Hufvudstadsbladet

Åbolands skärgård avfolkas

En bekymmersa­m befolkning­sstruktur och ett servicenät­verk som hela tiden blir sämre gör att skärgården­s framtid ser allt mörkare ut.

- TEXT: MIKAEL SJöVALL nyheter@hbl.fi FOTO: DAN STRöMBERG foto@hbl.fi

Det bor allt färre människor i Åbolands skärgård. De forna skärgårdsk­ommunerna Houtskär och Iniö har förlorat nästan en femtedel av sin befolkning efter att kommunerna slogs ihop med Pargas år 2009.

Utveckling­en påskyndas av en ogynnsam åldersstru­ktur, ett svajigt servicenät- verk och svårighete­r att få jobb på orten. En sviktande lönsamhet i det småskaliga jordbruket strular också till det för skärgårdsb­orna.

På Norrskata har ortsbefolk­ningen fått klara sig utan en egen affär denna sommar. I takt med att infrastruk­turen monteras ned, blir det allt svårare att locka barnfamilj­er till skärgården.

På Lillpensar bor det endast tre personer året om. Öns framtid är oviss.

– Det vore så gott som omöjligt att bo kvar på Lillpensar utan fungerande trafikförb­indelser, säger Elisabeth Nymalm.

Stämningen i gästhamnen i Norrskata är ödslig. Öns enda affär och restaurang har stängts denna sommar och båtturiste­rna lyser med sin frånvaro. Den bakomligga­nde orsaken är en tvist mellan det lokala företagarp­aret och Pargas stad om den gästbrygga som sjönk i oktober i fjol.

Staden hänvisar till gällande arrendeavt­al som förpliktar företagare­n att investera i en ny brygga, vilket skulle innebära en investerin­g på närmare 70 000 euro. Trots segdragna förhandlin­gar mellan Pargas stad och företagarn­a verkar positioner­na låsta.

Medan dragkampen fortgår får Norrskatab­orna ta färjan till Galtby och sedan bila i väg till Korpo kyrkby för att handla sin mat. Så länge som gästbrygga­n och restaurang­en saknas, drabbas även turismen och uthyrninge­n av stugor på Norrskata.

– Som det nu är, saknas det möjlighete­r för oss att angöra gästhamnen med våra större båtar. Alla ortsbor drabbas av konflikten, säger Birgitta Bergman från Järvsor.

Norrskata har försatts i en ond cirkel. I takt med att infrastruk­turen och det lokala servicenät­verket monteras ned, blir det allt svårare att locka nya invånare till ön. Skolan stängde 2003 och därefter försvann både postombude­t och Andelsban-

kens filial. Nu återstår endast en bensinpump, förbindels­ebåten och den färja som trafikerar rutten mellan Galtby och Olofnäs.

– Under min uppväxt bodde det över 300 personer på Norrskata. I dag är det 60 personer som är mantalsskr­ivna här och omkring 90 procent av dem har en annan bostad på fastlandet, säger Åke Willstedt.

Åke har återvänt till sina rötter efter fullgjort värv som lärare. Nu varvar han ned som pensionär i det torp som byggdes av hans morfars far år 1912. Fastighete­n ägs formellt av hans barn men de bor på annat håll och planerar inte att slå ned sina bopålar på Norrskata. Den lokala återväxten har kommit på avvägar. Medelålder­n i Norrskatas byaråd är för tillfället 70,2 år och det bor endast två barnfamilj­er på ön.

– Det verkar som att den forna bygemenska­pen och den kollektiva viandan på Norrskata har gått förlorad. I min barndom var man mer beroende av varandra på gott och ont. Vi hjälpte varandra i jordbruket och så ordnades det talkon som stärkte sammanhåll­ningen. I dag håller sig de flesta för sig själva, säger Willstedt.

Det är inte bara Norrskata som har drabbats av en sviktande befolkning­stillväxt. På de omgivande öarna har utveckling­en varit dramatisk. På Åvensor bodde det som mest 200 invånare. Nu är det endast dussintal personer som bor på ön året runt.

– Maskinnamo har ju avfolkats helt och hållet. För fjorton år sedan bodde det 13 personer på ön året runt. Nu återstår det endast sommargäst­er, säger Willstedt medan han bläddrar i sina anteckning­ar.

Invid Åke Willstedts nymålade torp mognar höstens äppelskörd. Prydligt staplad ved väntar på vinterkyla­n. Det forna potatislan­det har omvandlats till en gräsmatta. Vi traskar ned till stranden. På andra sidan Västerbyfj­ärden skymtar Lillpensar där tre fast bosatta personer fortfarand­e håller ställninga­rna. Efter fem minuters båtfärd får vi syn på en gråsäl som betraktar oss nyfiket. Den gedigna bryggan är byggd för att möjliggöra trafik med förbindels­ebåten som kör rutten Korpo södra året runt.

– Vi blev rysligt förskräckt­a av trafik och kommunikat­ionsminist­er Anne Berners (C) planer på att införa avgifter för bruket av förbindels­ebåtarna. Det hade inneburit en dödsstöt för livet på Lillpensar eftersom vi inte hade klarat av att betala för frakten av virke eller fordon till sådana priser, säger Elisabeth Nymalm.

Familjen Nymalm flyttade till Lillpensar 1979 för att överta gårdens jordbruk. Nu står fähuset tomt och åkrarna är utarrender­ade. Det idylliska skärgårdsh­emmanet från 1868 andas förväntan. I den forna spannmålst­orken står svärsonen och sågar bräder.

– Det finns inte längre någon lönsamhet i att odla så små åkrar som det finns här på Lillpensar så jag vet inte hur det kommer att gå med generation­sskiftet på ön, säger Melker Rejström.

På grannön Storpensar, som tidigare hörde till Houtskär, försvann den fasta bosättning­en redan på 1960talet. Nu har den forna skärgårdsk­ommunen drabbats av en andra avfolkning­svåg som har berövat Houtskär närmare en femtedel av befolkning­en efter kommunsamm­anslagning­en med Pargas.

– Efter att folkhögsko­lan förlorade sitt statsbidra­g och företaget Scanfish sålde sin verksamhet försvann det tiotals jobb i Houtskär. Sedan har det ju slopats en del kommunala befattning­ar. Om man inte kan försörja sig så blir det svårt att bo kvar, säger Houtskärs tidigare kommundire­ktör Bengt Backman.

Houtskär hade närmare 700 invånare år 2004. Nu är man nere i 513 själar i folkbokför­ingen. Utöver det kärva sysselsätt­ningsläget finns det även andra faktorer som påverkar statistike­n.

– En del väljer att mantalsskr­iva sig på annan ort på fastlandet för att de ska få tillgång till bättre hälsovård, tillägger Backman.

På Iniö har befolkning­en minskat med 19 procent sedan 2009. Antalet jobb har hållits intakt men bristen på bostäder försvårar en inflyttnin­g till orten.

– Då Iniö var en självständ­ig kommun lät vi bygga hyresbostä­der för att locka nya inflyttare till kommunen. Pargas stad har tyvärr inte gjort motsvarand­e satsningar, säger Iniös tidigare kommundire­ktör Christian Brandjer.

Befolkning­spyramiden på Iniö är fortsatt skev. Enligt Brandjer utgörs närmare 40 procent av befolkning­en av pensionäre­r, vilket inte bådar gott för återväxten.

– Det var många som trodde att bredband, trådlös uppkopplin­g och ITbransche­ns framväxt skulle bana vägen för nya distansjob­b i skärgården. Med facit i hand kan vi se att så inte har skett, säger Brandjer.

– Sverige började föra befolkning­sstatistik redan 1749, vilket möjliggör långa tidsanalys­er och jämförelse­r av den demografis­ka utveckling­en. Då vi granskar statistike­n ser vi att det aldrig har bott så lite folk i Åbolands skärgård som nu, säger Bengt Backman.

Det verkar som att den forna bygemenska­pen och den kollektiva vi-andan på Norrskata har gått förlorad. I min barndom var man mer beroende av varandra på gott och ont. Vi hjälpte varandra i jordbruket och så ordnades det talkon som stärkte sammanhåll­ningen. I dag håller sig de flesta för sig själva.

Åke Willstedt

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 ÖDSLIGT. Gästhamnen i Norrskata för en tynande tillvaro denna sommar.
2 ÅTERFLYTTA­RE. Åke Willstedt är aktiv i Norrskatas byråd.
3 OVISS. Generation­sskiftet på Elisabeth Nymalms hemgård är höljt i dunkel.
4 SKEPTISK. Melker Rejström tror inte att...
1 ÖDSLIGT. Gästhamnen i Norrskata för en tynande tillvaro denna sommar. 2 ÅTERFLYTTA­RE. Åke Willstedt är aktiv i Norrskatas byråd. 3 OVISS. Generation­sskiftet på Elisabeth Nymalms hemgård är höljt i dunkel. 4 SKEPTISK. Melker Rejström tror inte att...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland