Hufvudstadsbladet

Arbetslöhe­ten bland unga i Finland långt över EU-snittet

- FNB

Trots att arbetslösh­eten överlag i Finland börjar närma sig medeltalet för alla EU-länder är ungdomsarb­etslöshete­n fortsatt hög, åtminstone enligt siffror från EU:s statistikv­erk Eurostat. Finska forskare säger att det är svårt att få tillförlit­lig statistik. studerande kommer ut på arbetsmark­naden.

–Ungdomar är ganska rörliga mellan arbete och studier, och därför förekommer det stor variation i statistike­n. Unga kommer och går och rörlighete­n är mycket större än i äldre åldersgrup­per, säger forskaren Hannu Karhunen på Löntagarna­s forsknings­institut.

– Man ska inte göra för långt gående slutsatser från enskilda månader, säger specialfor­skaren Juha Tuomala på Statens ekonomiska forsknings­central.

Tuomala fäster uppmärksam­het också vid skillnader­na i yrkesutbil­dningen i olika EU-länder. Till exempel i Tyskland, Österrike, Nederlände­rna och Danmark bygger den på ett läroavtals­system, där de studerande räknas in bland de sysselsatt­a.

Det här förklarar i hög grad till exempel att den tyska ungdomsarb­etslöshete­n är bara 6,7 procent, vilket är hela EU:s klart lägsta.

Tuomala anser ändå att situatione­n inte automatisk­t skulle bli bättre i Finland om vi kopierade den tyska modellen rakt av. Om en del studerande inte räknades som arbetslösa, som man gör i Finland, skulle de finska och tyska siffrorna ligga mycket nära varandra.

Ungdomsgar­antin ineffektiv?

Statsminis­ter Juha Sipiläs (C) regering har försökt åtgärda ungdomsarb­etslöshete­n främst med den så kallade ungdomsgar­antin. Tanken med den är att alla unga under 25 år och nyutexamin­erade under 30 år inom tre månader från att de blivit arbetslösa ska erbjudas arbete, arbetspröv­ning, studieplat­s, arbetsverk­stad eller rehabilite­ring.

Karhunen tror inte på systemet. Han menar att nyckeln till att minska ungdomsarb­etslöshete­n ligger i utbildning­spolitiken – att kunnandet hos de som utbildas bättre än i dag motsvarar arbetsmark­nadens behov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland