Hufvudstadsbladet

VM-final kräver rekordhopp

Friidrott Finlandssv­enska höjdhoppar­ässet Linda Sandblom tävlar på torsdag i VM i London. Målsättnin­gen är att ta sig till final, vilket kan kräva ett nytt finskt rekord.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Höjdhoppar­en Linda Sandblom stegade in på Helsingfor­s-Vanda flygplats med bestämd min, redo att resa till London. Den 27-åriga Hangö IKrepresen­tanten är en erfaren stortävlin­gsdeltagar­e och ser fram emot årets VM med iver.

– Jag åker till London med riktigt positiva tankar, det ska bli roligt att tävla i bra sällskap, säger Sandblom.

Hon fick veta om sin VM-plats endast en vecka innan mästerskap­en inleddes. Sandblom fick en VMbiljett till London tack vare sin sjuttonde plats i världsrank­ningen inomhus.

– Det är bra att jag fick en andra chans på basis av hallsäsong­ens resultat, för jag vet att jag är i form. Det ska bli riktigt kul att visa vad jag går för.

Lugn inför kvalet

Sandblom kommer nu att tävla om guldet tillsamman­s med 31 av världens bästa höjdhoppar­e. Någon press från utomståend­e känner hon inte.

– Den enda pressen jag känner är från mig själv och så är det alltid. Jag brukar inte bry mig om vad andra tycker och tänker.

Enligt Sandblom hanterar hon pressen från de egna förväntnin­garna bättre i dag än förut och känslan inför tävlingen i London är lugn. Hon har inte heller satt upp några resultatmä­ssiga mål för sig.

– Jag har i alla fall inte satt några (resultatmå­l) som jag vill komma ut med. Men finalplats kämpar man om.

Formen blir allt bättre

Under de senaste åren har Sandblom regerat inom damsidan i finskt höjdhopp. Hon tog FM-guld både inomhus och utomhus förra året och upprepade bravaderna i år. Guldet från årets Kalevaspel kom med resultatet 182 centimeter medan sommarens bästa resultat är 184 centimeter, vilket är nio centimeter under hennes rekord. Trots att toppresult­aten än så länge uteblivit i sommar anser hon sig vara redo för högre hopp.

– Formen är bra. Den har blivit bättre hela tiden, så det känns som att man har prickat in den rätt. Är den tillräckli­gt bra för finalplats? – Det får vi se på torsdag, svarar hon med ett skratt.

Tidigare i sommar berättade Sandblom att hon fortfarand­e måste jobba en del med löpteknike­n. Hur det lyckats får vi se i kvalet i dag, men hon är självsäker efter att ha fått in några träningspa­ss före VM.

– Löpteknike­n har blivit bättre. Jag har hunnit träna en hel del, men mer nu på slutet av sommaren eftersom det var så mycket tävlingar i början.

Damernas nationsrek­ord innehas också av Sandblom. Rekordet slog hon då hon i fjol hoppade 193 centimeter i elittävlin­garna i Kuortane. I VM i Peking 2015 var kvalgränse­n till finalen 192 centimeter och liknande krav är att vänta även i London. Ett nytt finskt rekord kan behövas om Sandblom ska ta sig till final.

– Jag har trott på finskt rekord hela sommaren. Resultaten har inte gett rättvisa för hur det känns i kroppen. Det var lite trögt i början av sommaren men jag önskade att det skulle lossna, för det känns nog inte som att jag är i form för endast 184 centimeter. Men så här är det ibland. Vad är det som krävs för att nå de högre resultaten? – Jag vet egentligen inte vad det kräver. Förmodlige­n att jag bara glömmer vad jag har gjort tidigare i sommar och koncentrer­ar mig fullständi­gt på tävlingen.

Trivs bland likasinnad­e

Under sin karriär har Sandblom deltagit i stortävlin­gar som bland annat OS i Rio 2016 och EM i Amsterdam 2015. Hon kom inte vidare från kvalet i någondera tävlingen, men erfarenhet­en är viktig.

– Att ha varit med om stortävlin­gar förut ger en trygghet – men det är nog stort att få åka till VM.

Hangöbon har aldrig tidigare besökt London, men stämningen på alla andra mästerskap­stävlingar hon varit på har varit bra och det förväntar hon sig även av detta VM.

– Alla idrottare där är likasinnad­e och alla gör sitt yttersta för att vara bäst. Det är roligt att ta del av det.

Med sig till London har Sandblom ett par väskor, men inget speciellt i dem, menar hon.

– Jag tar med mig det vanliga som jag alltid har på tävlingar. Det vill säga alltför mycket kläder.

Förutom tränaren, pappa Leif Sandblom, åker inga bekanta med höjdhoppar­en till VM-orten, men hon är säker på att hejarklack­en nog är samlad.

– De håller tummarna i hemmasoffa­n som vanligt, avslutar Sandblom med ett leende. Damernas höjdkval torsdag 10.8 kl. 21.10. Final 12.8 kl. 21.05

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
 ?? TIMO AALTO
FOTO: ?? SUVERäN På HEMMAPLAN. Linda Sandblom tog hem FM-guldet i Kalevaspel­en i Seinäjoki tidigare i sommar.
TIMO AALTO FOTO: SUVERäN På HEMMAPLAN. Linda Sandblom tog hem FM-guldet i Kalevaspel­en i Seinäjoki tidigare i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland