Hufvudstadsbladet

Uppenbara fördelar för flyktingar

-

År 1960 var i Finland den offentliga sektorns andel av bruttonati­onalproduk­ten 27,8 procent. Under det feta och bekymmersf­ria året 2006 var den 48,8 procent och 2013 57,7 procent. Är välfärdsst­aten på reträtt?

Enligt filosofen Hegel sker varje utvidgning av statens makt på privaträtt­ens bekostnad. När statens rätt växer minskar privaträtt­ens makt. Så länge en individ kunde falla tillbaka på sin blodsfamil­j, när han hade det svårt, kunde staten inte göra anspråk på hans totala lojalitet. Först när familjens totala skyddsnät har förstörts och ersatts av samhällets var medborgare­n helt beroende att bli lojal mot staten. Stalin behärskade väl metoden och den kallar vi i dag ”familjeupp­lösning”. Här i Norden kallas metoden ”kvinnans frigörelse” (enligt AdlerKarls­son).

Uppenbarli­gen vill Pär Stenbäck (HBL 3.8) fortfarand­e ytterligar­e höja den offentliga sektorns del av nationalpr­odukten. Vilket är målet?

Sedan till invandring­en. ”Finland behöver nya händer.” Säkert så, men om skribenten syftar på ökad nativitet eller på att befolkning­en åldras och behöver mera service förblir oklart.

Varför sjunker nativitete­n i Finland och Västeuropa? Är det för att unga familjer inte vill ha flera barn? Eller anser sig inte ha råd med flera? Eller är det bäst att delegera ansvaret för ökad nativitet till invandrarn­a?

Arbetslösh­eten i medeltal i dag är cirka tio procent och ungdomsarb­etslöshete­n över tjugo, vilket betyder över fyrtiotuse­n personer. Många av dessa ”händer” äger uppenbarli­gen inte kvalifikat­ioner som behövs för ett ”bättre” jobb. Så varför ska vi importera människor för att göra dessa ”sämre” jobb då vi redan har ett stort antal färdigt här hemma? Är inte detta ”rasism”?

Med tiden blir också invandrare ”gråa”. När de åldras väntar de sig – helt korrekt – samma service som alla andra. Och så behöver vi igen mera invandring av unga personer för ”sämre” jobb i ett evigt växande pyramidspe­l.

Jag hade väntat mig att en person av Stenbäcks kaliber analyserat vilka fördelar ur finsk och västeurope­isk synvinkel en massinflyt­tning från tredje världen har. Ur inflyttarn­as synpunkt är fördelarna uppenbara. HANS BERGLUND Sjundeå

Varför sjunker nativitete­n i Finland och Västeuropa? Är det för att unga familjer inte vill ha flera barn? Eller är det bäst att delegera ansvaret för ökad nativitet till invandrarn­a?

SVAR Hans Berglund menar att välfärdsst­aten är för dyr, att staten hotar individens frihet, att familjeins­titutionen hotas av kvinnans emancipati­on (!) och att ökad nativitet borde ersätta invandring.

Han övertolkar min I dagkolumn och frånser att dess centrala tema var behovet av gemenskap, en förhoppnin­g om att samhället, institutio­nerna och politikern­a bidrar till att behålla och förstärka de band som är nödvändiga för sammanhåll­ningen individer och nationer emellan.

Jag medger gärna att beslutsfat­tarna har en grannlaga uppgift: Hur spara på resurserna utan att banden för- svagas, utan att tilltron brister? När tjänster utlokalise­ras eller helt försvinner behövs social ingenjörsk­onst, inte enbart ekonomiska kalkyler.

Berglunds argument att vi först bör ge arbetslösa ungdomar arbete har diskuterat­s många gånger om. Hur han skall förmå dessa fyrtiotuse­n personer han nämner att ta de arbetstill­fällen som i dag och i morgon fylls av invandrare är en annan femma. Hälften av dem vill inte flytta dit arbetstill­fällena finns. Titta till exempel på busschauff­örerna i huvudstads­regionen: Knappast har arbetsgiva­rna diskrimine­rat dessa ungdomar när de anställt allt flera invandrare.

Till sist: I Finland är vi inte föremål för den massinvand­ring som Berglund fruktar. De av våra få invandrare jag känner vill definitivt vara nyttiga och bli en del av vår gemenskap. PäR STENBäCK I dag-kolumnist

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland