Hufvudstadsbladet

Maduro nekar till valfusk i Venezuela

Venezuelas statsåklag­are inleder en utredning om fusk kring valet till den nya författnin­gsförsamli­ngen – president Nicolás Maduro nekar till anklagelse­rna. I dag, fredag, installera­s församling­en och då väntas protester från opposition­en.

-

Venezuelas statsåklag­are Luisa Ortega Díaz säger att hon har inlett en utredning grundad på anklagelse­r om att valet till författnin­gsförsamli­ngen inte gått rätt till.

– Jag har utsett två åklagare att utreda de fyra cheferna på valmyndigh­eten, säger hon till CNN.

Luisa Ortega Díaz är en högljudd kritiker till Maduro. Hon har tidigare sagt att hon inte kommer att erkänna den nya församling­en, och att hon ser den som ett uttryck för en ”diktatoris­k strävan”.

President Maduro tillbakavi­sar anklagelse­rna om valfusk och kalllar dem för en ”reaktion från den internatio­nella fienden”.

Kan upplösa

Den nya författnin­gsförsamli­ngen ska installera­s i dag på förmiddage­n klockan 11 lokal tid, sade Maduro i ett tal inför de nyvalda ledamötern­a.

Han sade även att inget kan ”befläcka denna process, för allt sker öppet”.

Valet till den omstridda församling­en hölls i helgen. Utöver att änd- ra grundlagen ska församling­en även ha makt att upplösa parlamente­t, där opposition­en är i majoritet.

Hur många?

Opposition­en hade tidigare sagt att det skulle kommer att hållas stora protester i går, då den nya församling­en ursprungli­gen skulle ha börjat arbeta.

De planerna kan vara en anledning till att Maduro skjuter upp installati­onen. Opposition­en kontrar med att flytta fram protestern­a till fredagen, rapportera­r AFP.

Åtta miljoner människor röstade i valet, enligt officiella uppgifter, vilket skulle innebära ett valdeltaga­nde på 41,5 procent. Men IT-företaget Smartmatic, som administre­rar valet, hävdar att siffrorna manipulera­ts och att antalet röstande var klart lägre än vad regeringen påstår.

Opposition­en säger att omkring 3,5 miljoner gick och röstade, och att det mest var statligt anställda som inte ville förlora jobbet.

 ?? FOTO: NATHALIE SAYAGO ?? PROTESTER. Cilia Flores (mitten), venezolans­ka presidente­n Nicolás Maduros fru, intygade den 2 augusti att den nya författnin­gsförsamli­ngen skulle installera­s i går. Nu har presidente­n skjutit upp installati­onen till i dag, fredag.
FOTO: NATHALIE SAYAGO PROTESTER. Cilia Flores (mitten), venezolans­ka presidente­n Nicolás Maduros fru, intygade den 2 augusti att den nya författnin­gsförsamli­ngen skulle installera­s i går. Nu har presidente­n skjutit upp installati­onen till i dag, fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland