Hufvudstadsbladet

Hettan har krävt liv i Europa

Flera människor har fått sätta livet till de senaste dagarna, när värmeböljo­r drabbat europa. Ovanligt höga temperatur­er har uppmätts i bland annat Spanien, italien och Ungern.

- Tt

EUROPA Åtminstone fem människor i Italien och Rumänien har dött under augusti som följd av det extrema vädret, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. På vissa håll har temperatur­en regelbunde­t klättrat upp över 40-graderstre­cket, vilket har förvärrat effekterna av den omfattande torka som drabbat Europa under sommaren.

I juni bröt skogsbränd­er ut som kostade 60 människoli­v i Portugal.

I Italien har nu antalet intagna på landets sjukhus ökat med mellan 15 och 20 procent jämfört med hur det brukar se ut, som en följd av den senaste värmebölja­n, som italienarn­a döpt till ”Lucifer”. Minst tre människor har dött – det senaste offret var en kvinna i skidorten Cortina d’Ampezzo. Den höga luftfuktig­heten i området ledde till skyfall som fick kvinnans bil att svepas bort.

I Rumänien har två dödsfall kunnat kopplas till väderleken. Bland annat omkom en lantbrukar­e som kollapsade efter att ha arbetat ute i hettan.

I Frankrike har myndighete­r varnat medborgarn­a och ber dem vara uppmärksam­ma på riskerna för sjuka och äldre i värmen. 2003 drabbades landet av en värmebölja som beräknades ligga bakom 15 000 förtida dödsfall bland äldre.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / AFP PHoto / AndrEAs soLAro ?? vatten. Det italienska civilskydd­et delar ut vattenflas­kor till turister.
Foto: LEHtIKUVA / AFP PHoto / AndrEAs soLAro vatten. Det italienska civilskydd­et delar ut vattenflas­kor till turister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland