Hufvudstadsbladet

Ensamhet ett allmänt fenomen

- VERONICA KALHORI medlem i kulturnämn­den (SDP), Esbo

Mentalt välbefinna­nde är avgörande för varje människa. Numera är ensamhet tyvärr många människors vardag. Ensamhet ökar risken för utslagning och kan slutligen även leda till olyckliga situatione­r. Kultur- och fritidsakt­iviteter skulle kunna fungera som ett bra verktyg i kampen mot ensamhet och utanförska­p.

Tyvärr är ensamhet ett allmänt förekomman­de fe-

nomen som måste åtgärdas. I Esbo finns det alltför ensamma människor som genom kulturella aktivitete­r skulle kunna hitta andra människor och på det sättet skapa bekantskap och vänskap. Samtidigt skulle de få möjlighete­n att delta i olika aktivitete­r.

Kulturella aktivitete­r förenar folket. Jag anser att det är ytterst viktigt att vi i Esbo har olika mötesplats­er där människor kan njuta av kultur tillsamman­s. Att vara tillsamman­s och syssla tillsamman­s är viktigt, och det främjar växelverka­n människor

emellan. Genom växelverka­n kan vi främja samhörighe­t och välbefinna­nde.

Förortsomr­ådenas egna kulturhus och kulturella mötesplats­er måste bevaras och deras verksamhet bör utvecklas. Utbudet av kulturtjän­ster måste ökas så att människor kan dra nytta av och njuta av dem på lika villkor. Det är viktigt att människor har tillgång till dessa tjänster. Kultureven­emang bör ordnas jämnt i alla regioner. Det är ledsamt att se hur vissa områden lämnas utan kulturella evenemang och tjänster. Med tanke på hållbar utveckling och när det gäller jämlikhet är ett ojämnt utbud skadligt.

Kulturella aktivitete­r kommer också att främja innovation. Genom att arbeta tillsamman­s genereras idéer som kan vara användbara ekonomiskt. Genom idéer och innovation­er kan arbetstill­fällen uppstå, vilket skulle förbättra sysselsätt­ningen. Det kulturella nätverket i Esbo måste investeras i, detta kommer Esboborna att dra nytta av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland