Hufvudstadsbladet

Storleken är inte allt

Škodas lilla Citigo har fått sig ett ansiktslyf­t som ger den ett lite tuffare utseende än tidigare. Interiören har också moderniser­ats, men tekniken är huvudsakli­gen den samma som tidigare.

- BO INGVES

En dag i Prags täta trafik och på den omgivande landsbygde­n visar att Škoda Citigo klarar sig bra i stan och är tillräckli­gt stabil och tyst även för landsvägen.

Bilen tillverkas i Volkswagen­s fabrik i grannlande­t Slovakien på samma linje som systermode­llerna Seat Mii och Volkswagen Up, som moderniser­ades redan i fjol. Tekniskt sett är bilarna i det närmaste identiska men designen skiljer och delvis även motorerna.

Mindre motor funkar bra

Citigo erbjuder två konvention­ella trecylindr­iga bensinmoto­rer på 1,0 liter; en med 60 och en med 75 hästkrafte­r. På prislistan finns också en 68 hästkrafte­rs gasmotor som bygger på samma grund.

Med den större motorn och tre man i bilen hölls bilen bra med i trafikrytm­en i staden, men då gällde det att använda växelspake­n ofta.

I praktiken känns inte den mindre motorn annorlunda i stadstrafi­k. Motorerna har ett identiskt vridmoment vilket är det avgörande i lägre hastighete­r. Tilläggskr­aften kommer först när varven går över 5 000, vilket man i praktiken sällan utnyttjar.

De största synliga förändring­arna finns framtill. Motorhuven är lite tuffare vinklad än tidigare, kylargrill­en följer nu märkets allmänna designlinj­e och de kantiga dimljusen är integrerad­e i den nedre framgrille­n, som är bredare än tidigare.

En bil som är 3,6 meter lång blir inte stor hur än man ser på saken. I den provkörda femdörrars­versionen är insteget till baksätet i alla fall relativt lätt och en 185 cm lång passagerar­e sitter hyfsat bra under kortare sträckor. Framtill räcker utrymmena väl till också för längre personer. Det praktiskt utformade bagageutry­mmet rymmer 251 liter och med baksätet nedfällt 959 liter.

Välutrusta­d

Styrningen har fått sig en översyn och i den här versionen är Citigo riktigt rolig att ratta på de smala gatorna i gamla Prag. I framsätet är fjädringen relativt bekväm, men då baksätet ligger rakt över bakaxeln känns vägens ojämnheter tydligt just där.

Växellådan fungerar smidigt. Det är bra eftersom motorernas begränsade kraftresur­ser innebär att växlingsbe­hovet är stort. De konvention­ella motorerna är i sig trevliga då kraften portionera­s ut jämnt över hela varvregist­ret.

Pristilläg­get för fem dörrar är 500 euro och torde vara de flesta köparnas val. Den kraftigare motorns pristilläg­g är också 500 euro. För ett tilllägg på 900 euro får man en robotisera­d växellåda, men den fick jag inte tillfälle att testa. Gasmotorn torde bli en parentes i Finland då prispåslag­et är 2 500 – 3 000 euro.

Utrustning­snivåerna är Ambition, Style och Dynamic. Prisinterv­allet är 12 800 – 16 000 euro. Nämnas kan att exempelvis bluetooth, aktivt nödbromssy­stem i stad, regnsensor samt elektriskt styrda sidofönste­r och sidospegla­r ingår som standardut­rustning.

En bil som är 3,6 meter lång blir inte stor hur än man ser på saken.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? RAK I RYGGEN. Bakifrån sett har inte mycket ändrat.
FOTO: BO INGVES RAK I RYGGEN. Bakifrån sett har inte mycket ändrat.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? INTE HELT OäVET. Baksätet är inte enbart för syns skull, för utrymmet räcker till också för en lite längre person.
FOTO: BO INGVES INTE HELT OäVET. Baksätet är inte enbart för syns skull, för utrymmet räcker till också för en lite längre person.
 ?? BO INGVES
FOTO: BO INGVES
FOTO: ?? FYRKANTIGT. Det fyrkantiga bagageutry­mmet är praktiskt utformat.
BO INGVES FOTO: BO INGVES FOTO: FYRKANTIGT. Det fyrkantiga bagageutry­mmet är praktiskt utformat.
 ??  ?? UPPIFFAD ŠKODA CITIGO. Fördelen med en liten bil är att man kan ta sig in på en trång borggård högt ovanför Prag.
UPPIFFAD ŠKODA CITIGO. Fördelen med en liten bil är att man kan ta sig in på en trång borggård högt ovanför Prag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland