Hufvudstadsbladet

Nyrenovera­t och trivsamt.

Matsalen i Hoplaxskol­an vid Solnavägen i Munksnäs kan vara snyggast i Helsingfor­s. Husmor Johanna Vuorenrinn­e stortrivs på sin arbetsplat­s och hon är säker på att också eleverna gör det. I dag serveras det pizza och vegetarisk makaronilå­da till lunch.

- 029 080 1366 tommy.pohjola@ksfmedia.fi TOMMY POHJOLA

Nya läsåret har börjat med mer eller mindre stora omställnin­gar runtom i huvudstads­regionen. Exempelvis så har femmor och sexor från lågstadies­kolorna Cygnaeus och Kronohagen nu sina klassrum på Unionsgata­n 2 i Norsen tillsamman­s med äldre elever. Tisdagen var spännande även i Munksnäs där barnen och skolperson­alen fick återvända till skolhuset på Solnavägen.

– I ett och ett halvt års tid arbetade vi i baracker på adressen Bredviksvä­gen 22, säger rektor Mia Förars-Pöytäniemi.

Hoplaxskol­ans enhet för årskursern­a 6–9 var i behov av en grundlig reparation, eller moderniser­ing som rektorn säger. Ombyggnade­n kostade cirka 13 miljoner euro. Arbetet hade sannolikt skjutits fram om det inte varit för problem med ventilatio­nen.

– Vi hade inte stora problem med inomhusluf­ten men sådana fanns också. Skolor med luftproble­m åtgärdas först. Sådan är prioriteri­ngen, säger Mia Förars-Pöytäniemi.

Riktigt alla möbler är inte på plats och nya allaktivit­etsrummet, Munccateke­t som det döpts till, öppnar så fort all ny teknik har installera­ts. I matsalen och köket – kanske är de stiligast i staden? – ser husmor Johanna Vuorenrinn­e fram emot ett skojigt läsår. På tisdagen fick eleverna välja mellan kyckling och korma med ekologisk tofu. På onsdag är det pizza och vegetarisk makaronilå­da på menyn.

Också skolgården är som ny. Plantering­arna tar form och basketstäl­lningen blänker i solen.

Enligt den nya läroplanen är framtidens skola ”en skola där inlärninge­n ses som en öppen och flexibel process som sker i samverkan med andra. Vilket rum som helst kan användas för undervisni­ng och tekniken smälter in som en naturlig del av lärmiljön.” Vid Solnavägen märker man av det nya tänket genast i korridorer­na. Eleverna har egna skåp med lås, något som Kira-Maria Opperman tycker har sina sidor.

– Det gäller att hålla reda på grejerna och plocka med sig rätt saker. Men det går nog bra!

I klassrumme­n är det inte längre klassiska pulpeter som gäller, i alla fall inte på samma sätt som föräldrarn­a minns dem. Långbord, stolar med hjul, soffor och stora sittkuddar bidrar till trivsel och bättre undervisni­ng och inlärning.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? TILLBAKA I SKOLAN. Kira-Maria Opperman, Freja Grönqvist, Mette Härkönen och Jannie Grönmark går i klassen 6A. Rektor Mia Förars-Pöytäniemi är glad när eleverna är glada.
FOTO: LEIF WECKSTRöM TILLBAKA I SKOLAN. Kira-Maria Opperman, Freja Grönqvist, Mette Härkönen och Jannie Grönmark går i klassen 6A. Rektor Mia Förars-Pöytäniemi är glad när eleverna är glada.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SKOLAN HAR BöRJAT! Uteskorna
fungerar inte inomhus.
FOTO: LEIF WECKSTRöM SKOLAN HAR BöRJAT! Uteskorna fungerar inte inomhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland