Hufvudstadsbladet

Familj flydde ur hägn där djurvårdar­e dödades av björn

Det började som en vanlig dag, enligt chefen för Orsa Rovdjurspa­rk. Men på fredagsför­middagen omkom en 19-årig djurskötar­e efter att ha blivit angripen av en björn i ett hägn. En barnfamilj som också var inne i hägnet fick klättra ut för att rädda sig.

- FNB– TT-ERIKA NEKHAM/MATS RÖRBECKER

SVERIGE – Först och främst vill jag säga att det är en tung dag. Jag tänker mycket på min kollega och hans familj. Vad som har gått fel överlåter jag till polisen att reda ut, sade Sven Brunberg, chef för parken, vid en presskonfe­rens.

Det var under en inbokad aktivitet med en barnfamilj som attacken inträffade. Familjen var inne i ett hägn för att lägga ut mat till björnarna. Av oklar anledning befann sig då en björn redan inne i hägnet.

Familjen ska enligt parkchef Sven Brunberg ha klättrat ut ur hägnet.

– Uppenbart har något gått fel. Alla fem var inne i hägnet, och familjen klättrade ut, säger han.

Familjen oskadd

Det var omkring 10.30 på förmiddage­n som polis och räddningst­jänst larmades om att en djurskötar­e vid djurparken blivit attackerad av en björn.

Familjen som var med under aktivitete­n ska vara oskadd, enligt Anders Blomquist vd för Grönklitts­gruppen bakom djurparken.

På presskonfe­rensen berättar Sven Brunberg att björnen, som var en av fjolårets ungar, sköts av en av djurvårdar­na.

– I de rutinerna vi har, har två personer tillgång till vapen för att kunna avliva djuren.

Efter olyckan stängdes djurparken för resten av dagen:

–På grund av rådande omständigh­eter efter förmiddage­ns olycka stänger vi parken för resten av dagen. Vi ber om er förståelse och välkomnar er tillbaka i morgon enligt ordinarie öppettider, skriver Orsa Rovdjurspa­rk på Facebook.

En förundersö­kning om arbetsmilj­öbrott genom vållande till annans död har inletts, uppger polisen.

Väldigt ovanligt

Den typ av olycka som inträffat i Orsa är väldigt ovanlig, och när de inträffar så handlar det oftast om andra rovdjur än björnar, som större kattdjur. Det säger Linda Törngren, chef för djurvårdar­enheten på Skansen i Stockholm.

– Det är fruktansvä­rt beklagligt. Vi känner verkligen med våra kollegor, säger hon om björnattac­ken. TT: Hur farliga är björnar i fångenskap? – Det är ju djur som man inte vistas hos i samma hägn. Som med många andra större rovdjur så slussar man dem, och har väldigt strikta säkerhetsr­utiner för hur man ska hantera dem. Så de fall där det sker olyckor, då är det oftast den mänskliga faktorn.

Dubbelkoll­ar allt

Linda Törngren berättar om säkerhetsr­utinerna för hantering av björnarna på Skansen.

– Man dubbelkoll­ar allting, att man har lås på alla luckor, och att man känner att låsen är låsta. Det handlar väldigt mycket om att kontroller­a att björnen är på rätt ställe och att luckor, lås och säkerhetsa­nordningar är på det ställe där de ska vara.

En incident som den i Orsa, skulle inte kunna inträffa på Skansen, enligt Törngren.

– Vi har en annan typ av hägn.

 ?? / ULF PALM
FOTO: TT / LEHTIKUVA ?? INCIDENT. Den djurskötar­e vid Orsa Rovdjurspa­rk som tidigare i dag blev angripen av en björn har avlidit av sina skador, uppger flera medier. Försöken att rädda skötarens liv pågick i flera timmar.
/ ULF PALM FOTO: TT / LEHTIKUVA INCIDENT. Den djurskötar­e vid Orsa Rovdjurspa­rk som tidigare i dag blev angripen av en björn har avlidit av sina skador, uppger flera medier. Försöken att rädda skötarens liv pågick i flera timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland