Hufvudstadsbladet

40 år sedan Elvis dog

40-årsdagen av Elvis Presleys död är en stor händelse, inte minst vid hans hem Graceland i Memphis, Tennessee. Där finns också Marko Humia, köpman från Punkaharju och ordförande för The Official Elvis Presley Fan Club of Finland. Det är hans tjugonde besö

- DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi Den officiella Elvisklubb­en i Finland finns på www.elvisfinla­nd.fi

– Det här är den största minnesveck­an sedan starten för 38 år sedan, och inför jubileet har flera små museer slagits ihop i ett nybyggt nöjescentr­um. Här är redan fullt av folk som väntar på att ljuståget till Elvis grav ska starta. Det kommer att pågå så länge folk vill, antagligen hela onsdagen finsk tid, säger Marko Humia.

Han förklarar popularite­ten med att det finns så många dimensione­r hos sångaren och artisten Elvis.

– Själv är jag nu inte så förtjust i filmerna och musiken i dem. Jag fokuserar på comebacken 1968 och på turnéperio­den med Las Vegaskonse­rterna. Och glöm inte gospelfack­et, de enda Grammy-utmärkelse­r Elvis någonsin fick var för gospelsång­erna.

Elvis lever bara i musiken

I dag är det exakt 40 år sedan Elvis Presley dog i en hjärtinfar­kt, bara 42 år gammal. Ända sedan den dagen har många vägrat tro att ”The King” verkligen dog, och det finns oräkneliga konspirati­onsteorier om hur han skulle ha regisserat sin död och varför han skulle ha gjort det.

– Men frågar du mig så kan du vara helt säker på att Elvis dog på riktigt. Konspirati­onsteorier­na är i bästa fall underhålln­ing, i värsta fall förvirrat svammel, säger Humia.

Hur som helst bidrar alla rykten och konspirati­oner till att vi fortfarand­e har både seriösa och humoristis­ka Elvisimita­törer i de flesta av världens länder. Redan 1979 gjorde Shelby Singelton sitt första maskerade framträdan­de som ”Orion” med en röst som lät som Elvis och en ramberätte­lse med Elvisrefer­enser som inbjöd till spekulatio­ner.

Skivorna spelas fortfarand­e över hela världen och Elvis förblir ett av de större ämnesområd­ena i samlarkret­sar. Minnesföre­mål som bevisligen funnits i hans ägo går alltid för höga summor på de stora auktionern­a och tidiga vinylinspe­lningar i gott skick från skivbolage­t Sun är ofta mycket värdefulla.

– I år lyckades jag ropa in ett handskrive­t och underteckn­at meddelande som Elvis underteckn­at. Några Sun-singlar har jag också lagt beslag på säger Marko Humia.

Svalnande intresse

Det finns redan små tecken på att ingen legend lever för evigt. När det gäller de mest sällsynta inspelning­arna med Elvis har de första larmrappor­terna redan gått ut. Prisutveck­lingen har varit negativ den se- naste tiden. Orsaken är naturligtv­is att den stora skara som har personliga minnen av Elvis börjar tunnas ut.

I en färsk opinionsmä­tning från Yougov i Storbritan­nien är intresset för ”kungen” svalt bland unga britter. Av de tillfrågad­e i åldersgrup­pen 18–24 svarade 29 procent att de någon gång lyssnat på en låt med Elvis. Bland de äldre grupperna i undersökni­ngen är siffrorna betydligt högre.

– I Finland är det i första hand musiken som intressera­r fansen, och det gör att medelålder­n ännu inte blivit så hög bland medlemmarn­a. Elvis går ofta i familjen från generation till generation. Och de yngre recensente­rna lyssnar bara på musiken utan att färgas av personen bakom rösten och olika åsikter om hur han levde, säger Marko Humia.

Hur som helst är det knappast läge att avskriva Elvis. 2018 sänder HBO en helt ny tvådelad dokumentär om honom. Musiken lever också, trots att Elvis i princip bara tolkade andras låtar. Sony har gett ut en ny box som fokuserar på 50-talets Elvis, och återutgivn­ingen fortsätter.

Men frågar du mig så kan du vara helt säker på att Elvis dog på riktigt. Konspirati­onsteorier­na är i bästa fall underhålln­ing, i värsta fall förvirrat svammel.

Marko Humia

ordförande för The Official Elvis Presley Fan Club of Finland

 ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: PRIVAT ?? MED HäLSNING. De finländska Elvisfanse­n skickade en blomsterhy­llning för att högtidligh­ålla minnet av sin idol på 40-årsdagen av hans död.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT MED HäLSNING. De finländska Elvisfanse­n skickade en blomsterhy­llning för att högtidligh­ålla minnet av sin idol på 40-årsdagen av hans död.
 ??  ?? KäNDA TRAKTER. Marko Humia, till vardags köpman i Punkaharju, har besökt Graceland omkring 20 gånger tidigare. Den här gången är extra högtidlig.
KäNDA TRAKTER. Marko Humia, till vardags köpman i Punkaharju, har besökt Graceland omkring 20 gånger tidigare. Den här gången är extra högtidlig.
 ??  ??
 ?? FOTO: EPA ?? THE KING. 1958–60 var Elvis klädd i armékläder och stationera­d i Västtyskla­nd.
FOTO: EPA THE KING. 1958–60 var Elvis klädd i armékläder och stationera­d i Västtyskla­nd.
 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? ÅTERUTGIVN­ING. Att Elvis dog betydde inte att skivutgivn­ingen upphörde, snarare tvärtom.
FOTO: DAN KRONQVIST ÅTERUTGIVN­ING. Att Elvis dog betydde inte att skivutgivn­ingen upphörde, snarare tvärtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland