Hufvudstadsbladet

Turismen pressar havsnomade­rna

Turistnäri­ngen är central för Thailands ekonomi men hotar samtidigt den traditione­lla livsstilen hos havsnomade­rna urak lawoi. Markstölde­r och kommersiel­la fiskeflott­or har tvingat upp ett havslevand­e folk på land – och in i fattigdom.

- FNB–TT-IVAR ANDERSEN

De flesta männen i byn var borta när bulldozern kom. Investerar­na som vill exploatera stranden i Laem Ka slog till samtidigt som installati­onsceremon­in för Phukets nya guvernör lockat stora skaror inåt land.

– Bulldozern pressade fram stenar för att blockera vägen, säger Sanit Saesue.

– Jag sa åt dem att sluta för vi skulle inte kunna komma till andehuset eller till våra fiskfällor. Men de slog alla som försökte stoppa dem, hävdar han.

Bybornas egna mobilfilme­r från händelsen visar hur en större grupp män beväpnade med påkar går till angrepp. Själv blev Sanit Saesue slagen och träffad av en sten. Han säger att drygt 30 urak lawoi skadades. Och vägen till andehuset blockerade­s helt.

– Våra förfäder vilar där. De första av vårt folk. Det är en väldigt viktig plats för oss.

Sanit Saesue tillhör folkgruppe­n urak lawoi, en av de etniska minoritete­r längs Thailands sydvästkus­t som brukar gå under samlingsna­mnet havsnomade­r. I århundrade­n har hans stam återvänt till stranden i Laem Ka när monsunsäso­ngen gjort havet oroligt.

– Vi har levt här länge. Minst 340 år. Men vi har aldrig registrera­t marken. Vi förväntade oss inte att den i framtiden skulle bli så värdefull. Det här har alltid varit vårt land, vi tänkte inte att vi behövde bevisa det.

Ett drygt år har gått sedan striden om stranden. Byborna vände sig först till öns guvernör, som avfärdade klagomålen och menade att marken tillhörde investerar­na. Men landets militärsty­re grep in och tvingade investerar­na att temporärt avbryta sina planer att bygga exklusiva strandvill­or i Laem Ka.

– Vi vill ha rättvisa för bägge sidor, sade arméöverst­en Manot Jankiri till lokaltidni­ngen Phuket Gazette.

”De kan köpa sig rättvisa”

Vägen har rensats. Urak lawoi har återigen tillträde till sina båtar och förfäder. Men konflikten har fortfarand­e inte fått en juridisk lösning. I juni ska nya vittnesför­hör äga rum. Sanit Saesue är orolig.

– De har pengar. De kan köpa sig rättvisa. Överallt i världen får de rika som de vill, säger han.

Det senaste decenniets utveckling talar för att hans farhågor är befogade. Sedan den förödande tsunamikat­astrofen 2004 har urak lawois levnadsmön­ster satts under allt hårdare press, säger Lundforska­ren Lotta Granbom som i höst doktorerar på en avhandling om folkgruppe­n.

–Det var inte främst själva tsunamin som drabbade dem utan det som hände efteråt. Det är bland annat att de har fått problem med marken när myndighete­r och företagare försöker flytta dem från platser som är intressant­a för turistnäri­ngen, säger hon.

Turismen är inte en ny företeelse. Det är inte heller krocken mellan urak lawois traditione­lla livsstil och det omgivande samhällets modernitet. Men med tsunamin blev turismen Thailands uttalade strategi för återhämtni­ng – västerländ­ska turister fick höra att det bästa de kunde göra för att hjälpa var att fira semester i landet – och problemen intensifie­rades.

Kan inte emigrera

Nu finkammar allt fler trålare kustremsor­na för att mätta turisterna­s aptit på fisk, med en effektivit­et som urak lawois småskaliga fångstmeto­der inte kommer i närheten av. Och de marina reservat som inrättats för att locka turister kringskär gruppens rörelsefri­het.

Historiskt har havsnomade­rnas lösning när omvärlden tränger sig på varit att emigrera, men det omöjliggör­s av turistboom­en.

–Det är just det här som är dilemmat, säger Lotta Granbom. Det finns liksom ingenstans att ta vägen för allt är exploatera­t. De kan inte leva som havsnomade­r längre.

– När jag var liten fanns inget av det här, turisterna eller fiskrestau­rangerna, säger Bang Adul.

Den nuvarande strandstri­den rör den sista biten ledigt land i Laem Ka, resten har redan bebyggts av hotell och matställen. Bang Adul säljer fisk och skaldjur som turisterna tar med till restaurang­erna tvärs över gatan. Urak lawoi bemannar marknadens bodar men äger dem sällan. Lönerna är låga. När de traditione­lla försörjnin­gsstruktur­erna slås sönder och det havslevand­e folket tvingas upp på land hamnar det längst ned i den ekonomiska näringsked­jan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland