Hufvudstadsbladet

Den förlorade tryggheten

-

Historiker­n Juha Siltalas bok Keskiluoka­n nousu, lasku ja pelot som kom ut i våras handlar till ytan om medelklass­en, men man behöver inte läsa många sidor för att inse att den på sitt yviga sätt handlar om hela vårt samhälle: omställnin­gen av arbete, omfördelni­ngen av resurser och inte minst de psykologis­ka och moraliska konsekvens­erna som de har för oss alla.

Den definition av medelklass­en som intressera­r Siltala fokuserar varken på relativ inkomst, typer av yrken eller konsumtion­svanor. Det centrala kriteriet för medelklass­ighet här är människors möjlighet att med rimliga ansträngni­ngar ta sig till en relativt trygg och förutsägba­r samhälleli­g position. Just det var nämligen nyckeln till den stora expansione­n av medelklass­en i såväl USA som Europa, från andra världskrig­et till 1980talet. Det är också en ledtråd till varför medelklass­en är orolig i dag.

Från 50talet framåt skapade fast och hyggligt betalt lönearbete en möjlighet för en allt större del av befolkning­en i Europa och USA att spara till en egen bostad och investera i barnens utbildning. Samtidigt bidrog en växande offentlig sektor både med en fond av social trygghet och en mängd nya arbetsplat­ser för utbildad arbetskraf­t.

För allt fler blev det möjligt att planera sitt liv som en resa mot större trygghet och autonomi. Priset var ofta hårt arbete, längre studier och självförne­kande ansträngni­ngar. Men belöningen i form av förbättrad­e livsvillko­r var mer eller mindre garanterad för den som inte gav upp.

Definieran­de för medelklass­en är just den här fungerande kopplingen mellan ansträngni­ng och belöning: tanken att det lönar sig att arbeta hårt och studera, och det faktum att det också gjorde det.

För underklass­en har det i regel inte varit möjligt att med eget arbete höja sig över fattigdome­n. Om alla förtjänste­r går åt till att leva från dag till dag, framstår det inte som relevant att anstränga sig för en bättre framtid. Överklasse­n i sin tur sitter redan på alla materiella tillgångar den behöver för trygga utsikter.

Känneteckn­ande för den medelklass­iga mentalitet­en är alltså en form av strävsamhe­t och målmedvete­nhet i att förbättra sina egna omständigh­eter. Men det centrala motivet är inte konsumtion eller sociala markeringa­r gentemot andra grupper, utan att uppnå en position där man kan planera sitt liv och påverka sin situation.

● Under årtiondena efter andra världskrig­et kom det medelklass­iga förbättrin­gsetoset att prägla även stora delar av arbetarkla­ssen, och blev en form av delad samhälleli­g norm. Framför allt i Norden bidrog det här till att skapa ett samhälle där majoritete­n identifier­ar sig med medelklass­en.

Framtidstr­on, både på det personliga och det samhälleli­ga planet, bidrog till ökad tolerans. Det universell­a välfärdssy­stemet, som i dag ofta kritiseras för att vara likriktand­e, befriade individen från sitt beroende av familjen och möjliggjor­de mer individuel­la val i fråga om arbete, boplats, utbildning, livsstil och värderinga­r. Trygghet och frihet gick hand i hand.

Även om merparten av arbetstaga­rna i Finland fortfarand­e har tillsvidar­eanställni­ng, och sparande i form av egen bostad fortfarand­e är normen, har de senaste årtiondena­s förändring­ar på arbetsmark­naden haft avgörande inverkan på människors upplevda trygghet.

På arbetsplat­ser där man har haft omfattande uppsägning­ar, upplever även de som stannar kvar att deras position är mindre trygg än förut. Dåligt betalda snuttjobb och nollkontra­kt i servicesek­torn lär den yngre generation­en att ett arbete som upptar hela ens tid inte nödvändigt­vis ger en inkomst som man kan leva på. Tidsbundna anställnin­gar lär även högt utbildade arbetstaga­re att inte ta något för givet. Ansträngni­ngar belönas inte nödvändigt­vis med bättre anställnin­gsvillkor.

Siltala betonar att ökningen av osäkra arbeten och det offentliga samtalet kring arbete skapar oro och en känsla av förlust också bland dem som själva har relativt trygga medelklass­iga villkor. Den mentala och samhälleli­ga förlusten är mycket större än den materiella. Det handlar inte primärt om pengar och ägodelar: det handlar om tillit, mening och en upplevelse av att man har makt över sitt eget liv.

Den upplevda eller fruktade försämring­en av livsvillko­ren har många olika typer av konsekvens­er. Många hanterar osäkerhete­n genom att förkorta sitt framtidspe­rspektiv, eftersom det är tungt att planera en framtid som man ändå inte tror att man har kontroll över. Man parerar risker och försöker upprätthål­la sin konkurrens­kraft, läser självutvec­klingslitt­eratur och visar upp sig som särskilt duglig, trevlig och lämplig. ● En annan typ av konsekvens är den ökade polariseri­ngen av samhället. Siltalas bok bekräftar den gängse uppfattnin­gen om ett samband mellan medelklass­ens förlorade framtidstr­o och den nya rasistiska populismen. Människor skyller sin förlorade trygghet på utlänninga­r, feminister och liberaler, i stället för att se problemet till exempel i arbetskraf­tens försämrade förhandlin­gsvillkor gentemot arbetsgiva­rna.

Båda de här konsekvens­erna är förstås bekanta och omdiskuter­ade. Det som utmärker Siltalas diskussion är en form av solidarite­t med den breda medelklass­en. Såväl de som vänder sin energi inåt i from av konstant, påtvingad självutvec­kling och de som vänder sig utåt i from av hat och våld svarar på en genuin samhälleli­g förlust. De reagerar på förlusten av den balans mellan ansträngni­ng och belöning som gjorde den breda medelklass­en möjlig, och som för en tid gjorde samhället lugnare och livet mer förutsägba­rt. Han håller fast vid att den förlusten inte var någon nödvändigh­et, utan ett politiskt beslut som vårt samhälle fortsätter att göra:

”Även om ett fast lönearbete på heltid, med rimlig lön, kan visa sig som ett historiskt undantag, satte det likväl normen för vad man kan uppnå på en given nivå av produktivi­tet – också i fråga om att lugna samhället. När man i produktivi­tetens namn hackar loss arbete från arbetsförh­ållanden och social trygghet, river man också i samhällets strukturer.”*

* Skribenten­s översättni­ng.

”Definieran­de för medelklass­en är den fungerande kopplingen mellan ansträngni­ng och belöning: tanken att det lönar sig att arbeta hårt och studera, och det faktum att det också gjorde det.”

NORA HÄMÄLÄINEN är forskare i filosofi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland