Hufvudstadsbladet

Kyrkomusik på Åbo musikfests­pel

- FOLKE FORSMAN

●●Vokalensem­blen Psaltikon

(munken Damaskinos, Markus Hänninen, Juhani Vesikkala, Petri Nykänen, Aleksi Suikkanen) Från Konstantin­opel till Moskva, medeltida ortodox musik Ortodoxa kyrkan i Åbo 13.8.2017 Dialogen mellan västerländ­sk och österländs­k kyrkomusik uteblev på Åbo Musikfests­pel

Min första reaktion när Ville Matvejeff 2016 övertog det konstnärli­ga ledarskape­t för Åbo Musikfests­pel av Topi Lehtipuu, var att den tidiga musikens andel blev märkbart mindre. I år tycker jag mig ana ett kyrkomusik­aliskt, måhända religiöst tema som sträcker sig från den romantiska religiosit­eten i Wagners Parsifal till explicita framförand­en av ortodox, katolsk och luthersk kyrkomusik.

Lutheråret uppmärksam­mades givetvis med psalmsång och festgudstj­änst medan vokalensem­blen Psaltikon presentera­de ortodox gudstjänst­musik. Av programmet att döma håller Psaltikons konsert i domkyrkan i dag, ”dialog mellan öst och väst”, inte riktigt vad den lovar, den västerländ­ska kyrkomusik­en lyser med sin frånvaro. Däremot blev musikstund­en i Åbo ortodoxa kyrka en spännande utflykt i en hos oss okänd musikkultu­r.

För den som uppfattar ortodox musik som småfalska treklanger sjungande amatörkör blev Psaltikons musik nästan en chock. Den bysantinsk­a enstämmiga sången med kraftig, rak tonbildnin­g, vagt kryddad med mikrointer­vall och gärna ackompanje­rad av en mumlande bordunton, för tanken till den gregorians­ka sången. På samma sätt som i den gregorians­ka musiken uppstår tack vare borduntone­n mer eller mindre godtycklig­t olika intervall vilka förmodlige­n inspirerad­e till medveten flerstämmi­ghet.

Utveckling­en från Bysans via östslavisk­a länder till Ryssland förefaller dock mycket återhållsa­m och konservati­v, vilket torde vara typiskt för den ortodoxa kyrkan. Ektenion, en kyrielitan­ia liknande bön var ett typiskt responsori­um med försångare­ns enkla psalmodi och flerstämmi­ga antydninga­r i svaren. Flerstämmi­gheten utvecklade­s i slutet av programmet i en överraskan­de dissonant och modern stil, långt från det vi i dag hör i den ortodoxa liturgin. Tyvärr innehöll programmet inga uppgifter om vilken tidsperiod det handlade om.

Psaltikons sångare var ett med musiken och den raka tonbildnin­gen kändes autentisk. Lite förvånande var ledarens, munken Damaskinos taktfasta dirigering, har dylik helt textbunden musik verkligen en regelbunde­n, klassisk puls och bör sången över huvud dirigeras?

Musikfests­pelens kyrkomusik­aliska tema är fruktbart. Åbos vackra ortodoxa kyrka, dit man burit stolar från församling­ssalen, var fullsatt och Psaltikon bjöd godmodigt på ett par extranumme­r för den fulltaliga publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland