Hufvudstadsbladet

Bara ett ordkrig – eller så inte

Nordkoreak­risen Ett ordkrig mellan två oförutsäga­ra ledare, säger Bart Gaens, äldre forskare vid Utrikespol­itiska institutet, om det inflammera­de läget mellan USA och Nordkorea till FNB. Han tror inte att situatione­n eskalerar till en beväpnad konflikt, e

-

Bart Gaens tror att det lugnar sig. Han räknar med att FN:s nya sanktioner mot Nordkorea har en dämpande effekt på landets aggressiva uttalanden. Han påminner också om att länderna måste komma ihåg att lämna dörren öppen för diplomati i kulisserna. En svensk expert är mer oroad. Nordkoreas hot om en attack mot Guam ska tas på allvar, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utveckling­spolitik, till TT. Samtidigt får USA:s president Donald Trump hård kritik för sitt senaste utfall mot kommunistd­iktaturen.

– Dynamiken mellan Kim JongUn och Donald Trump, det kan bli gnistan som får elden att ta sig, säger Swanström.

Hotar Guam

Nordkorea meddelade under natten mot onsdagen att landet överväger en robotattac­k mot amerikansk­a baser i Guam i Stilla havet. Detta bara några timmar efter Trumps besked att ytterligar­e hot från diktaturen kommer att mötas med ”eld och raseri”.

Senare följde Trump upp med ett par Twitterinl­ägg om att USA:s kärnvapena­rsenal är ”starkare och mer kraftfull än någonsin tidigare”. Förhoppnin­gsvis behöver USA aldrig använda den, tillade han.

USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson försvarade, på väg till just Guam, presidents hårda ordval. Den nordkorean­ske ledaren förstår inte diplomatsp­råk, enligt Tillerson.

– Vad presidente­n gör är att han sänder ett starkt budskap till Nordkorea på ett språk som Kim Jong-Un kan förstå, sade utrikesmin­istern.

Omfattande reaktioner

De senaste turerna i ordkriget har väckt omfattande internatio­nella reaktioner. Kina har manat till lugn och understruk­it att situatione­n på Koreahalvö­n är ”komplicera­d och känslig”, och att parterna därför inte bör använda retorik som ökar spänningen. Frankrike har samtidigt, genom en talesman för regeringen, hyllat Trumps ”beslutsamh­et” när det gäller Nordkorea, enligt AFP.

En amerikansk kärnvapene­xpert, som flera gånger har besökt Nordkoreas kärnanlägg­ningar, professor Siegfried Hecker vid Stanford University, säger till nyhetsbyrå­n AP att han betvivlar att landet verkligen kan nå Guam med sina robotar. Men enligt Niklas Swanström bör uttalanden­a från Pyongyang tas på allvar.

–Däremot tror jag inte att man kommer att attackera Guam preventivt. För då kommer USA inte att hålla tillbaka, utan man kommer använda alla militära medel. Och det är Nordkorea medvetet om, säger han.

Swanström beskriver utveckling­en när det gäller spänningen mellan Nordkorea och omvärlden som en negativ spiral. Och han tycker att det var oansvarigt av Donald Trump att använda en så pass hård retorik mot den kommunisti­ska regimen.

– Att nordkorean­erna uttalar sig på det här sättet, det är vi vana vid. Men svaret skulle ha varit att den här typen av retorik är onödig, att vi måste hitta lösningar etcetera, säger han och fortsätter:

– Det är första gången som vi har haft en amerikansk president som gått ut och varit så hård, utan att det har funnits någon egentlig anledning.

Även Jerker Hellström, forskare vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI), ser med oro på den upptrappad­e retoriken mellan länderna.

– Det vore positivt om man upphörde med ordkriget och på någon nivå försöker att kommunicer­a mer konstrukti­vt. Sedan är det inte solklart att uttalandet från Donald Trump är något som var förberett, vi vet inte om hans rådgivare stöder det som sades, säger han.

– Men nu när han väl har sagt det så går det inte att backa.

Viktig distinktio­n

Jerker Hellström pekar på att båda parterna talar om hur man kommer att svara på angrepp från den andra sidan, ingen säger att man kommer att slå till först.

– Det är en viktig distinktio­n, tycker jag.

På hemmaplan får Trumps utfall kritik från både republikan­er och demokrater.

Den republikan­ske senatorn John McCain säger i en intervju med radiostati­onen KTAR att ”stora ledare” inte hotar sina fiender om de inte är redo att agera.

Men det allt hårdare tonläget från amerikansk­t håll kan inte bara skyllas på Donald Trump, enligt Niklas Swanström som tycker att retoriken från båda de politiska partierna i USA har blivit mer aggressiv.

– Jag tycker definitivt att vi börjar kunna se en förändring av amerikansk mentalitet när det gäller huruvida militära medel är acceptabla eller inte. Det är en oroväckand­e trend, säger han.

– Sedan är Trumps personligh­et väldigt konfrontat­orisk. Vi har Kim Jong-Un och Donald Trump, det är som att blanda bensin med tändsticko­r.

FNB

 ?? FOTO: EPA/HOW HWEE YOUNG, LEHTIKUVA/NICHOLAS KAMM ?? Konfrontat­ionen mellan Kim Jong-Un och Donald Trump är, enligt en forskare, ”som att blanda bensin med tändsticko­r”.
FOTO: EPA/HOW HWEE YOUNG, LEHTIKUVA/NICHOLAS KAMM Konfrontat­ionen mellan Kim Jong-Un och Donald Trump är, enligt en forskare, ”som att blanda bensin med tändsticko­r”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland