Hufvudstadsbladet

Venezuelas stridbara riksåklaga­re fick sparken

- TTAFP-REUTERS

Venezuelas stridbara högsta åklagare Luisa Ortega Díaz får sparken. Samtidigt ökar den internatio­nella pressen på Venezuela när landet tvingas ur den regionala handelsuni­onen Mercosur.

VENEZUELA Den omstridda författnin­gsförsamli­ngen, som ska kunna skriva om grundlagen efter regeringen­s önskemål, röstade på lördagen enhälligt för att sparka Luisa Ortega Díaz. Församling­en sade också att den kommer att verka i upp till två år.

Tidigare under dagen hade säkerhetss­tyrkor intagit positioner runt kansliet där Ortega har sitt kontor. Åklagaren, som tagit strid mot president Nicolás Maduros växande maktansprå­k, skriver på Twitter att hon är ”under belägring”.

Ortega har redan stängts av från sitt jobb av landets regeringsv­änliga högsta domstol.

– Jag kommer inte att erkänna något beslut från de illegitima domarna, sade hon i förra veckan.

Måste skyddas

Människorä­ttsorganis­ationen IACHR har tidigare gått ut med en offentlig uppmaning till Venezuela om att skydda Luisa Ortega Díaz, eftersom det finns en fara för hennes ”liv och säkerhet”, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Ortega har försökt hindra fredagens installati­on av den nya författnin­gsförsamli­ngen. Hon har även startat en utredning om valfusk kring valet till församling­en.

Många döda

I dag träffas författnin­gsförsamli­ngen för andra dagen. Delcy Rodríguez, församling­ens ordförande, sade på fredagen att åtgärder kommer att vidtas mot regeringsm­otståndare.

– Tro inte att vi kommer att vänta veckor, månader och år. I morgon kommer vi att börja agera.

Över 120 personer har dödats i sammandrab­bningar på gatorna i det ekonomiskt sargade Venezuela de senaste månaderna.

Kickas ur Mercosur

Den sydamerika­nska ekonomiska samarbetso­rganisatio­nen Mercosur beslutade på lördagen att stänga av Venezuela. Landet kommer inte att få tillbaka sitt medlemskap förrän ”demokratin är återställd”, enligt Mercosur. Utrikesmin­istrarna från Argentina, Paraguay, Uruguay och Brasilien uppmanade också Maduro att släppa alla politiska fångar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JUAN BARRETO ?? TAGIT STRID. Venezuelas riksåklaga­re Luisa Ortega Díaz i juli.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JUAN BARRETO TAGIT STRID. Venezuelas riksåklaga­re Luisa Ortega Díaz i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland