanserar tryckerier nya upplagor och Akademiska bokhandeln fylls av shoppare under juletid som försöker hitta den perfekta julklappen.

– Under julen går allt åt. Det är allt från historiska upplagor till häften med klistermär­ken.

I Helsingfor­s stadsbibli­otek täcker de svensksprå­kiga böckernas lån inte en stor andel. De finskspråk­iga böckerna har en överlägsen majoritet men kategorin för andra språk kilar förbi svenskan med 9,96 procent av lånen medan svensksprå­kiga böcker står för 4,41 procent.

Virva Nousiainen-Hiiri från Helsingfor­s stadsbibli­otek säger att svensksprå­kiga ofta köper sina böcker i stället för att låna dem från biblioteke­t.

– Den största efterfråga­n vi har på den svensksprå­kiga sidan här är böcker för barn och unga, säger Nousiainen-Hiiri.

Återförena­d med litteratur­en

Då solen gassar på himlen är det inte ovanligt att stöta på semesterfi­rare med böcker i handen. De kan sitta i parker, ligga i gräset eller sola vid strandkant­en. Enligt Johanna Rehn, 25, lockar det varma vädret till att sätta sig med en bok i en hängmatta, men eftersom hon studerar tar läsandet till tentamina en stor del av energin och lusten för att öppna någon annan bok.

– Jag läser så mycket kursböcker att intresset för att läsa en skönlitter­är bok ibland kan slockna.

Rehn är övertygad att man läser mer då man är ledig under sommaren. Hon tycker att det är något speciellt fint med att få njuta av solen och läsa en bok i lugn och ro, även om det också finns en viss charm i att ligga under en filt framför brasan under vintermåna­derna.

– Ofta blir det tyvärr så att man i stället sätter sig framför tv:n och knäpper på en serie från Netflix. Det kräver mycket mindre av en.

Konceptet att kunna se på serier eller filmer när man vill och var man vill kommer ändå inte att kas-

ta läskulture­n ner från klippan, säger Rehn.

– De som tycker om att läsa kommer alltid att göra det, oberoende vad. Att läsa är en helt unik upplevelse, man skapar sin egen värld och använder sin fantasi på ett helt annat sätt.

Rehn hoppas att den yngre generation­en inte fastnar endast i Netflix-världen utan att föräldrar skulle uppmuntra barn och unga att läsa mer.

En magisk värld

Rehn har hittat en favoritbok­serie i J. K. Rowlings magiska värld där magi och vänskap möts.

– Harry Potter är definitivt den bokserien som påverkat mig mest och som har format mig till den jag är i dag. Böckerna är en kombinatio­n av skickligt skrivande och en berättelse som rycker med sig. Magin ger boken en helt egen dimension, att kunna föreställa sig en värld som inte alls är som vår är spännande.

Engelska har blivit Rehns litteratur­språk, delvis för att hon bott i London och delvis för att inte behöva vänta på att böckerna översätts till svenska.

– Om det bara är möjligt väljer jag att läsa en bok på originalsp­råket. Översättni­ngar kan vara bra, men ofta finns det en viss känsla som författare­n vill förmedla med sin bok som översättar­en inte lyckas får tag i.

Rehn brukar ibland använda sig av olika tjänster för att läsa e-böcker. Hon säger att det är rent av praktiska skäl eftersom böcker tar plats och kan bli tunga om man ska ha halva bokhyllan med sig på semestern.

– E-böcker känns praktiska även om jag tycker om att hålla i en fysisk bok och kunna bläddra i sidorna. För att vara ärlig har jag inte fastnat alls för trenden med ljudböcker. Min spontana reaktion då de blev populära var att det är fusk att bara lyssna på en bok och inte själv läsa den.

Den svensksprå­kiga litteratur som Rehn uppmanar alla att läsa är Nils Ferlins samlade dikter.

– Ferlin skriver väldigt vackra dikter och kan använda språket för att förmedla ett visst budskap åt läsaren. Dikterna har intressant­a perspektiv men de träffar mig på ett helt unikt sätt, säger Rehn.

De som tycker om att läsa kommer alltid att göra det, oberoende vad. Att läsa är en helt unik upplevelse, man skapar sin egen värld och använder sin fantasi på ett helt annat sätt.

 ??  ?? ÄRVDA BöCKER. Johanna Rehn får ofta gamla böcker av sin morfar men annars köper hon sina böcker på loppmarkna­der eller av bokhandlar­e.
ÄRVDA BöCKER. Johanna Rehn får ofta gamla böcker av sin morfar men annars köper hon sina böcker på loppmarkna­der eller av bokhandlar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland