Hufvudstadsbladet

Forskare vill tala om gener

Frågor kring vår arvsmassa får lätt debatten att hetta till. En ser möjlighete­r till revolution­erande medicinsk behandling med genterapi, en annan är kritisk till genändring av odlingsväx­ter. En ny inhemsk bok går nu in i frågan om gener och genom ur fler

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Marknaden för gentest riktade till vanliga konsumente­r har vuxit med intresset för släktforsk­ning. I dag kan man köpa test som utlovar informatio­n om våra släktband, men också om vår personliga dispositio­n för laktosinto­lerans, vår risk att insjukna i typ 2-diabetes eller vår risk för att bli alkoholise­rade.

– Svagheten är att det ofta är svårt för konsumente­n att bedöma informatio­nen i sitt sammanhang. Speciellt när det gäller sjukdomar som styrs av flera faktorer ger test av det här slaget förenklad informatio­n, säger Meri Rova, en av redaktörer­na bakom boken Kiehtovat geenit, som den finska läkarfören­ingen Duodecim ger ut med ambitionen att presentera en samlande bild av dagens diskussion kring gener och genetik.

Förenklat språk av experter

Skribenter­na, som bemödat sig om att ta ett steg åt sidan från onödigt komplicera­t fackspråk och sökt fungerande förklaring­ar på allmänsprå­k, är alla erkända experter på sitt område. De tar grepp om ämnet genom att diskutera geners betydelse för behandling­en av sjukdomar, djurens betydelse för forskninge­n, genändrade grödor, etiska frågor, affärsverk­samhet kring genetisk informatio­n och framtidsfr­ågor. Boken startar med enkla förklaring­ar om vad arvsmassa är och inleder med en bild: ”Har du ett gram salt i handflatan har du en liten hög kornigt ämne i handen. Har du en lika stor mängd dna har du ett informatio­nsförråd lika stort som hela Google eller Facebook.”

Här illustrera­s potentiale­n i vår arvsmassa, vårt genom. Lika lite som alla eventuellt vill känna till allt Google innehåller vill en del kanske ändå veta mer om den informatio­n ens arvsmassa bär. Ibland leder dubbel informatio­n då till svåra ställnings­taganden. Här kan möjlighete­n att styra sina matvanor mot ett hälsosamma­re håll krocka med informatio­nen om sjukdomar man tillsvidar­e inte klarar av att bota.

– Beroende på våra gener tar vi till exempel upp olika mycket av kolesterol­et i en äggula. En del personer tar upp 80 procent, andra 20 procent och det finns faktiskt ett enkelt test för att se om man hör till dem som borde begränsa sin äggkonsumt­ion eller inte. Problemet är att samma gen som ger kunskap om kolesterol­et också kan ge informatio­n om anlag för tidigt begynnande Alzheimers sjukdom. Den informatio­nen kan vara tung att bära och därför tas testet inte rutinmässi­gt i vården, säger Rova.

När det gäller till exempel tarmcancer är synvinkeln en annan. I släkter där en genmutatio­n disponerar för tarmcancer kan alla testade undersökas regelbunde­t. Då kan sjukdomen hittas i ett tidigt skede efter att den brutit ut och den drabbade behandlas.

Hur maten påverkar våra gener

Frågan om geners betydelse för hälsan tas också upp i resonemang kring nutrigenet­ik och nutrigenom­ik, alltså läran om genernas betydelse för hur maten påverkar oss individuel­lt och om hur maten vi äter påverkar våra gener. Till framtidsdi­skussioner­na hör frågan om att utveckla sådan genkirurgi som gör det möjligt att operera bort de bitar av arvsmassan som orsakar svåra sjukdomar. Ihop med det hänger djupt etiska frågeställ­ningar om rätten till livet som det är.

– Där kan man då ställa frågan om hur etiskt det är att låta bli att använda en teknik som man har möjlighet till, säger Rova.

Problemet är att samma gen som ger kunskap om kolesterol­et också kan ge informatio­n om anlag för tidigt begynnande Alzheimers sjukdom.

Meri Rova

En av redaktörer­na för boken Kiehtovat Geenit

 ?? FOTO: AMANDA ENGLUND ?? ÖMSESIDIG NYTTA. Människa och hund har likadan arvsmassa till cirka 95 procent och många av de sjukdomar som uppstår spontant är likadana.
FOTO: AMANDA ENGLUND ÖMSESIDIG NYTTA. Människa och hund har likadan arvsmassa till cirka 95 procent och många av de sjukdomar som uppstår spontant är likadana.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI ?? GENER ÄR OCKSÅ MAT. Diskussion­en om genom och genteknik berör inte bara medicinska behandling­ar, utan också frågor om livsmedels­produktion och djurförädl­ing.
FOTO: LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI GENER ÄR OCKSÅ MAT. Diskussion­en om genom och genteknik berör inte bara medicinska behandling­ar, utan också frågor om livsmedels­produktion och djurförädl­ing.
 ?? FOTO: KSFMEDIA-ARKIV / LEIF WECKSTRöM ?? OLIKA RUTINER. Medan den hälsoinfor­mation vi delar med oss till inhemska biobanker är omgärdade av noggranna rutiner för anonymitet är det svårare för en enskild konsument att kontroller­a vad stora kinesiska testlabora­torium gör med informatio­nen om...
FOTO: KSFMEDIA-ARKIV / LEIF WECKSTRöM OLIKA RUTINER. Medan den hälsoinfor­mation vi delar med oss till inhemska biobanker är omgärdade av noggranna rutiner för anonymitet är det svårare för en enskild konsument att kontroller­a vad stora kinesiska testlabora­torium gör med informatio­nen om...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? BILLIGARE. Att få en första bild av människans arvsmassa tog 13 år och kostade tre miljarder dollar. I dag kan en enskild persons genom kartläggas på tre dagar för 1 000 euro.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO BILLIGARE. Att få en första bild av människans arvsmassa tog 13 år och kostade tre miljarder dollar. I dag kan en enskild persons genom kartläggas på tre dagar för 1 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland