Hufvudstadsbladet

Inget kaos i trafiken trots tågstrejke­n

Lokförarst­rejken orsakade inte befarat kaos men det gäller att förbereda sig på ändringar i tågtrafike­n ännu i dag. På vägarna löpte trafiken bra och inte ens på utfartsled­erna förekom betydligt mer trafik än normalt.

- FNB

Emmi Vähä och Ville Junttila var tvungna att åka buss från Lahtis till jobbet i Helsingfor­s på grund av strejken. Vanligtvis tar de tåget eftersom det är snabbare.

– Visst är det lite irriterand­e men min värld går inte under, sade Vähä.

Efter klockan tre på eftermidda­gen stod ett tjugotal personer och väntade på bussen till Lahtis i fjärrtrafi­kens busstermin­al i Helsingfor­s, som inte var speciellt fylld av människor.

Enligt Sami Luoma, chef för Trafikverk­ets vägtrafikc­entral, var läget vid fyratiden på eftermidda­gen ungefär likadant som under en vanlig vardag i rusningsti­d.

–En normal tisdagskvä­ll i trafiken men med rusningsti­den tidigarela­gd med ungefär en timme, vilket är bra. Då försöker inte alla tränga sig samtidigt på vägarna, sade Luoma till FNB.

På Helsingfor­sregionens trafik HRT:s bussar fick alla resenärer plats. Enligt kommunikat­ionsoch marknadsfö­ringschefe­n Sari Kotikangas har endast bussarna till flygplatse­n varit tidvis mycket fullsatta.

– Vi har klarat oss bra, sade Kotikangas. Inga problem för bussarna Vd Heikki Alanko på Pohjolan Liikenne uppgav att antalet resenärer på snabbturer­na var betydligt större än normalt men att kapacitete­n räckte bra till.

–Den värsta ruschen uteblev. Sträckan Åbo–Helsingfor­s och riksväg 5 har haft livlig trafik men annars har allt gått som vi planerat, inga avgångar mellan städerna har ställts in, sade Alanko.

Alankos kollega Lauri Helke på Onnibus hade liknande erfarenhet­er.

–Alla har fått plats i våra bussar. En av våra turer var slutsåld i morse men inga andra hittills.

Den som behövt åka taxi har inte heller blivit utan skjuts.

– Hittills har det varit en alldeles normal tisdag för oss. Man kunde nästan säga att det är beklagligt eftersom vi gärna hade sett att våra chaufförer fick så många kunder som möjligt, sade vd Juha Pentikäine­n på Lähitaksi.

Tågtrafike­n återställd­es under efternatte­n med undantag av nattågen som skulle avgå på tisdagskvä­llen. De avgick inte eftersom deras avgångstid var före midnatt, uppgav VR i ett pressmedde­lande.

Enligt VR kan det förekomma ändringar i tågtrafike­n ännu under ett par dagar efter att strejken avslutats.

Berner ändrar sig inte

Det finns alternativ­a sätt att genomföra avreglerin­gen av persontraf­iken på järnvägarn­a men beslutet som det finanspoli­tiska ministerut­skottet har fattat måste hålla. Det säger kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C).

– Vi har kommit överens om att konkurrens­en öppnas i regionaltr­afiken i Södra Finland och att avreglerin­gen sker så att vi grundar tre nya bolag vars verksamhet ska skiljas åt från VR. Hur bolagen ska omformas och hur processen ska genomföras beslutar vi tillsamman­s med de sex arbetsgrup­perna, säger Berner.

Berner deltog i Centerns möte i Esbo i går och beklagade besväret som uppstått till följd av lokförarna­s strejk. Hon tillade dock att hon önskar att den gemensamma diskussion­en om järnvägarn­as avreglerin­g kan fortsättas nu.

Enligt Berner har alla parter utsett en representa­nt till arbetsgrup­perna, som ska bereda reformen. Berner uppgav att samtalen hittills har varit konstrukti­va.

I sitt ställnings­tagande på måndagen krävde VR:s förvaltnin­gsråd preciserin­gar i planerna att spjälka upp bolaget. Enligt förvaltnin­gsrådet måste man noggrant bedöma i vilken grad avreglerin­gen av persontraf­iken kan förverklig­as utan att spjälka upp bolaget. Enligt det nuvarande förslaget skapas tre nya statsägda bolag med ansvar för materiel, underhåll och fastighete­r.

Berner understryk­er att hon håller fast vid beslutet som ministerut­skottet har fattat om uppspjälkn­ingen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? ALLA FICK PLATS. Det blev trångt i en del bussar, men ingen behövde bli kvar på hållplatse­rna.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ALLA FICK PLATS. Det blev trångt i en del bussar, men ingen behövde bli kvar på hållplatse­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland