Hufvudstadsbladet

Polisen: Bilisten brydde sig inte om någon blev påkörd eller inte

Den 51-åriga man som misstänks för att ha vansinnesk­ört i Helsingfor­s centrum och kört ihjäl en person på fredagskvä­llen har sagt till polisen att han körde utan att bry sig om ifall någon blev påkörd eller inte.

- FNB

– Bilföraren har preliminär­t berättat att han tutade med bilhornet och körde fort längs med Alexanders­gatan och fortsatte sedan till Mannerheim­vägen och vidare till Lönnrotsga­tan utan att bry sig om ifall någon blir påkörd, sade polisen i ett uttalande på lördagen.

Utrednings­ledaren, kriminalko­mmissarie Teemu Kruskopf säger att den misstänkta sannolikt har kört berusad med en fart på 60–80 kilometer i timmen.

Den misstänkta mannen körde på sex personer, som höll på att korsa gatan på ett övergångss­tälle i korsningen av Mannerheim­vägen och Lönnrotsga­tan.

En 51-årig kvinna dog och fem personer skadades, de drabbades bland annat av benbrott och olika krosskador.

Polisen misstänker nu den 51-åriga mannen för dråp, fem försök till dråp, rattfyller­i samt grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten. Polisen har gripit mannen och en eventuell häktningsr­ättegång ordnas i början av nästa vecka.

Accelerera­de på Mannerheim­vägen

Polisen uppger att mannen startade från Senatstorg­et strax efter klockan 18 på fredagskvä­llen. Han körde längs med Alexanders­gatan mot Mannerheim­vägen.

Då mannen närmade sig Mannerheim­vägen hade han ökat på hastighete­n och flera personer hade flytt undan bilen. Bilföraren kom fram till Lönnrotsga­tan där han med hög hastighet körde på personerna som gick över gatan.

Efter påkörninge­n fortsatte mannen mot Annegatan, där han sedan parkerade sin bil och fortsatte till en näraliggan­de restaurang. Polisen grep mannen på restaurang­en. Han gjorde inget motstånd.

Polisen fortsätter utreda fallet.

Enstaka utomståend­e dör årligen

Mellan åren 2012 och 2016 dog sammanlagt 22 utomståend­e personer vid rattfyller­iolyckor. Det framgår av myndighete­rnas statistik över vägtrafiko­lyckor. I år mellan januari och juni hade två utomståend­e personer dött i samband med rattfyller­i.

Trafikskyd­dets forsknings­chef Juha Valtonen säger att det är ytterst ovanligt att någon med avsikt kör på en utomståend­e.

–I samband med polisöverv­akning har det förekommit situatione­r där någon som utsatts för polisens övervaknin­g har flytt undan och hotat köra på en polis. Uppsåtligh­eten är givetvis alltid en sak som domstolen utreder, säger Valtonen.

Valtonen uppger att fotgängare och cyklister har skadats i situatione­r där en rattfyller­ist förlorat kontrollen över sitt fordon.

Förare som känt sig provocerad­e har också i vissa fall kört på eller försökt köra på andra, till exempel efter bråk på parkerings­platser.

Personer som dör vid rattfyller­iolyckor är i genomsnitt i ett fall av tio en utomståend­e person. Det framgår av Trafikskyd­dets statistik från åren 2014–2016. Oftast har dessa personer färdats i en annan bil än den som kört berusad.

Valtonen uppger att avsikten i uppsåtliga bilkrockar ofta varit självskade­beteende. Det förekommer fall där bilisten kör mot en annan bil med avsikt.

– I början av året skrevs det mycket i offentligh­eten om ett olycksfall där en självmords­kandidat försökte köra på ett annat fordon. Målet var en mopedbil och två unga personer dog. Min uppfattnin­g är utgående från uppgifter i medierna att det främst var frågan om självskade­beteende, säger Valtonen.

– Det förekommer också fall där man i upprört tillstånd åker iväg med bilen och tänker begå självmord utan att bry sig om ifall någon annan skadas. Dessa är visserlige­n väldigt ovanliga fall.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? EN DOG, FEM SKADADES. Bilisten mejade ner flera fotgängare under sin vansinniga bilfärd i centrum av Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA EN DOG, FEM SKADADES. Bilisten mejade ner flera fotgängare under sin vansinniga bilfärd i centrum av Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland