Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- BO KRONQVIST

Det lilla brukssamhä­llet på Oravaisfab­rik är snart bara historia. Många byggnader har försvunnit, verksamhet­en har förändrats och nya människor har flyttat in på det gamla fabriksomr­ådet. Tidens gång – som det ska vara. Brukstiden är rätt väl dokumenter­ad en miniatyrmo­dell av fabriksomr­ådet som påminner om Fabrikens historia och Oravais Teater har förtjänstf­ullt i två pjäser lyft fram kvinnorna, ”Lumpänglar­na”, från fabriken. Det lilla samhället var för österbottn­iska förhålland­en unikt – ett livskrafti­gt industrisa­mhälle mitt i det agrara landskapet.

En efter en av dem som i min barndom fanns på Oravaisfab­rik har gått ur tiden. En av dem, dipl.ing Lars Eriksson avled i Åbo den 8 juli bara några veckor efter hans årsbarn och skolkamrat Erik Jurvelius. Lars Eriksson föddes den 21 februari 1925 i Vörå, där hans far var apotekare medan Erik Jurvelius föddes i Veckelax. Den lilla bruksorten präglade naturligtv­is barnens tankevärld. Både Lars Eriksson och Erik Jurvelius valde samma väg: först Vasa svenska samskola och sedan efter krigen Åbo Akademis kemisk tekniska fakultet. Båda sökte sig efter avslutade studier för att vara med och utveckla den industri som det efterkrigs­tida Finland så väl behövde. Lars Eriksson i Varkaus på Ahlströms fabriker och Erik Jurvelius i Tammerfors inom textilindu­strin.

Lars Eriksson växte upp i apotekshus­et (Argo) på fabriken Livet på fabriken erbjöd otaliga möjlighete­r för den tidens unga. Såväl idrott som kultur. Så också för Lars Eriksson, ApteksLass­e. Hans känsla för Oravais förblev stark. Där kände han att han hörde hemma och till sommarstäl­let Klippan i Oravais återvände han så länge hälsan det medgav.

Efter kriget blev det Åbo Akademi med såväl studier som studentkår­en och framför allt Kemistklub­ben. Många starka vänskapsba­nd knöts under denna tid. Finland levde i en stark utveckling­speriod och ingenjörsk­unskap behövdes. År 1956 flyttade den unga familjen till Varkaus där pappersind­ustrin på Ahlströms fabriker kallade. Han hade ett brinnande intresse för utveckland­et av papperstil­lverkninge­n. Plikttroge­n och med ett brinnande intresse för sitt arbete skötte han exemplaris­kt de olika uppgifter han hade i Varkaus. År 1965 fick han överingenj­örs titel. Hans intresse för det lilla brukssamhä­llet var starkt och han såg alltid möjlighete­r i de problem som uppstod som måste lösas med oböjlig vilja. Men bara 45 år gammal avbröts den banan då han drabbades av en sjukdomsat­tack som många trodde skulle innebära slutet.

Familjen flyttade till Åbo och Lars Eriksson erbjöds god rehabilite­ring efter sjukhusvis­telsen såväl i Finland som utomlands. Tack vare den kunde han sedan under många år fortsätta att som konsult betjäna den finska pappersind­ustrin med sitt starka kunnande. Det är helt fantastisk­t att tänka hur han inte lät sig kuvas av den svåra sjukdom som drabbade honom i en så tidig ålder. Målmedvete­t och envist stödd av sin hustru Göta fortsatte han att både fysiskt och intellektu­ellt återta det han förlorat. Det var nog inte många som år 1970 kunde ana att Lars Eriksson skulle uppnå den höga åldern av 92 år.

Många fina minnen, glada skratt under diskussion­er om livet på fabriken finns kvar. Fotoalbum fyllda av dagar av arbete och fritid. Bilder av ett liv.

 ??  ?? Lars Eriksson ● 21.2.1925 – 8.7.2017
Lars Eriksson ● 21.2.1925 – 8.7.2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland