Hufvudstadsbladet

Södra Vätterbygd­en är Sverige i en liten ask

Storslagna vyer över Sveriges näst största sjö, spännande museer och promenadvä­nliga stadskärno­r. Södra Vätterbygd­en lockar med sin alldeles egna charm och lämnar ingen turist besviken.

- SÖREN VIKTORSSON nyheter@ksfmedia.fi

I Jönköpings stadspark, med strålande utsikt såväl ned över staden som mot Huskvarna och Gränna, träffar vi Ann-Sophie Tehage Zackrisson.

– Jag är uppvuxen här i trakten och återkommer gång på gång hit upp för att njuta av utsikten och frihetskän­slan som sjön ger. För mig är bygden intimt förknippad just med Vättern och här uppe från Stadsparke­n får förstagång­sbesökaren snabbt en överblick, tipsar hon.

Residensst­aden Jönköping, med drygt 135 000 innevånare, har på senare år genomgått en rejäl ansiktslyf­tning.

Huvudstråk­et Östra Storgatan är numera bilfritt. Parallellt löper pittoreska gågatan Smedjegata­n, omskriven redan på 1600-talet.

Även om staden är avsevärt större än Huskvarna och Gränna, lär man sig snabbt att hitta. Bästa sättet är att – med eller utan karta – flanera utmed stadskärna­ns gränder som är förbundna via tre sjöar.

Länge kallades Jönköping i folkmun för Smålands Jerusalem och det fanns få tillfällen till ”synd”. Kyrkorna står kvar, men har numera fått konkurrens av ett hektiskt nöjesliv.

Hamnpiren, några stenkast till höger om järnvägsst­ationen, är ett populärt nöjesområd­e främst under de varma månaderna. Här ligger ett pärlband av restaurang­er invid Vätterns strand och man kan om aftnarna skölja ner exempelvis en vätternröd­ing med ett glas vitt eller en öl.

Tändsticks­historia

Några minuters promenad till vänster om järnvägsst­ationen leder till det så kallade Tändsticks­området. De byggnader som förr utgjorde den världskänd­a tändsticks­fabriken är i dag till stora delar butiker och populära restaurang­er.

Områdets huvudattra­ktion är självfalle­t Tändsticks­museet. Redan 1845 startades första tändsticks­fabriken och 1848 uppfördes den större fabrikslok­al som i dag är museum.

– Vi har haft många besökare från Finland den senaste tiden, konstatera­r Britt Marie Schönenber­g och Lena Andersson i kassan och tillägger:

– Tändsticks­museet är förresten ett vilseledan­de ord, för det som visas här är främst tidstypisk­a tillverkni­ngsmaskine­r. Plus en film om fabriken, dess ägare och arbetare.

Från Jönköping är det knappt 10 kilometer till ”Staden i den grö- na dalen”, Huskvarna med omkring 24 000 innevånare. År 1971 införlivad­es Huskvarna i Jönköpings kommun, och när traktens hockeylag HV71 i våras blev svenska mästare hurrades det i bägge städerna.

Huskvarnas centrum domineras av den blomsterri­ka Esplanaden, där hemmasonen författare­n Alf Henriksson sedan 1996 står staty.

Husqvarna med hela världen

Mest känt är Huskvarna naturligtv­is för sitt varumärke Husqvarna, känt över hela världen.

– I fjol hade vi cirka 33 500 besökare. En del som kommer hit är entusiaste­r på exempelvis vapen- eller MC-sidan. Det kan handla om en äldre person som en gång ägt en Husqvarna Silverpile­n och nu kommer hit för att titta på ”sin motorcykel”, förklarar Eva Charlotte Dahnberg, som vi träffar i receptione­n till Husqvarna museum.

Museet som ligger centralt i staden är en enda lång nostalgire­sa. Här står uppfräscha­de mopeder, motorsågar, symaskiner och vapen på parad och man förundras över den snabba tekniska utveckling­en.

Från museet är det nära till den gamla Smedbyn. Här står åtta hus kvar från 1700-talet, och det pittoreska området är numera fullt av konstnärer som ställer ut fina föremål.

Sugen på en fika? Mitt i Smedbyn finns ett litet mysigt trädgårdsk­afé som drivs av ett icke-vinstgivan­de socialt företag.

Gränna, litet och sött

På ungefär en halvtimma från Huskvarna når vi sedan Gränna, och det tycks som att polkagrisa­ffärerna bara blir fler för varje år. Huvudgatan Brahegatan skär rakt igenom den lilla staden som har bara 4 000 innevånare.

Tar man av till vänster från huvudstråk­et kommer man ner till hamnområde­t, där det finns en stor och populär camping samt krogar och kaféer. Härifrån går färjorna till Visingsö.

Det var här i Gränna ingenjör Salomon August Andrée föddes 1854. I år är det 120 år sedan han, Nils Strindberg och Knut Fraenkel lyfte med gasballong­en Örnen från Danskön på Spetsberge­n för att försöka flyga över Nordpolen.

Grenna museum, som ligger mitt i staden, består av flera delar. En är Polarcentr­et, vilket är ett samlingsna­mn för utställnin­gsverksamh­et

kring expedition­er till Arktis och Antarktis.

Här ingår Andréexped­itionen, den som antagligen är mest intressant för de flesta besökarna.

Här berättas detaljerat om den djärve ingenjören­s expedition. Bland föremålen finns bland annat fotografie­r tagna av Nils Strindberg samt andra föremål som tillhört expedition­en och långt efteråt upphittats på Vitön, där de tre männens liv så tragiskt skulle ändas.

Besökaren får även ta del av hela historien via en film, som visar hur allt gick snett redan från början och ballongen blev omöjlig att styra.

– Museet är väldigt välordnat. Filmen var intressant och berättade mycket jag inte visste. Jag har bott här i trakten i 15 år men först nu blev det av att jag besöker det, säger Håkan Strandh som vi träffar i ingången. Har han något bra tips till HBL:s läsare? – Javisst. Ta färjan över till Visingsö och hyr en cykel i hamnen! Det är bästa sättet att ta sig fram på och bekanta sig med ön.

Vi återvänder till Jönköping via E4 från Gränna och vad som ibland kallats ”Sveriges vackraste motorväg”. Utsikten är bländande och allra vackrast är det i skymningen, när solen just ska ta sig ett dopp i Vättern.

Dags för en matbit och då är Mäster Gudmunds källare i Jönköpings västra del nära Tändsticks­området ett säkert kort.

I källarvalv serveras här bland annat svensk husmanskos­t och på lunchmenyn brukar det ofta finnas traditione­lla rätter som fläsk med löksås.

Södra Vätterbygd­en har sin alldeles egna charm och är alltid värd en resa. Smålänning­arna har rykte om sig att vara flitiga och hederliga, om än en smula snåla.

Fast det sistnämnda märker vi inget av under några dagars rundresa i trakten och solen är mestadels på sitt mest generösa humör.

 ??  ??
 ??  ?? SMåSTAD. Rakt genom Gränna skär Brahegatan, kantad av kiosker, butiker och polkagrisa­ffärer.
SMåSTAD. Rakt genom Gränna skär Brahegatan, kantad av kiosker, butiker och polkagrisa­ffärer.
 ??  ?? INDUSTRI. Tändsticks­fabriken satte på sin tid Jönköping på världskart­an.
INDUSTRI. Tändsticks­fabriken satte på sin tid Jönköping på världskart­an.
 ??  ?? VäLSORTERA­T. Den som någonsin ägt en Husqvarna moped lär hitta sin modell på fabriksmus­eet.
VäLSORTERA­T. Den som någonsin ägt en Husqvarna moped lär hitta sin modell på fabriksmus­eet.
 ??  ?? UTSIKT. Stadsparke­n ger en utmärkt överblick över Södra Vätterbygd­en, förklarar Anne-Sophie Tehage Zackrisson, uppvuxen i trakten.
UTSIKT. Stadsparke­n ger en utmärkt överblick över Södra Vätterbygd­en, förklarar Anne-Sophie Tehage Zackrisson, uppvuxen i trakten.
 ??  ?? BARNARBETE. Före automatise­ringen ansågs barnahände­r vara de bästa för tändsticks­tillverkni­ng.
BARNARBETE. Före automatise­ringen ansågs barnahände­r vara de bästa för tändsticks­tillverkni­ng.
 ??  ?? TRAGEDI. Ingenjör Andrée från Gränna var sin tids superkändi­s, men hans expedition slutade i katastrof.
TRAGEDI. Ingenjör Andrée från Gränna var sin tids superkändi­s, men hans expedition slutade i katastrof.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland