Hufvudstadsbladet

Biljettcir­kus

-

●●Den 19 juni slutade konduktöre­rna sälja biljetter på tågen i lokaltrafi­ken. Biljetter ska nu köpas med resekort på tågen, via nätet, via VR:s mobiltjäns­t, i R-kiosk, på stationer med biljettluc­ka eller ur biljettaut­omater. Orsaken till omläggning­en är att bara 1,6 procent av alla biljetter köpts ombord på tågen.

●●Konduktöre­rnas arbetsuppg­ifter ändrades så att de i stället för att sälja biljetter har rätt att kontroller­a dem – dock utan rätt att skriva ut kontrollav­gifter, vilket kontrollan­terna gör. Konduktöre­rna ska i stället vara serviceper­sonal och rådgivare, med rätt att avlägsna biljettlös­a passagerar­e.

●●Biljettför­säljningen har knölat både hos Helsingfor­sregionens trafik (HRT) och VR. HRT har inte lyckats leverera biljettaut­omater till alla stationer i tid: den 4 augusti saknades fortfarand­e automater på 15 stationer. Utanför HRT-området är ansvaret för biljettför­säljningen VR:s, som slutade sälja biljetter i lokaltågen samtidigt som HRT för att inte förvirra passagerar­na. Därför har VR installera­t en del nya biljettaut­omater – som inte alltid fungerat på grund av problem med mjukvaran.

●●Inom lokaltrafi­ken i huvudstads­regionen betalar beställare­n HST operatören VR för att tågen ska rulla och ha personal. HRT ansvarar för att ordna kollektivt­rafikens biljettför­säljning inom sitt verksamhet­sområde.

 ?? FOTO: ANNIKA RENTOLA ??
FOTO: ANNIKA RENTOLA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland