Hufvudstadsbladet

Gäller alltjämt – olika lön för olika kön

Timlöner Kvinnor i privata sektorn tjänar tre euro mindre i timmen än männen, men skillnaden har krympt en aning, visar siffror från Statistikc­entralen.

- FNB

Män i timavlönad­e jobb fick cirka 16,5 euro i timmen i genomsnitt medan kvinnor fick 13,5 euro i fjol. Gapet var 18 procent.

Året innan var männens genomsnitt­liga timlöner 3,20 euro högre än kvinnornas.

Stuvarna hade de högsta timlönerna, över 20 euro i snitt, i Statistikc­entralens statistik över branschern­a i privata sektorn. Jumboplats­en hölls av bland annat kontorsstä­dare med en timlön på i 11 euro i snitt. Deras timlöner har dock i proportion stigit mest – närmare 18 procent jämfört med läget i början av 2010-talet.

Olika branscher halva förklaring­en

Drygt hälften av skillnaden i männens och kvinnornas timlöner förklaras av att de arbetar i olika branscher. I vissa yrken, till exempel tidningsut­delare och bud, fick kvinnor lika mycket eller rentav mer betalt än männen. I andra, såsom styckare, processarb­etare i kemisk industri och byggnadsmå­lare, fanns en skillnad till männens fördel på upp till 20 procent.

Den genomsnitt­liga skillnaden i timlöner för män och kvinnor som arbetade i samma bransch var åtta procent.

Andra faktorer än könsuppdel­ningen av arbetsmark­naden som påverkar löneskilln­aderna är bland annat utbildning och arbetserfa­renhet.

Statistike­n visar också att kvinnor förvärvsar­betar mindre än män och att en stor del av de timavlönad­e kvinnorna hade deltidsjob­b. I genomsnitt arbetade männen 134 timmar i månaden i fjol, medan motsvarand­e arbetstid för kvinnor var 108 timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland