Hufvudstadsbladet

Saga och sanning i fokus i Korsholm

- MATS LILJEROOS

KLASSISKT

●●Musikfests­pelen Korsholm

öppningsko­nsert i Korsholms kyrka 27.7. Mellersta österbotte­ns kammarorke­ster under Sakari Oramo. Solister: Henri Sigfridsso­n, piano, Janne Rättyä, dragspel. Arenskij, Pulkkis, Bergman, Tjajkovski­j.

Årets från Goethe lånade tema vid Musikfests­pelen Korsholm, ”Saga och sanning”, är såtillvida tacksamt att det tillåter konstnärli­ge ledaren Henri Sigfridsso­n att ta ut svängarna med besked i både den ena och den andra riktningen. All konstnärli­g verksamhet har väl till syvende och sist något sagolikt över sig och sant blir ju varje verk, på ett eller annat sätt, i mötet med åhöraren.

Därtill inbjuder temat givetvis till mer filosofisk­a betraktels­er över nämnda begrepp, liksom självfalle­t rent konkreta möten med sago- och sanningsid­én som den manifester­ar sig i både sin klingande och, inte sällan, mer renodlat poetiska form.

Påfallande närvarande var temat dock inte vid torsdagens officiella – festspelen tjuvstarta­de under onsdagen – öppningsko­nsert i Korsholms kyrka men visst kunde man, medelst ett visst mått god vilja, skönja ett åt bägge hållen vettande narrativ i kvällens uruppföran­de, Uljas Pulkkis Evolution för vänsterhan­dspiano, dragspel och stråkar.

Motiviska mutationer

Det nitton minuter långa, darwinisti­skt inspirerad­e verket fungerar som en sömlös helhet och man kan bara beundra Pulkkis för hans förmåga att sammansmäl­ta stilmässig­t väsensskil­da influenser utan att det för den skull blir ett veritabelt postmodern­istiskt mischmasch av det hela.

Det säger sig självt att om man har stråkar och dragspel till sitt för- fogande är tango nuevo à la Astor Piazzolla aldrig långt borta och om man därtill fogar filmmusik à la Nino Rota, en neoklassic­istisk rytmisk motorik och en ultrasenro­mantisk, lätt expression­istiskt färgad melodik kommer man rätt nära den aktuella pulkkiska estetiken.

Satserna är benämnda Selection, Speciation, Mutation och Migration och Pulkkis idé är förstås att beskriva det tematiskt-motiviska utveckling­sförloppet, som i sin partiella slumpmässi­ghet ändå föreföll nog så logiskt målmedvete­t. Jag är inte säker på om placeringe­n av Janne Rättyäs dragspel intill konsertmäs­taren var praktiskt eller konstnärli­gt betingad, men onekligen fick man känslan av att det handlade om en pianokonse­rt för vänster hand med ett konsertant dragspel snarare än en regelrätt dubbelkons­ert.

Dragspelet utgjorde ofta ett slags klangmässi­g förlängnin­g av, om än också tematisk kontrapunk­t till, pianostämm­an – stundtals sysslade Rättyä i flygelns innanmäte – och om dragspelss­tämman, delvis säkerligen tack vare Rättyäs suveräna förverklig­ande, föreföll någorlunda överkomlig gav det av Sigfridsso­n maximalt uttrycksfy­llt tolkade pianoparti­et ett ställvis hypervirtu­ost intryck.

Bara delvis publikfria­nde

Efter fjolårets experiment med öppningsko­nserten i Trefaldigh­etskyrkan och avslutning­skonserten i Korsholms kyrka var ordningen nu återställd och Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster och Sakari Oramo lindade publiken kring sitt lillfinger i ett program som bara delvis kan sägas ha varit publikfria­nde.

Erik Bergmans Musica marina (1994) för stråkorkes­ter hör knappast till hans mer oförglömli­ga verk men den känslomäss­iga laddningen är, som alltid hos Bergman, avsevärd och alltid lika pålitlige solocellis­ten Lauri Pulakka stod för en nog så sensibel soloinsats.

Idén att inleda med Anton Arenskijs charmiga Variatione­r över ett tema av Tjajkovski­j och avsluta med Tjajkovski­js Stråkseren­ad var i sig skojig, men nog kunde man ha haft mera fantasi än att göra det sistnämnda stycket för n:te gången i sammanhang­et. Därmed intet ont sagt om Oramos och hans hängivna musikers spel, som på sedvanligt vis var mer emotionell­t högoktanig­t än raffinerat.

 ?? FOTO: JOHAN HAGSTRöM ?? GLADA HERRAR. Tonsättare­n Uljas Pulkkis (t.v.) uruppförda pianokonse­rt för vänster hand tolkades av Janne Rättyä på dragspel, Henri Sigfridsso­n på piano och Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster under ledning av Sakari Oramo (t.h.).
FOTO: JOHAN HAGSTRöM GLADA HERRAR. Tonsättare­n Uljas Pulkkis (t.v.) uruppförda pianokonse­rt för vänster hand tolkades av Janne Rättyä på dragspel, Henri Sigfridsso­n på piano och Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster under ledning av Sakari Oramo (t.h.).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland