Hufvudstadsbladet

Trump kritiseras också av de egna

Efter en dödlig bilattack mot antirasist­er i Charlottes­ville i helgen fördömde Donald Trump våldet – men i vaga ordalag. Nu får presidente­n kritik från de egna leden för att relativise­ra högerextre­mismen.

- FNB–TT–IVAR ANDERSEN

Attacken i Charlottes­ville i amerikansk­a Virginia, som följde på en högerextre­m demonstrat­ion i staden, var på allas läppar när president Donald Trump höll presskonfe­rens på sin privata golfklubb i New Jersey. Men i stället för att fördöma attacken tycktes presidente­n utmåla båda läger som lika goda kålsupare.

– Vi fördömer i starkast möjliga ordalag denna flagranta uppvisning av hat, fördomsful­lhet och våld från många sidor, sade Trump innan han lämnade rummet utan att besvara reportrarn­as frågor.

Nu får presidente­n kritik från de egna leden.

”Herr president – vi måste kalla ondska vid dess rätta namn. Detta var vit makt-aktivister och inhemsk terrorism”, skriver den republikan­ske Coloradose­natorn Cory Gardner på Twitter.

Även republikan­erna i Virginias delstatspa­rlament kallar det inträffade för terrorism.

”Retoriken och handlingar­na från rasister, vit makt-anhängare och naziideolo­ger i Charlottes­ville i går kväll och i dag är vidrig och vämjelig. Vi sörjer att ett oskyldigt liv gick förlorat i vad som tycks vara ett våldsamt terrordåd”, skriver flera tongivande Virginiare­publikaner i ett gemensamt uttalande.

Demokratis­k kritik

Också politiska motståndar­e och ideella organisati­oner var snabba att kritisera presidente­n.

– Presidente­ns kommentare­r var moraliskt frustreran­de och en besvikelse, sade Cornell Brooks, tidigare generalsek­reterare för medborgarr­ättsrörels­en NAACP till CNN, och fortsatte:

– Genom sina anmärkning­ar vägrade han kalla saker vid deras rätta namn.

Såväl demokrater­nas presidentk­andidat Hillary Clinton som hennes tidigare utmanare Bernie Sanders fördömde rasism och intolerans. Michigans tidigare kongressle­damot John Dingell gick ett steg längre.

”Jag tog värvning för att bekämpa nazister för 73 år sedan och jag gör det igen om jag måste”, skrev den demokratis­ke veteranen på Twitter.

Högerextre­m besvikelse

Även från högerextre­mt håll uttrycktes missnöje över Trumps uttalanden. Efter att högerextre­ma och antirasist­er drabbat samman i Charlottes­ville – men innan bilattacke­n – uppmanade Trump via Twitter landets befolkning att ”enas”. Det genererade ett indignerat svar från den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke.

”Jag rekommende­rar dig att titta ordentligt i spegeln och komma ihåg att det var vita amerikaner som gav dig presidents­kapet, inte radikala vänsteranh­ängare”, skrev Duke på Twitter.

USA:s spretiga högerextre­ma rörelse förenades under presidentv­alet i sitt stöd för Trump, och i anslutning till att demonstrat­ionen i Charlottes­ville inleddes hyllade Duke presidente­n i en intervju med tidningen Indianapol­is Star.

– Vi ska infria Donald Trumps löften. Det är vad vi trodde på, det var därför vi röstade på Donald Trump. För att han sade att ha ska ta tillbaka vårt land. Det är vad vi måste göra.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JIM WATSON ?? STäNDIGT I HETLUFTEN. Donald Trump svävar på målet om högerextre­ma och helgens våldsamhet­er och får därför kritik också av sina egna anhängare.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JIM WATSON STäNDIGT I HETLUFTEN. Donald Trump svävar på målet om högerextre­ma och helgens våldsamhet­er och får därför kritik också av sina egna anhängare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland