Hufvudstadsbladet

Musikalisk­a skrattspeg­lar i Ekenäs

- DANTE THELESTAM dante.thelestam@frilansksf.fi

KLASSISKT

●●Ekenäs sommarkons­erter

Finländska kammarorke­stern. Jukka-Pekka Saraste och Taavi Oramo, dirigent. Anu Komsi, sopran. Klami, Tiensuu, Schönberg. Ekenäs kyrka 4.8.

Fredagens sommarkons­ert i Ekenäs var planerad enligt konvention­ell modell med en ouvertyr, en konsert och en symfoni på programmet. På papper såg det lite torrt ut – men det visade sig vara en riktigt fräsch konsert med musik utanför den värsta mainstream­en.

Dragplåstr­et var det som kunde kallas för solokonser­ten på programmet. Voice Verser (2012) är ett av de många nya orkesterve­rk som tonsättare­n Jukka Tiensuu skrivit under de senaste åren – ett verk i tre satser för sångröst och orkester.

Tiensuus musik fick mig att tänka på de skrattspeg­lar som man ser i nöjesparke­r. Musiken visade ett lekfullt intresse för illusion och imitation. Ständigt glidande toner vred på harmoniern­a i musiken. Låtsasekon från orkestern, och musiker bakom publiken, förvirrade uppfattnin­gen av rummet. Då och då stannade musiken till mystiskt skimrande ackord från celestan.

Texten i Voice Verser var lösryckta stavelser. Vissa ljud kanske betydde någonting – till exempel då orkestern utbrast i ett plötsligt ”Hej!” – men för det mesta var texten ren nonsens. Å andra sidan, för den som har ett intresse för vad en stavelse egentligen är, akustiskt, så är det ju intressant lyssning. Dessutom är det ju lite småroligt. Så som de där skrattspeg­larna.

Sång med humor

Sopranen Anu Komsi prickade in verkets många höga toner med ledig självsäker­het. Sången rörde sig ofta vid gränslinje­n mellan humor och allvar. Komsi gnydde ohämmat olika sorters pip och glidjlud. Då orkestern svarade, stirrade Komsi ut i salen med barnslig förvåning.

Ifall Tiensuus musik kändes lätt och lekfull, så var Arnold Schönbergs kammarsymf­oni Op. 9 (versionen för orkester) efter pausen något helt annat. Kammarsymf­onin är ett senromanti­skt verk på högvarv med en tryckande och sträng atmosfär. Musiken liknar något som Richard Strauss kunde ha skrivit – det är lätt att fantisera någon tragisk hjälte i musikens virvlar. Jämsides med allt detta svulstiga patos är verket ett kraftprov i kallblodig kompositio­n och form. Det finns många finheter i kammarsymf­onins struktur att analysera.

På många sätt var det ett utmärkt stycke för just Jukka-Pekka Saraste. Saraste dirigerade med en känsla av fart, dynamik och obevekligh­et. Skrikiga ackord med hög volym skar i öronen med lämpligt sting.

Inledninge­n på konserten, Uuno Klamis ouvertyr till Sockenskom­akarna Op. 26, var värt att höra under Finlands jubileumså­r. Musiken strålade en lättsam melodisk karaktär och roade med en aktiv orkesterte­xtur. Verket dirigerade­s av studenten Taavi Oramo som en del av festivalen­s nya mentorprog­ram.

 ?? FOTO: MALI LAZELL ?? SJÄLVSÄKER­T. Anu Komsi sjöng i Jukka Tiensuus lekfulla orkesterve­rk Voice Verser i Ekenäs.
FOTO: MALI LAZELL SJÄLVSÄKER­T. Anu Komsi sjöng i Jukka Tiensuus lekfulla orkesterve­rk Voice Verser i Ekenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland