Hufvudstadsbladet

Hundra år av scouting

Hobby Lägerområd­et kryllar av folk. Det är scouter från olika generation­er och kårer tillsamman­s med föräldrar och syskon som är samlade runt lägerelden. Tre kårfanor bärs in och det första scoutropet kör i gång.

- CHARLOTTE LINDBERG charlotte.lindberg@ksfmedia.fi

Lägerbålet är avslutning­en för ett samläger där Scoutkåren Spejarna Helsingfor­s, Scoutkåren Nybyggarna och Scoutkåren Munksnäs Spejarna deltagit. Lägret var en sorts släktträff eftersom alla tre kårer har samma rötter. Munksnäs Spejarna utgick från Scoutkåren Spejarna på 1950-ta- let och ett tiotal år senare bildades Nybyggarna ur Munksnäs Spejarna.

Lägerbålet är en tradition där alla lägerdelta­gare samlas för att sjunga gamla och nya scoutvisor, leka tillsamman­s och uppträda med olika sketcher. Känslan av samhörighe­t finns i luften då både gamla och unga sjunger med. Det stora lägerbålet är specifikt ordnat för att fira Scoutkåren Spejarna H:fors 100-årsjubileu­m vilket också har lockat äldre scouter, som varit aktiva för tiotals år sedan att köra ut till Partioniem­i i Lojo för att ta del av den gemensamma festen.

– Jag kände genast en varm gemenskap när jag steg in på lägerområd­et. Jag kände igen min egen scouttid och var en del av gänget genast även om jag är femtio år äldre än de flesta deltagarna, säger Kaj Kaiser, som blev medlem i Spejarna våren 1957.

Scoutkåren Spejarna H:fors grundades år 1917 och har haft kårverk-

samhet sedan dess. Kåren har haft ett antal motgångar med bland annat en bomb som träffade en stuga, Spejartorp­et, möglade arkivpappe­r och små årskullar av scouter men har ändå hållit i gång. Spejarna var bland de första i Finland som blev en samkår i stället för att ha flickoch pojkkårern­a skilt. Man skulle ha flickor och pojkar skilt med olika dräkter och prov, men i stället bestämde sig Spejarna för att göra en egen kårskjorta, samordna flickoch pojkproven och bilda gemensamma kullar.

– Då vi uppmanades att ha flickorna och pojkarna i olika kårer vägrade vi. Det var ingen idé att föra två olika bokföringa­r och ha verksamhet för två kårer när de lika bra kunde slås ihop. Så vi gjorde det, säger Solveig Kaiser som blev medlem i kåren år 1969.

När scoutfören­ingen ett par år senare hade utvecklat scoutprove­n kunde Spejarna konstatera att några av de omarbetnin­gar som de hade gjort gällde nu hela landets klassprov.

Många scoutkårer har specialutv­ecklade program som de anser tillför ett mervärde för scoutrörel­se och medlemmarn­a. Det finns bland annat sjö– och landscoute­r. Spejarna är landscoute­r men har en tyngdpunkt på paddling och brukar därför ibland åka på paddlingsl­äger eller utflykter.

Scouting ger färdighet

Scoutrörel­sen grundades år 1907 då Robert Baden-Powell, generallöj­tnant i den brittiska armén, anordnade ett scoutläger på Brownsea Island i England. Han hade redan som ung uppskattat kunskapen om hur man lever i skogen och som en del av sina soldaters utbildning lärde han dem hur man överlever i vildmarken. Det tänkesätte­t lever fortfarand­e kvar i dagens scoutingme­toder.

– Scouting kan ge de unga något som föräldrarn­a inte kan. Man lär sig att ta hand om och ta hänsyn till andra och acceptera varandra, säger Solveig Kaiser.

Hon tycket att systemet som används inom scoutrörel­serna där man långsamt lär sig att ta ansvar inom olika delområden fungerar bra och är en väsentlig del av hobbyn.

– Man lär sig också att hantera olika typer av situatione­r. Blir man aktiv i föreningen lär man sig att hantera ekonomi och får en förmåga att tänka på framtiden och inte bara handla i nuet. Det viktigaste är att man förstår att det inte är jag, utan det är vi, säger Kaj Kaiser.

Även om det är många år sedan Solveig och Kaj Kaiser var aktiva i kårverksam­heten tycker de att scoutideal­en ännu i dag är desamma som de var för femtio år sedan.

– Åldersgrup­perna har blivit fler vilket känns stökigt men i grund och botten är det samma ideal och motton som det var då vi var unga scouter, säger de.

Färdighete­r för vardagen

Scoutverks­amheten är världsomfa­ttande och det finns närmare 40 miljoner scouter runtom i världen. Det är en hobby man kan vara aktiv i eller bara hänga med på specifika program.

– Jag hade en paus på tio år från scoutverks­amheten och att komma på lägret var det bästa beslutet jag gjort på länge, säger Rasmus Pettinen, 22,från Scoutkåren Nybyggarna.

– Att vara scout har gett mig färdighete­r som jag behövt och har haft nytta av utanför kårverksam­heten, säger Sofia Wiksten, 18, från Scoutkåren Spejarna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TRADITION. Till lägerbålet samlas alla som deltagit på ett läger eller annat evenemang för att sjunga och leka tillsamman­s.
TRADITION. Till lägerbålet samlas alla som deltagit på ett läger eller annat evenemang för att sjunga och leka tillsamman­s.
 ?? FOTO: JOE PIMENOFF ??
FOTO: JOE PIMENOFF
 ?? JOE PIMENOFF
FOTO: JOE PIMENOFF
FOTO: JOE PIMENOFF
FOTO: ?? 1 AKTIV. Mark Granroth-Wilding har samlat på märken från olika läger och evenemang.
2 NÖJD. Ivar Vuori tycker att lägret var ett av de bästa någonsin. Att ha ett läger tillsamman­s med två andra kårer ger möjlighete­n till att ha mångsidigt program och...
JOE PIMENOFF FOTO: JOE PIMENOFF FOTO: JOE PIMENOFF FOTO: 1 AKTIV. Mark Granroth-Wilding har samlat på märken från olika läger och evenemang. 2 NÖJD. Ivar Vuori tycker att lägret var ett av de bästa någonsin. Att ha ett läger tillsamman­s med två andra kårer ger möjlighete­n till att ha mångsidigt program och...
 ?? FOTO: JOE PIMENOFF ?? PACKAT OCH KLART. Jeremias Wiksten packar ihop sina saker för att åka hem efter fyra dagar i skogen.
FOTO: JOE PIMENOFF PACKAT OCH KLART. Jeremias Wiksten packar ihop sina saker för att åka hem efter fyra dagar i skogen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland