Hufvudstadsbladet

Samåkning, cykling och distansjob­b

När tågen i huvudstads­regionen står stilla i över ett dygn med start på i kväll sätts ingen betydande ersättande trafik in. I stället rekommende­ras samåkning, cykling och distansjob­b för den som har möjlighet.

- FNB

Vad ställs in och varför?

Lokmannafö­rbundets trafikstop­p inleds klockan 18 på måndag. Efter det ställs alla tåg utom de som går till och från Ryssland in. Lokförarna återvänder till jobbet natten till onsdag.

Demonstrat­ionen är en protest mot regeringen­s beslut att öppna upp persontraf­iken på järnvägarn­a för konkurrens.

Vem lider mest?

Pendlarna i huvudstads­regionen drabbas mest eftersom närtågen har kring 200 000 passagerar­e per dag. Helsingfor­sregionens trafik kan sätta in bara ett fåtal extra bussar för att lappa bortfallet.

Buss, taxi, cykel, samåkning

Bussbolage­n är beredda att sätta in fler avgångar för att ersätta de inställda fjärrtågen. Även taxicentra­lerna runt om i landet sätter alla bilar i trafik.

Sami Luoma, chef för styrenhete­n för vägtrafik på Vägverket, rekommende­rar att folk bryter sina rutiner på måndag kväll och på tisdag.

– I mån av möjlighet är det värt att fundera på samåkning, cykling eller att distansjob­ba, säger han.

Undvik trafiktopp­ar

Om man kör egen bil är det bäst att göra det utanför de värsta trafiktopp­arna, för rusningsti­derna i huvudstads­regionen kan bli jobbigare än vanligt.

Det kan också vara svårt att få en taxi. Taxiförbun­dets ordförande Kai Andersson säger att man kan föbättra sina chanser genom att beställa bilen på förhand.

Varken Luoma eller Andersson tror att tågstoppet medför någon större katastrof.

– Tidigare erfarenhet­er visar att folk är ganska bra på att förbereda sig på dylika situatione­r genom distansjob­b, köra egen bil och genom andra lösningar, säger Andersson.

– Stoppet för två år sedan fick mindre verkningar än väntat, trots att både bussar, spårvagnar och met- ro stod då. Folk hittar på andra lösningar, säger Luoma.

Hur länge pågår stoppet?

Även om arbetsnedl­äggelsen tar slut natten till onsdag kan det ändå förekomma störningar i tågtrafike­n ännu på onsdag. Det är inte sagt att alla tågen är där de ska vara när trafiken återupptas.

Var får man informatio­n om tågen?

– Man ska följa med våra informatio­nskanaler på VR:s webbplats, Twitter och Facebook. Där finns den färskaste informatio­nen, säger VR:s kommunikat­ionsexpert Jenni Vuorio.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MILLA TAKALA ?? Lokförarna protestera­r mot regeringen­s beslut om att förnya tågtrafike­n. Därför står tågen i huvudstads­regionen stilla under ett drygt dygn.
FOTO: LEHTIKUVA/MILLA TAKALA Lokförarna protestera­r mot regeringen­s beslut om att förnya tågtrafike­n. Därför står tågen i huvudstads­regionen stilla under ett drygt dygn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland