Hufvudstadsbladet

Det första steget

- EMILIE GARDBERG AMANDA HORNE/TT

●●Jag●växte●upp●i●en●familj●där●klassisk●musik●och●konst● ställdes●framför●mycket●annat,●och●pianolekti­oner●var● viktigare●än●kompisars●födelsedag­skalas.●Jag●kan●alltså● aldrig●veta●hur●det●är●att●inte●ha●fått●vår●västerländ­ska● konstmusik●som●en●självklar●del●av●uppväxten.●

Trots●föredömlig●musikfostr­an●var●det●inte●genast● som●musiken●blev●min●egen,●men●via●diverse●omvägar●sökte●jag●mig●småningom●stadigt●och●villigt●till●den● klassiska●musiken.●Det●fanns●något●så●starkt●i●det●uttrycket●att●intresset●att●lyssna●väcktes●åter●och●åter.

Det●största●klivet●in●i●kulturens●värld●eller●rum●är●det● allra●första.●Har●man●en●gång●kommit●över●tröskeln●så● finns●platsen●där●–●man●kan●enkelt●kliva●in●igen.●Många● föräldrar●och●lärare●är●redan●i●nuläget●måna●om●att●lyfta●fram●konsten●i●barnens●liv,●men●många●är●också●de● barn●vars●föräldrar●aldrig●själva●kommit●över●tröskeln.● Då●kan●blotta●tanken●på●att●föra●sitt●barn●till●en●konsert● eller●till●teatern●kännas●övermäktig.

Suomen●kulttuurir­ahasto●och●Svenska●kulturfond­en● satsar●under●de●tre●kommande●åren●stort●på●elever●i●åttonde●klassen:●de●ska●garanteras●två●kulturuppl­evelser● med●specialpen­gar●under●sitt●åttonde●skolår.●Jag●väntar● med●spänning●på●att●se●vad●denna●satsning●på●kultur● kommer●att●ge●i●framtiden.●Kommer●detta,●för●flera●första,●steg●in●i●ett●kulturhus●att●bredda●vägen●för●starkare● och●ivrigare●kulturkons­umenter●och●ett●jämbördiga­re,● mera●uttrycksfu­llt●samhälle?

För●oss●som●arbetar●med●kultur●är●det●allt●viktigare● att●verkligen●berätta●om●vad●vi●gör,●att●levandegör­a●konsten●och●konstnärer­na.●Någon●gång●innan●jag●kom●att● börja●jobba●som●intendent●för●Åbofilharm­onikerna●varnade●man●mig●för●att●orkesterns●musiker●inte●var●intressera­de●av●att●stiga●ut●ur●sin●sal,●att●synas●och●höras● på●gator●och●torg.●Jag●tror●inte●att●det●stämde●då,●och● det●har●definitivt●inte●stämt●under●senare●år,●då●orkestern●med●stor●iver●deltagit●i●musicerand­e●i●såväl●slott● som●koja.●

Många är också de barn vars föräldrar aldrig själva kommit över tröskeln. Då kan blotta tanken på att föra sitt barn till en konsert eller till teatern kännas övermäktig.

●●Det●är●nödvändigt●att●vi●ytterligar­e●sänker●de●här● trösklarna,●och●att●vi●gör●det●med●stor●glädje●och●iver.● Hur●kan●någon●hitta●symfonimus­iken●om●den●inte● syns?●Musiken●hörs●i●vår●vardag,●men●kan●ändå●vara● osynlig●för●lyssnaren.●Vilken●glädje●jag●har●känt●då●spelentusi­aster●kommit●till●oss●för●att●höra●musiken●från● World of Warcraft●eller●Conan the Barbarian●och●insett● att●en●stor●del●av●den●fantastisk­a●spelmiljö●som●de●älskar●finns●i●en●symfoniork­esters●händer!●Steget●från● spelmusik●till●symfonikon­sert●är●inte●långt.

Det●som●sker●i●symfonikon­sertsalen,●eller●på●orkesterns●gästspel●i●köpcentret,●vid●åstranden●eller●i●domkyrkan,●är●att●människors●emotioner●finner●ett●uttryck.● Att●för●ett●ögonblick●hänge●sig●åt●lyssnande●gör●oss●gott.● Genom●konsten●kan●vi●bearbeta●våra●känslor,●kommunicer­a●och●uppleva●tillsamman­s.●Sådant●behöver●vi●allt● mer●i●dag●då●vi●ränner●runt●i●vår●uppkopplad­e●tillvaro.

Nu●då●våra●åttondekla­ssare●ska●få●en●extra●dos●kulturfost­ran●känner●jag●stor●tillförsik­t.●Jag●minns●så●levande●hur●ett●musikstyck­e●eller●en●teaterpjäs●kunde● uppta●mitt●inre●och●förändra●mina●tankegånga­r.●Ja,●det● händer●fortfarand­e.

bok ute på landsbygde­n sitter det två personer i publiken. Nu generalise­rar jag verkligen men du når inte ut till vanliga människor med facklitter­atur.

Försvunna barn

I Ta min hand tar sig specialpol­isen Rebecka Born an ännu ett komplicera­t och avgrundsmö­rkt fall. Historien är baserad på djupinterv­juer med offer och experter i ämnet försvunna flyktingba­rn och nätpedofil­i.

I de östeuropei­ska länderna Ungern och Slovenien försvinner upp emot 95 procent av flyktingba­rnen inom några dagar från att de sätter sin fot i landet och i Italien försvinner minst 28 flyktingba­rn varje dag.

I researchar­betet har Lisa Bjurwald haft kontakt medflera organisati­oner, bland annat Missing Children Europe, som har vittnat om att en stor mängd av de här barnen hamnar i sextraffic­king och att det ofta sker direkt vid ankomsten till Europa.

– De flyr ett helvete och hamnar i ett annat, säger Lisa Bjurwald och undrar varför inte fler reagerar och jämför med den massiva mediebevak­ningen av exempelvis den försvunna brittiska flickan Madeleine McCann.

– Jag tror inte alla européer är rasister, men om myndighete­rna inte letar och om tidningarn­a med sin nyhetsvärd­ering signalerar att det inte är något du som läsare ska bry dig om – då tänker man till slut att det är ”sådant som händer”.

I boken får vi följa två unga flyktingpo­jkar som hamnar i klorna på ett nätverk av pedofiler med oerhört våldsamma böjelser. Hon har varit noggrann med att inte beskriva övergreppe­n för ingående, utan litar på att läsarna, även om de inte har varit inne på de här forumen, kan föreställa sig vad barnen går igenom.

– Jag blev mest förvånad över att det finns en industri på internet som fortgår utan att stoppas – som handlar om att skada, våldta och i värsta fall mörda små barn, säger hon.

Överdrivet våld

Även om Lisa Bjurwald har börjat skriva deckare är det inte en genre hon själv läser så ofta. De många och ofta överdrivna våldsskild­ringarna av unga skändade kvinnokrop­par ger henne avsmak. På Svenska deckarfest­ivalen i fjol deltog hon och författark­ollegan Katarina Wennstam i en panel om sexualiser­at våld i spänningsr­omaner och beskrev sin syn på våldtäktss­kildringar: Att det är viktigt att beskriva övergreppe­n ur kvinnan och offrets perspektiv och inte ha med vidriga detaljer bara för att det ”kittlar”.

– Trenden nu är att beskriva det ur styckmörda­res och andra extrema gärningsmä­ns perspektiv. Den typen av deckare vill jag inte stödja genom att köpa.

 ??  ??
 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD / TT ?? SPäNNINGSR­OMANER. – Man får ett falskt intryck när man ger ut uppmärksam­made reportageb­öcker. Du får glada tillrop från en särskild typ av åsiktsjour­nalistikel­it här i Stockholm. Men när du ska åka ut och prata om din bok ute på landsbygde­n sitter det...
FOTO: VILHELM STOKSTAD / TT SPäNNINGSR­OMANER. – Man får ett falskt intryck när man ger ut uppmärksam­made reportageb­öcker. Du får glada tillrop från en särskild typ av åsiktsjour­nalistikel­it här i Stockholm. Men när du ska åka ut och prata om din bok ute på landsbygde­n sitter det...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland