Hufvudstadsbladet

Hon är Svenskfinl­ands drottning på Youtube

På Tubecon samlas Youtubestj­ärnor och fans på Europas största evenemang av det här slaget. En av profilerna är Pernilla Böckerman, som följs av långt över 100 000 personer.

- FNB–SPT–JENNY BLOMQVIST

Pernilla Böckerman är en 17-årig vloggare från Esbo. Hon laddade upp sin första video på Youtube för två år sedan. Följande dag hade hon 10000 följare, och är i dag uppe i knappt 130 000. Därmed är hon den största finlandssv­enska youtubern, men har hittills hållit sig till videor på finska.

Hennes Tubeconhel­g har varit fullspäcka­d, men hon har ett lämpligt hål på en halvtimme.

– Jag har alltid tyckt om kameror och att prata öppet, men hade ingen speciell tanke då jag började. På 24 timmar hade jag fått 10 000 följare!

Böckerman hade redan etablerat sig starkt på Instagram med 10 000 följare, vilket underlätta­de hennes Youtube-genombrott. I dag har hon knappt 130 000 följare på Youtube och över 184000 på Instragram. I början var hon sin egen lyckas smed, men numera samarbetar hon med produktion­sbolaget Splay. De hjälper med det personliga, kreativa, administra­tiva och juridiska.

– Jag vet inte precis vad det finns för lagar, så det är bra att ha stöd av Splay. Dessutom hjälper de med videoidéer när jag har slut på dem.

Det här är fjärde gången som evenemange­t Tubecon ordnas, och tredje gången som Böckerman är med. År 2015 hade hon bara hållit på med Youtube i några månader, men kammade ändå hem priset för årets nykomling.

– Det bästa med Tubecon är att få träffa följare och andra youtubers.

Svårt på svenska

Böckerman har en fördel gentemot många andra finlandssv­enska vloggare. Hon är helt tvåspråkig och har hittills bara gjort videor på finska. Hon kastar in lite finska termer i den annars helt felfria svenskan.

–Mina följare vet nog att jag är finlandssv­ensk, och jag har frågat dem ifall de vill att jag gör en video på svenska. Jag vill inte helt övergå till svenska, eftersom jag ändå bor i Finland.

Böckerman förklarar att den finländska Youtubesce­nen och konven- tet Tubecon går helt på finska. De flesta följare och kollegor är finskspråk­iga. Själv tittar hon ändå mest rikssvensk­a youtubers såsom Therese Lindgren, Jon Olsson och Tomas Sekelius.

Böckerman har en livsstilsk­anal med många så kallade my day-videor, alltså som dagboksinl­ägg i videoforma­t.

– Jag berättar öppet och personligt. Jag spelar aldrig någon roll, utan är mig själv.

Utanför Youtube är hon en minderårig merkonomst­udent som brinner för idrott. Fem långa skoldagar, åtta träningspa­ss och Youtube ingår i hennes vecka. Hon är vid det här läget van vid högt tempo och få andningshå­l.

– Jag har en egen tränare som hjälper mig, och lärarna är förstående. De vet vad jag håller på med och låter mig ta ledigt när jag behö- ver. Youtube är ett jobb. Dessutom är jag perfektion­ist och stressar väldigt mycket, vilket inte alltid är så bra.

Vill tävla i fitness

Böckerman ägnar sig åt sin drömkarriä­r och hoppas på att få hålla på med Youtube och sociala medier i kombinatio­n med idrott så länge det bara går. Just nu är hon taggad på att nytt projekt, som kräver disciplin och stora uppoffring­ar.

– Jag vill tävla i fitness. Det är en gren som delar åsikterna, men jag är förvånad över hur lite negativa kommentare­r jag har fått.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ?? Fansen köade utanför Hartwallar­enan för att komma in på Europas största Youtube-evenemang.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää Fansen köade utanför Hartwallar­enan för att komma in på Europas största Youtube-evenemang.
 ?? FOTO: HENRI JUVONEN ?? SANN BILD. Pernilla Böckerman tror att hennes framgångar på Youtube beror på att hon alltid är sig själv.
FOTO: HENRI JUVONEN SANN BILD. Pernilla Böckerman tror att hennes framgångar på Youtube beror på att hon alltid är sig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland