Hufvudstadsbladet

Mäkelä bättre, smartare och skickligar­e än i fjol

Kristiina Mäkelä började säsongen på operations­bordet. Men trots att hon endast tävlat en gång i sommar ser hon ingen orsak till att hon inte kunde nå framgång i London.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Efter en gedigen inomhussäs­ong med två 14-metershopp i EM i Belgrad gjorde trestegslö­ftet Kristiina Mäkelä en annorlunda start på sommarsäso­ngen. Hon genomgick en liten knäoperati­on som höll henne borta från tävlingsba­norna fram till Kalevaspel­en i Seinäjoki där hon öppnade säsongen genom att ta sitt tredje raka FM-guld i en centimeter­strid mot Sanna Nygård.

Med bara en officiell tävling i bagaget skulle man tro att 24-åringen skulle vara om inte skakig, så åtminstone fundersam inför karriärens andra VM. Tvärtom.

– Det känns jättebra. Förberedel­serna har varit annorlunda eftersom jag först förra veckan känt mig redo att tävla på allvar. Jag har hittat min drive på träningarn­a och således fått kvalitet i mitt hoppande. Det känns positivt, säger en glad Mäkelä.

– Jag fick en tävling (Kalevaspel­en) med maxfart på bältet. Och med 2–3 veckor med hård träning känns hoppandet säkert, vilket jag är mycket glad över.

Hon känner sig i form, men hur bra är formen egentligen?

– Den bär till final. Det är absolut min målsättnin­g. I finalen ska jag sedan hoppa jämna, goda hopp. Det är en målsättnin­g som jag inte sänker, säger hon bestämt.

Bra kvalhoppar­e

Onekligen har Mäkelä varit en säker presterare i stortävlin­gskval. I EM i vintras var hon fyra i kvalet med säsongsbäs­ta 14,18, i Rio satte hon personbäst­a (14,24) på sista och tredje hoppet och också i Zürich-EM i fjol grejade hon en finalplats.

I år har världstopp­en hoppat långt över fjorton och en halv meter med Venezuelas Yulimar Rojas 14,96 som statistike­tta. Mäkelä kunde inte bry sig ett dugg om statistike­n.

– Jag har inte tittat på statistikl­istorna, de berättar ingenting, säger hon.

– Jag har flera gånger varit typ 30:a på listan och ändå nästan alltid tagit mig till final. Förhålland­ena är så annorlunda i olika tävlingar. Titta fast ut: här regnar det och i södern är vädret hur bra som helst, säger hon medan regnet smattrar ner på Helsingfor­s-Vanda flygplats.

– En del stressar över statistike­n, en del får självförtr­oende av siffrorna. Mig påverkar det inte, säger Mäkelä.

Mäkelä räknar med att man måste komma över 14 meter, helst med ett tiotal centimeter, för att ta sig till finalen i London. Tränaren Suren Ghazaryan tror att 14,15 säkrar finalplats­en. Hur som helst krävs en solklar förbättrin­g på säsongsbäs- ta. Men Mäkelä vill gärna se ett ännu bättre resultat.

– Varför inte försöka nå ett historiskt bra resultat?

Ja, varför inte? Det skulle ju inte vara första gången Mäkelä gör det. I Rio blev hon den första blåvita trestegsho­pparen i en OS-final på fyrtio år. Heli Koivula-Krugers nationsrek­ord på 14,39 har Mäkelä också haft sin blick på.

– Jag hade ett väldigt bra träningsår före operatione­n och jag är i mycket bättre kondition, jag är mycket smartare och skickligar­e än vad jag var i fjol. Jag siktar på att pusha mig till det yttersta, säger Mäkelä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA /JUSSI NUKARI ?? ÖVER 14 METER. För att uppfylla målet och gå till final ska man helst hoppa klart över 14 meter, tror Kristiina Mäkelä.
FOTO: LEHTIKUVA /JUSSI NUKARI ÖVER 14 METER. För att uppfylla målet och gå till final ska man helst hoppa klart över 14 meter, tror Kristiina Mäkelä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland