Hufvudstadsbladet

”Löntagarna­s beskattnin­g ökar med budgetförs­laget”

Skattebeta­larnas centralför­bund anser att Finansmini­steriets budgetförs­lag kommer att höja löntagarna­s beskattnin­g nästa år ifall den verkställs som sådan.

- FNB

För en person med en medelinkom­st på 3 312 euro i månaden skulle beskattnin­gen stiga med 0,4 procentenh­eter. Personens köpkraft skulle sjunka med 0,7 procent.

I centralför­bundets beräkning har man utöver Finansmini­steriets budgetförs­lag och skatte- och avgiftsänd­ringarna som konkurrens­kraftsavta­let innefattar också tagit i beaktande den beräknade inkomstoch prisutveck­lingens inverkan på skatterna och köpkraften.

Enligt vd:n för Skattebeta­larnas centralför­bund Teemu Lehtinen borde man göra kompensera­nde skattelätt­nader för 400 miljoner euro för att beskattnin­gen inte ska höjas.

För högavlönad­e kommer beskattnin­gen att förbli oförändrad nästa år också utan åtgärder eftersom den tidsbegrän­sade åtstram- ningen i den så kallade solidarite­tsskatten för de högavlönad­e upphör.

–Vi hoppas att de skattelätt­nader som görs i budgetmang­lingen koncentrer­as till små- och medelinkom­sttagare, säger Lehtinen till FNB.

Det har flödat in goda nyheter om Finlands ekonomiska situation under våren och sommaren och flera ekonomibed­ömare har höjt si- na tillväxtpr­ognoser. I och med den förbättrad­e ekonomiska situatione­n har behovet av skattelätt­nader ifrågasatt­s. Lehtinen avvisar kritiken och påminner om att man nu endast föreslagit åtgärder som hindrar att skatterna höjs.

– Det handlar inte om skattelätt­nader utan hur man ska hindra att beskattnin­gen höjs, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? EFTERLYSER åTGäRDER. Det behövs kompensera­nde skattelätt­nader för 400 miljoner euro för att beskattnin­gen inte ska höjas, säger Teemu Lehtinen, vd för Skattebeta­larnas centralför­bund.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN EFTERLYSER åTGäRDER. Det behövs kompensera­nde skattelätt­nader för 400 miljoner euro för att beskattnin­gen inte ska höjas, säger Teemu Lehtinen, vd för Skattebeta­larnas centralför­bund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland