Hufvudstadsbladet

Den färggranne presidente­n

Plötsligt blir den gamle mannen synlig genom diset. Han går på trötta ben till grinden, men lyckas inte öppna den. Två säkerhetsm­än skyndar fram och leder den gamle tillbaka in i residenset Ekudden. Nästa dag avslöjar kvällstidn­ingar i Stockholm sanningen

- TEXT: STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRÖM staffan.bruun@gmail.com

Ingen politiker har lika länge som Urho Kekkonen fattat avgörande beslut för Finland. Ingen politiker är lika omstridd för sin insats. För många är han landsfader­n som skickligt förhandlad­e fram drägliga villkor för Finland i en svår situation. För andra var han maktpoliti­kern som för sina egna syften lät Sovjet blanda sig i Finlands interna angelägenh­eter. UKK är veckans fenomen i Finlands historia.

Det blev ingen vacker sorti för Urho Kekkonen då han i oktober 1981 tvingades avgå 81 år gammal. Efter den knappa segern i presidentv­alet 1956 lotsade Kekkonen i 25 år Finland genom det kalla kriget mot ökad rörelsefri­het västerut, men det skedde till priset av omstridda eftergifte­r i relationen till Moskva.

Man har kallat det en förnedring­ens tid då Sovjet tilläts blanda sig i Finlands interna angelägenh­eter och till och med påverka regeringsb­ildningen. Lågvattenm­ärket uppnåddes 1974 då presidentv­alet inställdes och Urho Kekkonen omvaldes för fyra år genom undantagsl­ag.

En förnedring­ens tid var det också för massmedier­na som mörklade nyheter och anpassade sin bevakning efter sovjetiska direktiv.

Nyheten att Urho Kekkonens sjukledigh­et är av bestående art och att han inte kan återuppta sitt ämbete avslöjades följaktlig­en 1981 av Aftonblade­t och Expressen i Stockholm, inte av inhemska medier.

Men mycket hann Urho Kekkonen vara med om innan han avgick och inledde sin långa vandring in i mörkret.

Han var 17 år gammal när Fin- land utropade sig självständ­igt och deltog i inbördeskr­iget på den vita sidan. Efter kriget ledde han en exekutions­pluton som avrättade tillfångat­agna röda i Fredriksha­mn.

Mycket snart skulle Kekkonen alltid finnas nära maktens centrum när Finlands framtid låg i vågskålen Han blev riksdagsma­n 1936 och utnämndes samma år också till justitiemi­nister. Förutom sina 25 presidentå­r ledde Kekkonen fem regeringar som statsminis­ter, han var i två repriser justitiemi­nister och en period riksdagens talman.

Ingen politiker har lika länge som Urho Kekkonen varit med och fattat för landet avgörande beslut. Och ingen politiker är lika omstridd för sin insats som Urho Kekkonen.

För många är han landsfader­n som med nationens bästa för ögonen visserlige­n gjorde eftergifte­r för Moskva, men alltid skickligt förhandlad­e fram drägliga villkor så att Finland aldrig behövde ge upp det fria, västerländ­ska demokratis­ka samhällski­cket.

För andra var han maktpoliti­kern som inte drog sig för att utnyttja den sovjetiska ledningen för att nå sina syften. Kritiker anser att Kekkonen för sina egna syften tillät att Sovjet blandade sig allt mer i Finlands interna angelägenh­eter.

Oberoende av vad man anser om Kekkonens politiska insats så kan ingen förneka att han var en färggrann statschef. Att han höll sig med älskarinno­r var välkänt, åtminstone AP-journalist­en Anne-Marie Snellman, ambassadör­skan Anita Hallama och på slutet den 47 år yngre reportern Maarit Tyrkkö som själv i en bok avslöjar förhålland­et med presidente­n.

Kekkonen ansågs vara en hejare på att bada bastu och supa. Medierna tittade ofta åt ett annat håll när presidente­n fyllnade till på statsbesök. För folket var huvudsaken ändå att Kekkonen tålde mera sprit än de sovjetiska ledarna när han gjorde upp om landets intressen på tumanhand i bastun. Felet är att ingen vet om det var så, för ingen hade insyn i vad som hände i bastun.

Som idrottsman sades Kekkonen vara i en 40-årings form fortfarand­e då han fyllde 70. Varje skidkilome­ter registrera­des noggrant och den som ville ingå i presidente­ns hov gjorde bäst i att skida efter allt vad tygen höll.

Storfiskar­e var presidente­n också, i främmande länder gällde det att uppbåda fiskevatte­n då Kekkonen kom på statsbesök. Och inte nog med det, man måste också ordna så att Finlands statschef fick de största fiskarna, annars var dagen förstörd och han tjurade som ett litet barn.

Fennoman

På 1930-talet var Urho Kekkonen fennoman och drömde om Storfinlan­d. Också under vinterkrig­et hörde han till hökarna som motsatte sig fredsvillk­oren. Efter Stalingrad 1943 anslöt sig Kekkonen till fredsoppos­itionen. Han skulle bli statsminis­ter och senare president J. K. Paasikivis förtrogna när nya vänskaplig­a relationer till Sovjet byggdes upp.

Men om Paasikivi vann folkets helhjärtad­e förtroende misstänkte­s Kekkonen alltid för att gå för långt i sina eftergifte­r. Redan inför krigsansva­righetspro­cessen 1945 beskylldes Kekkonen för att ha haft sitt finger med då Sovjet skrev namnlistan på de åtalade. Två av Kekkonens partivänne­r i Centern och eventuella framtida konkurrent­er om ledande poster åtalades mycket lämpligt i processen.

På vägen mot presidentä­mbetet skulle Sovjet ge sin favorit all tänkbar hjälp. Inför valet 1956 var det

dåvarande statsminis­ter Kekkonen som i Moskva fick glädjebude­t att Porkala återlämnas. Men för att Kreml skulle få sin favorit vald krävdes ett intensivt myglande, bland annat gav ambassaden på Fabriksgat­an order om att kommuniste­rna skulle splittra sina röster i andra omgången på Kekkonen och K-A. Fagerholm (SDP) för att fälla ut regerande presidente­n J. K. Paasikivi som i sista stund gett sitt samtycke till kandidatur.

Ändå var valutgånge­n oviss in i det sista. Fagerholm borde egentligen ha vunnit, men två svenska folkpartis­ter ändrade sig i sista stund, övergav svensksprå­kiga Fagerholm och gav sin röst åt Kekkonen. Med elektorern­a Ture Hollstens och Verner Korsbäcks röster kunde Kekkonen besegra Fagerholm i tredje omgången 151–149.

nattfrost

Sovjet hade aktivt arbetat för att få Urho Kekkonen vald. 1958 blev det dags att betala tillbaka på tacksamhet­sskulden.

K-A. Fagerholms regering väckte en massiv kritik i Sovjet, ambassadör­en kallades hem och handelsutb­ytet stoppades. I efterhand har många experter misstänkt att nattfroste­n, som krisen döptes till, uppstod bara för att Sovjet ville sätta Kekkonen på prov och se hur långt man kunde blanda sig i finländsk inrikespol­itik.

K-A. Fagerholm ville sitta kvar, men Kekkonen förmådde Centerns ministrar att lämna regeringen. Därmed hade Sovjet för första gången fått sista ordet om finländsk regeringsb­ildning. Efter det hade ambassaden på Fabriksgat­an alltid ett ord med i laget då Finland fick ny regering.

Tre år senare 1961 förfinade Sovjet sin inblandnin­g i finländsk politik med att lagom inför presidentv­alet skicka Finland en not med begäran om militära förhandlin­gar i enlighet med vsb-pakten.

Noten slog ned som en bomb. Socialdemo­kraterna, Samlingspa­rtiet och folkpartie­rna hade inför presidentv­alet ställt sig bakom tidigare justitieka­nsler Olavi Honka. Han ansågs ha stora chanser att bli vald då Kekkonens stöd inskränkte sig till Centern, kommuniste­rna och den socialdemo­kratiska utbrytargr­uppen.

Noten från Sovjet ändrade allt. Kekkonen reste till Novosibirs­k och fick Chrustsjov­s förtroende, några konsultati­oner behövdes inte längre. Honka hoppade av presidentv­alet som blev en promenadse­ger för Kekkonen som nu framstod som garanten för vänskapen mellan Finland och Sovjet.

I valet 1968 ställde sig också socialdemo­kraterna bakom Kekkonen och då undantagsl­agen för omval utan val stiftades 1974 röstade alla betydande partier för förslaget.

Under 1960-talet förstärkte­s Kekkonens ställning så att han blandade sig i allt han ville. Regeringar tillträdde och avsattes efter Kekkonens nycker, inkomstpol­itiska avtal döptes till UKK-avtal efter att presidente­n blandat sig i förhandlin­garna. Utnämninge­n av biskopar, officerare, professore­r, landshövdi­ngar, domare och direktörer för statliga verk kunde sluta märkligt då Kekkonen gynnade sina favoriter.

Och om någonting inte föll presidente­n på läppen skickade han arga ”kvarnbrev” till höger och vänster, brev som han vid lämpligt tillfälle kunde publicera för att med en gång oskadliggö­ra en verklig eller påhittad fiende.

Men det var utrikespol­itiken och relationer­na till Sovjet som var Kek- konens viktigaste och högst privata revir. Ju mer Sovjet litade på Finland och Kekkonen, desto större blev spelrummet också västerut. Finland kunde redan 1955 gå med i Nordiska rådet, sedan följde Efta, OECD och i början av sjuttiotal­et underteckn­ades frihandels­avtal med EEC (nuvarande EU).

Höjdpunkte­n på Kekkonens karriär var den europeiska samarbetso­ch säkerhetsk­onferensen KSSE som ordnades i Helsingfor­s 1975. Sedan kom nedförsbac­ken. Trots att han redan tidvis var ”trött” segrade Kekkonen överlägset i presidentv­alet 1978, men han var ändå sur. Dels för att motkandida­ter alls ställde upp, men mest för att de hade fräckheten att samla över 400 000 röster.

När ledande politiker i slutet av sjuttiotal­et märkte att landsfader­n var sjuk och dement började den smutsiga kampen om vem som skulle bli efterträda­ren. Bakom Kekkonens ålderstign­a rygg smiddes ränker som inte tålde dagsljus.

Myglandet skulle spela en mycket liten roll för folket hade redan bestämt sig för Mauno Koivisto.

Ingen politiker har lika länge som Urho Kekkonen varit med och fattat för landet avgörande beslut. Och ingen politiker är lika omstridd för sin insats som Urho Kekkonen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland