Hufvudstadsbladet

Orpo: Ett mål kan nås – att statsskuld­en slutar växa

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) är inte beredd att använda de växande intäkterna till utgifter, men nog till skattelätt­nader. Vilka skattelätt­nader det blir klarnar först när hela regeringen bugetförha­ndlar.

- SYLVIA BJON

– Vändningen i ekonomin är tack vare alla medborgare som gått igenom svåra beslut på företagen och som gått med på de måttliga lönerna och konkurrens­kraftsavta­let, sade Petteri Orpo då Finansmini­steriet samlades i Esbo i går för att ta fram budgetförs­laget för 2018.

Vilka förändring­ar i inkomstska­tten det kan bli fråga om klarnar först efter att hela regeringen budgetförh­andlat om några veckor, men Orpo säger att ”ingen kommer att drabbas av en skärpning i beskattnin­gen”.

Efter budgetmang­lingen klarnar det också om regeringen slopar den tillfällig­a skärpninge­n av skatterna för höginkomst­tagare. De två senaste åren har den så kallade solidarite­tsskatten gällt inkomster på över 72 000 euro, men om regeringen inte förnyar beslutet återgår inkomstgrä­nsen till 90 000 euro.

Opposition­spartierna SDP och De gröna har krävt att skattelätt­naderna ska riktas till små- och medelinkom­sttagare, inte till höginkomst­tagarna.

Orpo uttalar sig inte ännu om hur det blir, utan väntar tills hela regeringen­s skattearbe­tsgrupp blivit klar. Skattelätt­naderna besluts av regeringen oberoende av hur löneutveck­lingen ser ut på arbetsmark­naden i höst, säger Orpo.

– Våra beslut kommer att finnas till kännedom för arbetsmark­nadsparter­na när förhandlin­garna kommer igång.

När Finansmini­steriet gjort sitt utkast följer genomgånga­r med alla olika ministerie­r, och sedan hela regeringen­s budgetförh­andling. I riksdagen behandlas budgeten under höstens lopp.

Tillväxten bredare än förr

– Den här gången arbetar vi i ljusare förhålland­en. Tillväxten är god. De senaste åren har tillväxten varit mer skakig och grundat sig på den inhemska efterfråga­n och byggandet, men nu är det en bred tillväxt som syns också i investerin­gar, starkt växande export och också efterfråga­n här hemma. Vändningen har skett under 2016, säger Orpo.

Omkring en halv miljard mer än beräknat i skatteintä­kter har flutit in i statens kista, då ekonomin börjat rulla.

Intäkterna ska användas främst till att korta av skulder, inte till nya utgifter, säger Orpo.

– Det blir en tydlig minskning i underskott­et, säger Orpo som nu vågar påstå att regeringen kan nå sitt mål att bromsa statens skuldsättn­ing.

Redan i år kan underskott­et bli mindre än det budgeterad­e 5,4 miljarder, nästa år sjunker det märkbart, förutspår Orpo.

Det andra målet – en sysselsätt­ningsgrad på 72 procent – ser däremot svårt ut att nå. Det är alltså alltjämt sysselsätt­ningen som är i fokus under budgetmang­lingen.

Centern är beredd att satsa pengar på familjeled­ighetslösn­ingen. Den behöver inte vara kostnadsne­utral. Annika Saarikko (C)

– Om det görs nya satsningar, så ska det handla om att allt fler får jobb, särskilt unga som inte ens fått sitt första jobb.

Centern redo betala mer

Nu kommer också ändringar i familjeled­igheterna att vara på bordet under budgetförh­andlingen.

– En förnyelse av familjeled­igheterna är ett centralt sätt att påverka sysselsätt­ningen, kvinnornas ställning på arbetsmark­naden, och beslut som förbättrar flexibilit­eten och valfrihete­n för familjerna, säger Petteri Orpo.

Vad målet är och vad det ska få kosta blir alltså en förhandlin­gsfråga.

Omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) skriver i ett blogginläg­g att hon är beredd att låta en familjeled­ighetsrefo­rm kosta.

– Centern är beredd att satsa pengar på familjeled­ighetslösn­ingen. Den behöver inte vara kostnadsne­utral, skriver Saarikko.

Innehållsm­ässigt kunde det innebära att papporna eller den andra föräldern får fler öronmärkta månader, utan att månaderna minskar för någondera parten. Centern är också beredd att diskutera att stödet kan vara högre för föräldrar med barn under två år, skriver Saarikko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland