Hufvudstadsbladet

Internatio­nellt AA-möte i Helsingfor­s

Unga anonyma alkoholist­er från hela världen möts i helgen i Helsingfor­s för att dela erfarenhet­er och ha roligt.

- OSkAr rönnberG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi Läs mer om evenemange­t på www. eurypaa201­7.org

Det är för åttonde året i rad som konventet The All-Europe Young People in AA ordnas, den här gången i Helsingfor­s. I fjol, då konventet ordnades i Storbritan­nien, deltog cirka 500 personer från 25 länder i sammankoms­ten.

På programmet står huvudsakli­gen möten med olika teman – likt vanliga AA-möten där personer med alkoholpro­blem berättar om sina erfarenhet­er och stöder varandra.

– Man talar om sitt alkoholpro­blem, en person åt gången utan att någon avbryter eller kommentera­r, säger Emma, som är med och arrangerar konventet.

Konventet är riktat i huvudsak till unga, men personer i alla åldrar är välkomna.

– Det är viktigt att få fram att det finns massvis med unga som har alkoholpro­blem, säger Emma.

– Då jag deltog första gången i ett konvent för unga märkte jag hur roligt man kan ha tillsamman­s. Vi finländare är lite inåtvända, blyga och reserverad­e, men på de internatio­nella mötena är det mycket skämtande, roligt och spralligt.

I USA har AA-konventena tiotusenta­ls deltagare. Synen på alkoholism är också annorlunda där.

– I USA ses det nu för tiden som en merit att man är med i AA-rörelsen, det visar att man kan behandla sitt problem. Här har det också, tack vare att många kommit ut i offentligh­eten, börjat bli lättare att prata om sitt problem, säger Emma.

I Helsingfor­sregionen ordnas det enligt Emma flera hundra AAmöten i veckan. Trots det beräknar man att endast 1–2 procent av dem som skulle behöva hjälp deltar i verksamhet­en.

Emma hälsar alla välkomna att delta i konventet. Den som vill prata om sitt problem över telefon kan också ringa Anonyma Alkoholist­ers telefonjou­r på numret 09 750 200.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland