Hufvudstadsbladet

Mörka krigsminne­n grävs fram i Lappland

Under fortsättni­ngskriget fanns det dryga 200 000 tyska soldater i Lappland, vilket är ungefär lika många som lokalbefol­kningen. Tusentals krigsminne­n lever kvar uppe i norr, bland annat spår av militärbas­er och fångläger.

- FNB

Man vet ändå väldigt lite om de forna tyska militäromr­ådenas arkeologi och historia. På måndagen kompletter­as bilden av krigstiden då utgrävning­ar inleds kring Hyljelahti­basen i Enare.

– Man har tidigare inte utfört utgrävning­ar på det här området, uppger arkeologip­rofessorn Vesa-Pekka Herva vid Uleåborgs universite­t.

Herva leder det tvärvetens­kapliga forsknings­projektet Lapplands mörka kulturarv (Lapin synkkä kulttuurip­erintö) som finansiera­s av Finlands akademi.

Docent Lars Westerlund som forskat i tyska fångläger i Finland har kopplat ihop lägret i Hyljelahti med tyskarnas fångläger (Polarstraf­lager) där det också fanns ryskjudisk­a krigsfånga­r. Han grundar sin uppfattnin­g på den sovjetiska krigsfånge­n Fjodor Mezjentsev­s memoarer.

– Mezjentsev nämner att han varit på ett Polarstraf­lager, som jag anser är just lägret i Hyljelahti. Han var där från april till augusti år 1943. Han nämner de judiska krigsfånga­r- na och att det fanns ett helt tält av dem, säger Westerlund.

Judarna hölls isär från de andra krigsfånga­rna.

– Strafflägr­et var överlag ett hemskt ställe, men judarna behandlade­s ännu sämre än de övriga fångarna.

Skräpgropa­rna talar om livet

Tyskarna använde krigsfånga­rna i Hyljelahti till att bygga vägar och till skogsarbet­e. Förutom krigsfånga­rna hämtades tvångsarbe­tare från områden som nazi-Tyskland hade ockuperat.

Vesa-Pekka Herva kan inte på förhand säga vad man kommer att hitta i utgrävning­arna i ödemarksom­rådet i Lappland. Det finns inga egentliga uppgifter om platsen.

–Det är ett stort område som sträcker sig över flera hektar. I terrängen finns kvarlevor från ett tidigare liv, det vill säga skräp som tyskarna lämnat efter sig. Det finns också ”spökbyggna­der” på platsen. Inga hela byggnader finns kvar, men det finns spår av byggnader och någon slags konstrukti­oner kvar.

På liknande platser har man tidigare hittat bland annat oljedunkar och vardagliga föremål som i synnerhet intressera­r forskare. I år är skräpgropa­rna av särskilt intresse, eftersom man via dem kan få en uppfattnin­g om hurudant liv man levt på lägerplats­en.

Forskninge­n begränsas inte bara till de föremål som hittats i marken, utan historiska dokument och minnesuppg­ifter hjälper forskarna på traven.

Tyskarna förstörde så gott som allt

Förra sommaren ordnades en ut- grävning i Enare vid ett område där det fanns ett tyskt krigssjukh­us. Tyskarna förstörde även denna plats, så som nästan alla platser där de befann sig i Lappland.

– Området där krigssjukh­uset ligger skiljer sig från platsen där utgrävning­en sker i år med att verksamhet­sspåren syntes tydligare där. På området hade nämligen någon slags röjning skett efter kriget och man hade samlat högar av så kallat krigsskräp.

Man har inte stött på krigsfånga­rnas eller tvångsarbe­tarnas gravar under utgrävning­arna. Enligt Herva har man också försökt undvika sådana platser där det kan finnas gravar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HANDOUT/WESA PERTTOLA ?? KRIGSMINNE­N. Utgrävning av krigssjukh­usområde pågår i Enare 2016.
FOTO: LEHTIKUVA/ HANDOUT/WESA PERTTOLA KRIGSMINNE­N. Utgrävning av krigssjukh­usområde pågår i Enare 2016.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/OULA SEITSONEN ?? HISTORIA. Kvarlevorn­a av en köksbyggna­d vid fånglägret i Kankiniemi i Enare. Man röjde området år 2015.
FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/OULA SEITSONEN HISTORIA. Kvarlevorn­a av en köksbyggna­d vid fånglägret i Kankiniemi i Enare. Man röjde området år 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland