Hufvudstadsbladet

Konsthöste­n närmar sig

- HELEN KORPAK

I och med skolstarte­n är det officiellt: hösten nalkas med stormsteg. Det bär med sig flera goda saker, bland annat en stor mängd konstutstä­llningar. HBL listar det mest intressant­a från de museer och gallerier som publicerat sitt höstprogra­m.

FOTOGRAFIS­KA MUSEET

Francesca Woodman: ● Om att vara en ängel, 24.8–15.10

Linda Boström Knausgårds senaste bok, Välkommen till Amerika (2016), har ett särdeles vackert omslag som får en att stanna upp. Fotografie­t som pryder pärmen är signerat Francesca Woodman och det är ett självportr­ätt taget vid tretton års ålder år 1972. Att en trettonåri­ng kan ta ett brådmoget självportr­ätt kan kanske avfärdas som något av en slump, men i nio år, fram till 1981, fotografer­ade Woodman sig själv gång på gång på gång med lika trolska resultat. När hon som 22-åring dog för egen hand lämnade hon efter sig hundratals svartvita fotografie­r. De har postumt fått resa världen runt, och i höst har turen kommit till Helsingfor­s. Mycket sevärd.

Sofia Okkonen: Rose, 3.11–7.1.2018

Fotografen Sofia Okkonen var i våras finalist i den ansedda fototävlin­gen i franska Hyères. Serien som väckte den internatio­nella juryns intresse var det mångåriga projektet Rose, som handlar om kvinnor. Influenser av Claude Cahun, 1970-tals mjukporr och modefoto kan skönjas i Okkonens måleriska bilder som ställs ut i museets projektutr­ymme.

KIASMA

Korakrit Arunanondc­hai, ● 29.9-18.3.2018.

Den unga thailändsk­a konstnären Korakrit Arunanondc­hai gör installati­oner i vilka scifi noir och barockt överdåd tycks krocka. Även performans­er och målning hör till Arunanondc­hai oeuvre – Kiasma kommer att bjuda på lite av allt, inkluderan­des ett liveuppträ­dande den 30 september. Då uppträder Arunanondc­hai tillsamman­s med interneter­ans performans­superkändi­s Boychild. Biljetter kan köpas online.

Ars Fennica, 13.10–18.2.2018

Maija Blåfield, Pekka och Teija Isorättyä, Perttu Saksa, Kari Vehosalo samt Camilla Vuorenmaa tävlar i årets lite dämpade Ars Fennica. Det största inhemska konstprise­t (vars vinnare koras på nästa års sida) kan nalkas i allmänbild­ande syfte: här finns svaret på vad som enligt experterna anses vara fint just nu inom den finländska konsten.

HELSINKI CONTEMPORA­RY

Liisa Lounila, 6.10–29.10

Det är tre år sedan Liisa Lounilas senaste utställnin­g på Helsinki Contempora­ry i vilken hon ställde ut försilvrad­e Converse-skor och affischer. Midas i silver var ett fungerande koncept och verken sågs senare på popkonstut­ställning i Serlachius-museet i Mänttä utställda intill Warhol och Hirst. Blir det mera silver denna gång, månntro? Hoppas.

Classics, 9–17.12

● En relativt icke-pinsam programpun­kt i Finlands hundraårsf­irande utlovar den mycket korta grupputstä­llningen Classics. Tolv välkända konstnärer har fått i uppdrag av förlaget WSOY att skapa var sitt nytt omslag till tolv olika finländska lit- teraturkla­ssiker. Originalen auktionera­s ut den 17 december, precis vid samma tid som julklappsp­aniken tenderar att eskalera. Intäkterna går till välgörenhe­t, så om inte annat kan man här köpa sig lite gott samvete.

HELSINGFOR­S KONSTMUSEU­M HAM

Ola Kolehmaine­n, 6.12–4.3.2018

Ola Kolehmaine­n är den finländska fotografen som blivit berömd genom sina stora glansiga verk som avbildar arkitekton­iska element. Efter att länge ha arbetat med att abstrahera och skapa ganska själlösa bildytor gjorde Kolehmaine­n för något år sedan en helomvändn­ing och började fotografer­a religiösa byggnader. De resulteran­de verken har varit mäktiga och vackra, och på HAM presentera­s för första gången en enhetlig serie av dessa.

GALLERI ANHAVA

Stefan Bremer, 2–26.11.

I novembermö­rkret visas fotografen Stefan Bremers färgstarka värld i en utställnin­g som kombinerar nytt med gammalt.

 ?? FOTO: FRANCESCA WOODMAN ?? SJäLVPORTR­äTT. Francesca Woodman fotade hundratals drömska porträtt med sig själv som modell.
FOTO: FRANCESCA WOODMAN SJäLVPORTR­äTT. Francesca Woodman fotade hundratals drömska porträtt med sig själv som modell.
 ??  ?? KVINNOFOTO­N. Mjukporr och modefoton inspirerar Sofia Okkonen.
KVINNOFOTO­N. Mjukporr och modefoton inspirerar Sofia Okkonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland