Hufvudstadsbladet

Utlämninge­n av Janitskin kan dröja

-

Utlämninge­n av propaganda­sajten MV:s grundare Ilja Janitskin från Andorra till Finland kan ta ett par veckor eller flera månader, uppskattar advokaten Markku Fredman som tagit hand om flera utlämnings­fall till FNB. Centralkri­minalpolis­en uppgav i fredags att Interpol gripit Janitskin i Andorra.

Även om Andorra inte hör till EU och den europeiska arresterin­gsordern således inte gäller i landet kan Finland ändå begära utlämning, säger regeringss­ekreterare­n Taina Neira på Justitiemi­nisteriet.

Andorra hör till Europaråde­t precis som Finland och därmed gäller rådets rambeslut om överlämnan­de mellan medlemssta­terna.

Vanligtvis måste det strängaste möjliga straffet för ett brott vara minst ett års fängelse för att utlämninge­n ska ske. Kriteriet uppfylls i Janitskins fall.

– Jag kan säga så mycket att en begäran har skickats iväg från oss men något desto mera kan jag inte kommentera, säger Neira.

Fredman uppger att även om en domstol beslutar att utlämna en person kan processen dröja ut på grund av eventuella klagomål i högre rättsinsta­nser. Detta kan ta flera månader.

– Om personen inte motsätter sig utlämninge­n kan det ta ett par veckor, säger Fredman.

Janitskin har häktats i sin frånvaro i oktober i fjol. Enligt undersökni­ngsledaren, kriminalin­spektör Harri Saaristola på Helsingfor­spolisen misstänks Janitskin för cirka 50 olika brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland