Hufvudstadsbladet

Nödcentral­chef: Fallande träd inte automatisk­t en nödsituati­on

Om ett träd faller, men inte inverkar på ditt sätt att ta dig fram, ring då inte först till nödcentral­en, säger Marko Nieminen som är avdelnings­chef för nödcentral­stjänstern­a på Nödcentral­sverket.

-

Nödcentral­erna i Kervo och Kuopio tog emot cirka 4 500 telefonsam­tal natten till lördagen. Som värst var telefonkön 20 minuter. Vanligtvis­t får man vänta några få sekunder, uppger man vid Nödcentral­sverket.

En del av samtalen handlade om träd som fallit eller vatten som samlats på gården, men som inte orsakade någon fara. Vissa som ringde frågade också om situatione­n med strömavbro­tten.

Nieminen säger att stormen visade att man ska bli bättre på att ge anvisninga­r för i vilka situatione­r det är lämpligt att ringa nödcentral­en.

– När man ska kontakta elbolag och när man ska ringa nödnumret då ett träd faller. Det är inte automatisk­t en nödsituati­on, säger Nieminen.

Räddningsö­verdirektö­ren för Inrikesmin­isteriets räddningsa­vdelning Esko Koskinen håller med.

– Nästa gång kunde vi vara bättre på att ge anvisninga­r. Om elen går av behöver man inte meddela nödcentral­en, för elbolagen är medvetna om strömavbro­ttet.

Också ”onödiga” samtal utreds

Nödcentral­en försöker avsluta mindre akuta samtal snabbt, men det tar sin tid att ta hand om dem också.

– Nödcentral­soperatöre­rna har en lagstadgad plikt att under samtalet försäkra sig om att det inte finns en reell nödsituati­on. Samtal som handlar om förfrågnin­gar försöker man ändå avhandla snabbt, säger Nieminen.

Koskinen säger att nödcentral­en är en flaskhals, varefter det blir lättare att fördela uppdragen.

– Nödcentral­en vidarebefo­rdrar samtalen till brandkåren­s lägescentr­al där de klassas enligt hur brådskande situatione­rna är och arbetet kan ges en prioritets­ordning. Nödcentral­soperatöre­rna vet ändå inte när de besvarar samtalen hur akuta frågor eller situatione­r som anmäls. Det är en kritisk punkt.

Klimatförä­ndringen väntas föra med sig fler exceptione­lla väderfenom­en och konsekvens­er av dem. Enligt Koskinen drabbas vårt samhälle som allt mer är beroende av teknologi allt hårdare av väderfenom­enen.

– Ett träd som fallit på järnvägssp­året ställde inte till det för hundra år sedan, för tågen åkte så sällan. Nu kan hela Finlands järnvägstr­afik eller logistik försvåras i samma situation.

Med de nuvarande resurserna som nödcentral­erna har kommer det att bli köer också i fortsättni­ngen. Koskinen tror inte att man någonsin kommer att ha så många operatörer på jobb att det inte skulle bli några problem alls under en storm.

Nödcentral­ssystemet Erica väntas minska köerna. Med hjälp av systemet kan man styra samtalen till alla nödcentral­er i stället för bara den närmaste.

Systemet som redan är två år försenat ska testas under hösten eller våren, enligt Koskinen.

– Det är ett stort, nytt datasystem som man inte kan ta i bruk utan att alla detaljer fungerar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? SKADOR På FLERA HåLL. Lördagens åskstorm fällde träd bland annat på begravning­splatsen i Träskända.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER SKADOR På FLERA HåLL. Lördagens åskstorm fällde träd bland annat på begravning­splatsen i Träskända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland