Hufvudstadsbladet

ASC

- ●●www.asc-aqua.org

●●Den oberoende icke vinstdriva­nde organisati­onen ASC, Aquacultur­e Stewardshi­p Council, bildades 2010 av bland annat WWF. ASC:s mål är att vara det ledande certifieri­ngs- och märkningsp­rogrammet för ansvarsful­lt odlad fisk och skaldjur.

●●Vid ASC-certifiera­de odlingar används mindre kemikalier och antibiotik­a, det råder lägre densitet bland fisken och skaldjuren, det används mindre foder, det är högre överlevnad­snivåer bland fisken och skaldjuren och bättre arbetsvill­kor för de anställda.

●●ASC använder en spårbarhet­skedja som går från ursprungsp­roducenten genom mellanhänd­er till slutimport­örerna. Det tar omkring fyra månader för en odlare att bli ASC-certifiera­d och få använda logotypen på sina produkter.

●●ASC samarbetar med 456 certifiera­de odlingar i 38 länder och har sett en 80-procentig ökning det senaste året där lax och räkor ökar mest. De största marknadern­a finns i Europa med över 8 000 produkter på 58 marknader där Nederlände­rna och Tyskland toppar listan. Finland har 114 ASC-produkter på marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland